reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczyny nurtuje mnie jedna rzecz. Jak to jest z opieką nad żoną po porodzie? Chodzi mi o to, że jak chodziłam jeszcze do pracy to słyszało się że tamten ma na 2 tyg opiekę na żonę bo miała cesarkę a potem bierze 2 tyg urlopu ojcowskiego. Pytania mam takie: kto wystawia opiekę na żonę po porodzie (szpital czy lekarz rodzinny)? czy opieka się należy każdemu tatusiowi niezależnie czy kobieta rodziła naturalnie czy przez cesarskie cięcie? czy jest do tego potrzebny jakiś specjalny druk?
Pytam z czystej ciekawości bardziej doświadczone mamusie :wink:
Mojej koleżanki mąż dostał opiekę na żonę, mimo, że ona rodziła naturalnie ;) ale nie wiem kto to wystawia i jaki obowiązuje druk :)

p19u43r8yerdtwen.png

reklama
Fiorna,
Z tego co pamietam jak studiowałam kodeks pracy przed awansem to jest to zwolnienie na opiekę nad członkiem rodziny, a nie konkretnie nad zona po porodzie. Takie zwolnienie może wystawić rodzinny lub lekarz w szpitalu. Dodatkowo, dla pracodawcy musisz przedstawić jakiś druk jeszcze i akt urodzenia dzieciaczka. Co ciekawe lekarz nie musi wystawić takiego zwolnienia jeśli stwierdzi, ze kobieta nie wymaga opieki - i to jest dla mnie absurdem, no ale wiemy jaka jest nasza służba zdrowia ;)
I na koniec jeszcze powiem, że musi to być 14 dni bez przerwy. Jest to płatne 80% przez ZUS i jest to wypłacane jako zasiłek opiekuńczy, a nie zwolnienie, wiec przychodzi oddzielnym przelewem ;)
Mam nadzieje, ze troszkę pomogłam. Jakbyś chciała coś jeszcze wiedzieć to pytaj. Jak będę wiedziała to pomogę :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Dziewczyny nurtuje mnie jedna rzecz. Jak to jest z opieką nad żoną po porodzie? Chodzi mi o to, że jak chodziłam jeszcze do pracy to słyszało się że tamten ma na 2 tyg opiekę na żonę bo miała cesarkę a potem bierze 2 tyg urlopu ojcowskiego. Pytania mam takie: kto wystawia opiekę na żonę po porodzie (szpital czy lekarz rodzinny)? czy opieka się należy każdemu tatusiowi niezależnie czy kobieta rodziła naturalnie czy przez cesarskie cięcie? czy jest do tego potrzebny jakiś specjalny druk?
ja byłam w grudniu szpitalu i pielęgniarka pytała czy chce zaświadczenie dla męża nad opieką dla dziecka bo żona jest w szpitalu , takie zaswiadcznie do pracy. Więc to szptal wystawia bo kazała jakby coś isc do sekretariatu w szptalu . Wiec mysle ze nad opieka zony facet takze moze dostac takie zaswiadczenie ze szpitala

48697D75-78AB-4235-8D33-FE1942C5FAEA.jpeg
Tak w ogóle to dzień dobry i życzę wszystkim kobietkom miłego i spokojnego weekendu ;)
U mnie przepiękne słoneczko, a tu trzeba się zaniedlugo zbierać do pracy, bo od 11-19 i mam wyrzuty, bo mój psi synek zostanie sam w domu do tego czasu [emoji19][emoji19] dlatego jeszcze raz z nim wyjdę za pół godziny żeby nie miał ciężko z wytrzymaniem

Jutro tez w pracy od 10-20, ale jest taki plus tego pracującego weekendu, że szybciej mi zleci czas i wole być w pracy niż w domu, bo mój Facet ukochany i tak pojechał do Wrocławia do swojej zaocznej szkoły na zajęcia to przynajmniej nie będę siedziała w domu i smutna nie będę jak coś porobie w pracy [emoji28][emoji28]

Śniadanko wsunięte, witaminki i leki zażyte to teraz można się szykować jeśli chodzi o twarz i idziemy [emoji110]
1519461675-598e44e5d0797310-aaaaaa.jpeg

oar8flw1mdp5ujvp.png
Hahahaha jakbym widziała swój talerz kanapeczką z serkiem pomidorek parówka i ketchup :D nie mam tylko rukoli jem to od 2 tygodni :) nawet mam fotę :D

Załączniki

• 48697D75-78AB-4235-8D33-FE1942C5FAEA.jpeg
    48697D75-78AB-4235-8D33-FE1942C5FAEA.jpeg
    620,7 KB · Wyświetleń: 604
Widzę, że jecie pomidory. Jak dla mnie te z marketu są ohydne teraz :p chyba, że trafiacie na inne. A pomidorami mi się ostatnio wymiotowało... Warzywa raczej w surówkach.

U nas było dwa tygodnie ojcowskiego a zaswiadczenie wydawal szpital, oni raczej w każdej placówce maja do tego druki bo potem to idzie do pracodawcy a potem do zusu.Wiec najlepiej jeśli tata się zapyta u pracodawcy co dokładnie potrzeba:)Nie ważne czy CC czy SN. :)

reklama
U nas jest 2 tyg po cc, a po sn 1 tydzień.
Płatne 80% jak chorobowe. Przy wypisie ze szpitala mąż dostaje papier z opieką na Ciebie

f2w39jcg9ne8irhy.png

mhsv15nmhdmpbr2g.png

Do góry