reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja już długi czas jadłam niewiele mięsa i mimo to wyniki są ok. Jak się pogorszą to będę się martwić i zaradzać :) a soi i tak nie mogę, bo mam hashimoto :)

8une3e3kck8m6mea.png
Colorado wlasnie miałam zapytac? Jestes pod stala opieka endo? Bierzesz duphaston? Ja jeszcze przed ciąża miałam przepisany i brałam od 18 do 25 dnia cyklu.

Napisane na SM-G950F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
To ja mam wstręt do kawy co z drugiej strony się ciesze bo niestety jestem uzależniona od kawy od kofeiny. Jestem ciekawa czy po ciąży mi się zmieni[emoji4]
Tak to jest chyba w ciąży :) ja ogólnie bardzo lubiłam kawę, taką porządną parzoną [emoji16] teraz nie to, żeby mnie odrzucało, ale nie mam smaku, ponadto lekarz mi powiedział, że niby można trochę kawy pić, ale on by odradzał jeśli jestem w stanie się obyć [emoji16]

Po ciąży to kofeina nam będzie potrzebna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej [emoji16][emoji8]

8une3e3kck8m6mea.png

Colorado wlasnie miałam zapytac? Jestes pod stala opieka endo? Bierzesz duphaston? Ja jeszcze przed ciąża miałam przepisany i brałam od 18 do 25 dnia cyklu.

No to piąteczke przybijam z hashimoto [emoji6] o hashi wiem już 5 lat z hakiem. U mnie mimo wysokich anty tpo to jakoś nieszczególnie daje mi się we znaki. A Tobie?? Lekarze coś Ci w ogóle mówili o ciąży i hashi?

Oczywiście, jestem pod okiem endo, właśnie w poniedziałek idę do niego pierwszy raz w ciąży :) wyniki tarczycy mi się polepszyły, przed ciążą takich dobrych nie miałam [emoji16] zobaczymy jak długo to potrwa [emoji14]

Co do duphastonu to miałam podobnie jak Ty, w drugiej połowie cyklu. Miałam cykle stymulowane i to był element terapii. Potem odkąd test wyszedł pozytywny biorę luteinę i duphaston, ale luteinę powoli już mam odstawianą i zostanę na samym duphastonie.

Teraz też bierzesz teraz duphaston? Ile?

8une3e3kck8m6mea.png

Dziewczyny robicie test PAPPA ? Robilyscie może w poprzednich ciążach i macie jakieś doświadczenie ? Proszę o odpowiedz :)
To moja 1 ciąża, będę miała robiony test pappa. Mam mieszane odczucia co do niego, ponoć badanie USG daje 90% pewności, a z testem pappa wzrasta to tylko do 95%. Dziewczyny tutaj też pisały, że zdarza się, że test powie, że jest problem, a go nie ma, no a ile stresu czeka wtedy kobitkę to wiesz... Stąd nie jestem przekonana, ale robię, skoro lekarz zaleca :)

8une3e3kck8m6mea.png

Wstać jestem, ale ide zgięta jak przy mocnych bólach miesiączkowych... mam pytanie czy mogę zarzyć nospe? Masz jakieś doświadczenia?
Nie mam doswiadczen z takim bolem, tzn na poczatku tej i pierwszej ciąży miałam lekkie bole jak na miesiaczke. W tej ciąży nie biore nic, a w poprzedniej brałam luteine dopochwowo i chyba nospe doraznie, ale juz nie pamietam.

No to piąteczke przybijam z hashimoto [emoji6] o hashi wiem już 5 lat z hakiem. U mnie mimo wysokich anty tpo to jakoś nieszczególnie daje mi się we znaki. A Tobie?? Lekarze coś Ci w ogóle mówili o ciąży i hashi?

Oczywiście, jestem pod okiem endo, właśnie w poniedziałek idę do niego pierwszy raz w ciąży :) wyniki tarczycy mi się polepszyły, przed ciążą takich dobrych nie miałam [emoji16] zobaczymy jak długo to potrwa [emoji14]

Co do duphastonu to miałam podobnie jak Ty, w drugiej połowie cyklu. Miałam cykle stymulowane i to był element terapii. Potem odkąd test wyszedł pozytywny biorę luteinę i duphaston, ale luteinę powoli już mam odstawianą i zostanę na samym duphastonie.

Teraz też bierzesz teraz duphaston? Ile?

