reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Była położna. Trochę mało na tym planie było ale chyba najważniejsze rzeczy zebrane. Muszę popatrzeć w internecie jeszcze za jakimś innym. :)
Pytałam o szczepionki. Pierwsze dwie są podawane w ciągu 12 godzin od porodu. Te bezpłatne roznia się od 5w1 i 6w1 tylko ukłuciami. Dodatkową ale też bezpłatna jest na pneumokoki. Poleca wziąć ta bezpłatna , więcej ukłuć ale przez tyle lat się je robi i przynajmniej są sprawdzone. Zależy to już od rodziców. Te 5w1 kosztują ok. 120zl a 6w1 to koszt 170-200zl. Nie wiem jeszcze na które się zdecydujemy. Mamy jeszcze czas. Pójdziemy do lekarza z małą pierwszy raz to nam doradzi które lepsze będą dla naszego dziecka :)
Sprawdziła serduszko. I jesteśmy umówione na za 2/3 tygodnie. Ale powiedziala , żebym dzwoniła do niej wcześniej czy nie urodziłam. Bo skoro szyjka się skraca, częste twardnienia to wątpi żebym do 38 pociągnęła, chyba, ze bym ciągle leżała. A wiadomo wstaje do łazienki, po coś do jedzenia, wykąpać się itp.

reklama
Na prenatalnych nie sprawdzają, mi tez kazał odrazu się położyć na usg, na żadnych prenatalnych mi nie zagłada hehe :) wiec to normalne szyjkę miałam mierzona na usg śle chyba przez brzuch, na wypisie pisze: szyjka prawidłowa :)
Ok :) ja gdzies po prostu wyczytałam , ze wg nowych wytycznych przy każdym usg jest obowiązek sprawdzania szyjki od niedawna , ale moze cos mi sie pomyliło . W sumie na tych prenatalnych jedynie podczas 20 tyg po usg lekarz poprosił o zsuniecie spodni i jeszcze raz tam zajrzał , ale do środka aparatem do usg i zmierzył szyjkę , wtedy mi podał 4,5 cm a moja ginekolog na standardowej wizycie palcami jak mierzy to od początku ciąży wpisuje w kartę 3 cm :)

O matko... jaki cudny[emoji7] co to za rasa?[emoji16]Uwielbiam duże psy[emoji16]
A jakiś mix wszystkiego :D myślałam ze im większy tym będzie cielakowaty No ale się pomyliłam to wulkan energii, nie można jej zajechać...behawiorysta nam powiedział ze jej problem to taki ze za bardzo kocha ludzi, zachowuje się jak mały yorczek skaczący, liżący itd tylko ze wazy 45 kg...

Ok :) ja gdzies po prostu wyczytałam , ze wg nowych wytycznych przy każdym usg jest obowiązek sprawdzania szyjki od niedawna , ale moze cos mi sie pomyliło . W sumie na tych prenatalnych jedynie podczas 20 tyg po usg lekarz poprosił o zsuniecie spodni i jeszcze raz tam zajrzał , ale do środka aparatem do usg i zmierzył szyjkę , wtedy mi podał 4,5 cm a moja ginekolog na standardowej wizycie palcami jak mierzy to od początku ciąży wpisuje w kartę 3 cm :)
Mi kiedyś pokazywał szyjkę jak jeździł usg po brzuchu wiec tak tez chyba się da

Mają wyczucie. Jak nie zupki w słoiczku po pół roku to teraz po 6miesiacumleko [emoji23]
15293205319741406269529.jpg

Załączniki

• 15293205319741406269529.jpg
    15293205319741406269529.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 255
A jakiś mix wszystkiego :D myślałam ze im większy tym będzie cielakowaty No ale się pomyliłam to wulkan energii, nie można jej zajechać...behawiorysta nam powiedział ze jej problem to taki ze za bardzo kocha ludzi, zachowuje się jak mały yorczek skaczący, liżący itd tylko ze wazy 45 kg...
Ale jest piekna ❤❤❤❤❤❤

No ja to w ogóle jestem od was starsza mysle , ze trzecie dziecko mnie odmłodzi . Jak Astrid bedzie miała 5 lat to ja juz 40 niestety ..
Z tego co widzę u siebie w rodzince to rzeczywiście dzieciaki odmładzają .. i super [emoji4] i nie mow że niestety bo życie podobno zaczyna się dopiero po 40 :)

reklama
Do góry