chomiczka007
Moderatorka
A czy któraś kupiła już jakieś ubranko dla dzidziusia? Tak dla nastroju wiadomo że n uniwersalne bo płci jeszcze chwilę nie poznamy
U mnie waga startowa 60 przy 175 cm
Też zakładam chodzenie na basen ponoć tak jak pilates wpływa na lżejszy poród..ile w tym prawdy nie wiem...
Mam jeszcze takie pytanie czy któraś z was boryka się z zaparciami? Nigdy w życiu czegoś takiego nie przechodziłam a od 2 tyg mam tak że wypróżnianiem się po 3/4 dniach ale z takimi bólami że wpolzgieta chodzę po łazience i normalnie "rodzeństwa" kamienie
Miałam na początku mega problem, wzdęcia i zaparcia... Teraz codziennie zjadam jedno jabłko i gruszkę i piję activie owocową i już nie mam tego problemu Lekarz kazał brać espumisan ale nic nie pomagał, brzuch był napięty i nadal bolał,
Co do aktywności w ciąży, ja na pewno zapiszę sie na zajęcia dla ciężarncyh z elementami jogi,pilatesu, ćwiczenia na piłce. Chciałabym też trochę ćwiczyć w domu, na pewno kupię piłkę, w pierwszej ciązy miałam i była wybawieniem pod koniec gdy kręgosłup siadał, przynosiła ogromną ulgę. Do ćwiczeń w domu polecam filmiki Natalii Gackiej, trenerka która sporo treningów nagrała będąc sama w ciąży Na wszystkich stronach klubów sportowych jest informacja ze na zajęcia dla ciężarnych można zacząć uczęszczać od drugiego trymestru, trzeba mieć też zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań. Dlatego czekam jeszcze do końca stycznia i zaczynam. Ważne jest też żeby ta aktywność była zbliżona do tego co robiłyśmy przed ciążą. Jeśli ktoś był 100% kanapowcem to niech nie zaczyna ciężkich treningów.
Ciuszków jeszcze nie kupuję i nawet o tym nie myślę, według mnie jeszcze stanowczo na to za wcześnie. Za to czasami oglądam sobie wózki i foteliki, mam już swoje pierwsze typy
Zeby w ciąży to trudny temat, w ogóle dla mnie zęby to trudny temat bo psują mi się na potęge, całe życie uskuteczniam pielgrzymki do dentysty. Nie ominęło mnie to również w ciąży. Kilka tygodni przed porodem miałam nawet wyrywany ząb ze względu na duże zapalenie. Żaden lekarz nie chciał się tego podjąć w tak wysokiej ciązy :/ Dopiero trafiłam do chirurga, dość znalengo, który robił przeszczep twarzy Także on się odwazył i poszło w miarę bez problemów. Miałam też w ciąży i kanałowe i usuwane dziąsło przy ósemce, także praktycznie wszystko. Teraz przed ciążą chciałam się w tym temacie ogarnąć na 100% i udało mi się wyleczyć większość zębów, zostały chyba ze 2 do leczenia, pójdę w drugim trymestrze, tak jak zaleca mój stomatolog