8une3e3kck8m6mea.png
No wiec...w uk duphaston jest zakazany. Ja miałam zapas i ogolnie od poczatku ciąży sama stwierdzilam, że bede brać tabletke dziennie. Biore tez witamine d3 ( wczoraj polozna powiedziala ze z tym musze byc ostrożna). Na poczatku leczenia tsh mialam ponad 1. Jak zaczelam brac Letrox tsh zaczeło skakac 0.009 ostatnio 0.05. Teraz mam wizyte w środę...zobaczymy. Do tego biore żelazo bo miałam anemię, chyba wynik okolo 38 (min 50) na ostatnim badaniu 51...wiec niziutko i dalej biorę. U mnie wynik anty tpo był masakryczny jak sie nie mylę max jest 60 czy 80 ja miałam 3600. Jak to przeczytałam to byłam pewna że juz umieram. Lecze sie dopiero od wrzesnia, moja endo na ostatniej wizycie na poczatku grudnia powiedziala żeby poczekac z dzieckiem, aż wszystko bardziej się unormuje....nie wiedziałam wtedy że już jestem w ciąży. Co do objawów...duzo lepiej jest odkad jestem na diecie bez laktozy i bez glutemu. Miałam sraszne problemy z wyproznianiem, tu w uk robili mi kolonoskopie i stwierdzili, że tak juz jest, taka mam budowę, mam sie przyzwyczaić do tego że korzystam z toalety 1 czy 2 na tydzien a za kazdym razem jak wychodzę to muszla pokryta jest krwią. Stawy... czasamj probleny z kolanami i ramieniem. Plecy obsypane juz od ponad roku, mam ropne wypryski. Stracilam około połowy włosow. Problemy z koncentracją, pamięcią, stany lękowe. Pogorszylo sie rok temu dlatego sama zaczełam sie badac w Polsce i znalazłam winowajce wszystkiego.

reklama
No wiec...w uk duphaston jest zakazany. Ja miałam zapas i ogolnie od poczatku ciąży sama stwierdzilam, że bede brać tabletke dziennie. Biore tez witamine d3 ( wczoraj polozna powiedziala ze z tym musze byc ostrożna). Na poczatku leczenia tsh mialam ponad 1. Jak zaczelam brac Letrox tsh zaczeło skakac 0.009 ostatnio 0.05. Teraz mam wizyte w środę...zobaczymy. Do tego biore żelazo bo miałam anemię, chyba wynik okolo 38 (min 50) na ostatnim badaniu 51...wiec niziutko i dalej biorę. U mnie wynik anty tpo był masakryczny jak sie nie mylę max jest 60 czy 80 ja miałam 3600. Jak to przeczytałam to byłam pewna że juz umieram. Lecze sie dopiero od wrzesnia, moja endo na ostatniej wizycie na poczatku grudnia powiedziala żeby poczekac z dzieckiem, aż wszystko bardziej się unormuje....nie wiedziałam wtedy że już jestem w ciąży. Co do objawów...duzo lepiej jest odkad jestem na diecie bez laktozy i bez glutemu. Miałam sraszne problemy z wyproznianiem, tu w uk robili mi kolonoskopie i stwierdzili, że tak juz jest, taka mam budowę, mam sie przyzwyczaić do tego że korzystam z toalety 1 czy 2 na tydzien a za kazdym razem jak wychodzę to muszla pokryta jest krwią. Stawy... czasamj probleny z kolanami i ramieniem. Plecy obsypane juz od ponad roku, mam ropne wypryski. Stracilam około połowy włosow. Problemy z koncentracją, pamięcią, stany lękowe. Pogorszylo sie rok temu dlatego sama zaczełam sie badac w Polsce i znalazłam winowajce wszystkiego.

Rany boskie [emoji22] strasznie Ci współczuję. I objawów i głupich lekarzy. Hashimoto z różną intensywnością jest... U mnie najgorsze było tycie. Raz w jeden rok przytyłam 15 kg :/ i to nie obżerając się, jadłam normalnie... no i taka mgła na umyśle, czułam się jak tępak... Ale odkąd biorę euthyrox to jest lepiej. Ale czasem wpadnę z niedoczynności w nadczynność i wtedy to dopiero mam jazdy :/

Anty tpo faktycznie wysokie, ja przy diagnozowaniu miałam ponad 1000, potem do 600 mi spadło, a potem już nie badałam. Niestety jest to stan zapalny :/

Mam nadzieję, że to hashi nie wpłynie u nas źle na dzieciątka [emoji22]

A miałaś robione testy na alergie pokarmowe? Często idą w parze z hashi. Skoro lepiej Ci bez laktozy i glutenu to pewnie to tego kwestia...

8une3e3kck8m6mea.png

Do góry