reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Współczuję. To brzmi jak te zmory senne czy coś takiego. Ja miałam ale paraliże senne w okresie dojrzewania i nadmiernego stresu. Ale nie będę opowiadała i się rozpisywała bo to głupie i przerażające..
Dzisiaj mi się śniło , że mnie kolega zgwałcił. Też spoko sen. Eh. Nie wiem skąd się takie rzeczy w głowie biorą.

Muszę nauczyć jeść mniej. Bo cały dzień coś tam podajem A na wieczór się napcham. Wczoraj mało co zjadłam przez cały dzień a na wieczór litr fasolki po bretońsku i się ruszyć nie mogłam aż do dzisiaj jestem najedzona :D

No śmiesznie brzmiała twoja wypowiedź :D ale jak nie miałaś styczności z takim badaniem to nic dziwnego że nie wiedziałaś :*

No w sumie źle Ci mówię. Na powlokowym nie bada się łożyska i przepływów bo jest za wcześnie przecież. Mi dopiero zbadała na echu w 25 tygodniu. A tak to się robi na USG 3 trymestru. Jedynie na polowkowym się mierzy dzidziusiowi wszytko od główki po stopki z tego co pisałam wcześniej.
My też rezygnujemy raczej z prywatnego badania i zrobi mi lekarz prowadzacy. Chyba , że finansowo nam się wszystko rozpplanuje to wtedy pojedziemy. Ale za dużo wydatków na ten miesiąc jednak a jeszcze na przyszły trzeba zostawić na opłaty i życie..
Paraliz senny mial moj maz ostatnio.. ale byl przerazony jak sie w koncu obudzil.. tez nie wiem, skad takie sny.. o_O

reklama
Dzisisj od lekarza uslyszalam ze obwod brzuszka jest o dwa tygodnie mniejszy i musimy to kontrolować czy nie ma hipotrofi. Jak mały będzie źle przybieral to czeka mnie wizyta w szpitalu. Ale przepływy wyszły bardzo dobre. Czy któraś miała podobną sytuację albo słyszała o czymś takim?
Mieszkasz w Polsce? Ja słyszałam że za granicą lekarze mierzą obdwód brzucha a w Polsce już się od tego odeszło

Ile trzeba zarabiać żeby dostać taki duży kredyt ? I dużą jest rata miesięczna ?
TeZ bym wolała wziąć kredyt i budować domek lub kupić mieszkanie. Bo tyle samo się wpłaca na ratę do banku co daje za odstępne za wynajem.. ale my tak nie lubimy mieć na głowie banku i spłat , że nie wiem jak to będzie.
Nie powiem Ci tak. To trzeba się przejść do banku i samemu się dowiedzieć. Oprocz zarobków liczy się to czy masz umowe na czas określony czy nieokreślony, jakie masz zobowiązania finansowe itp. Wielkość raty też zależy od tego ile kasy bierzesz i na ile lat. My akurat nie braliśmy bardzo dużego kredytu bo mieliśmy trochę gotówki uzbieranej plus rodzice pomogli. Dlatego u nas kredyt tylko na 9 lat a 3 już minęły :)

Sny w ciąży to potrafią człowieka zszokowac, chociaż ja przed ciaza miałam takie 3 sny że bałam się zasnąć a na dodatek mąż chodził na noc do pracy wracał ok 2.30 a ja czekałam na niego żeby jakoś zasnąć a i tak jego obecność nie pomagała mi bo sen to sen.

Dziekii , że napisałaś :)
Ale bez ubranek chyba by się te przegródki nie utrzymały nie ?
I tak spoko to wygląda, zawsze masz odgrodzone jedno od drugiego :) kupię chyba takie do szuflady mojej i K. Jak one się nazywają ? I ile za nie dałaś ? Ile jest w komplecie ?:)
Ja mam bluzy, polarki, sweterki i kurtki w szafie. Bo za nic w świecie bym się nie zmieściła. I tak mam trzy sweterki na jednym wieszaku póki K nie przykręci na dole drugiej rurki na wieszaki. Wtedy będę miała luzniej. A jak składałas pajacyki ? Jak wyciągniesz to nie są pomięte ?
Bez ubranek by się nie utrzymały.
Nie wiem jak się nazywają bo już wyrzuciłam opakowanie, wysyłałam Ci wczoraj screena :D kosztowały 6 zł za paczkę gdzie są 3 sztuki po 55 cm.

Wiesz, ja nie mam tylu ciuchów co ty, to u mnie spoko się zmieściło :D bluz mam chyba tylko 4 i dokupię jeszcze z 1. Kurteczek nie mam ani jednej, zobacze jaki synek urodzi się duży i jak będzie rósł, na sierpień kurteczka niepotrzebna to kupię dopiero na wrzesień kurteczke, kombinezon taki polarkowy, cieplejszą czapeczkę :)

Pajacyki składałam tak haha rekawki do tyłu, nogawki do góry do tyłu i na pół. One wszystkie na razie są pomięte bo jeszcze ich nie prałam i nie prasowałam :D

Ja się znowu pochwalę, po 1 zamówiłam wózek, będzie do odbioru za ok. 2 tygodnie [emoji7]

Po 2 kupiłam, tzn mama moja nam ufundowała kołderkę i poduszeczkę, tzn wypełnienie a do tego komplet pościeli pieeeekny [emoji7] pokażę Wam na takim dziwnym zdjęciu [emoji23]
20180427_131941.jpg

Załączniki

• 20180427_131941.jpg
    20180427_131941.jpg
    37,1 KB · Wyświetleń: 380
Dziewczyny z tym kombinowaniem to też nie tylko kontrole ale ogólny rachunek - nie opłaca się płacić sobie składek przez kilka miesięcy. Żeby dostać spoko macierzyński to naprawdę i składki trzeba dość wysokie płacić. A każdej mamie, nawet tej bezrobotnej należy się macierzyński 1000zł przez rok plus 500zł na dziecko, więc 1500zł. Także teraz nie opłaca się wkładać spora kasę w składki, ryzykowac kontrolę, bo potem dostaniecie i tak niewiele więcej niż te 1500zł. Liczyłam to na różne sposoby bo sama też jestem w takiej sytuacji a miałam opcję żeby ktoś mnie zatrudnił, ryzyko nie warte zachodu

Mamusie nie nadążam za wami [emoji6]
Mam dzis taki śpiący dzien [emoji18] ale jeszcze chwilka i weekend majowy. Jakie macie plany?
Ja piorę ciuszki, zamierzam sie do prasowania posegregowania poukładania [emoji3]
W maju ogólnie chciałabym wyzamawiac wszystko do łóżeczka + zacząć chodzić do szkoły rodzenia [emoji3] w czerwcu zostawiam aptekę piżamki i bieliznę a lipiec mam zamiar byc na L4 i odpoczywać [emoji3] tzn cierpliwie czekać tego dnia i tej godziny [emoji28] pozdrawiam wszystkie mamusie [emoji3]

reklama
@klaudiaa975 mierzy się przepływy na połówkowym. Wszystkie miałam sprawdzone (serce, nerki, tętnice)[emoji16] później jeszcze mój gin sprawdzał ponownie, już po połówkowych[emoji16]

@Maljan właśnie miałam pytać, czy już macie zakupiony wózek [emoji16]
Który bebetto wybraliście w końcu?[emoji4] pościel śliczna[emoji16]

Do góry