reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Dziewczyny, pomocy. Może ktoś będzie znał odpowiedź. Chodzi o to, że:
W grudniu skończyła mi się umowa o pracę, a że byłam już na L4 i poinformowałam o ciąży - nie została mi ona przedłużona. Dalej będzie mi płacił ZUS, tzw. Zasiłek chorobowy. Problem mam z tym, iż 15.02 kończy mi się L4 i dostanę kolejne, ale...na czyj nip mój lekarz ma je wystawić? Nadal na ten zakładu pracy, gdzie byłam zatrudniona? Czarna magia to dla mnie, bo skoro już tam nie mam umowy, to trochę bez sensu? Czy się mylę? Proszę o pomoc, bo za dwa dni idę do lekarza w tej sprawie [emoji18]

Napisane na D5503 w aplikacji Forum BabyBoom

W grudniu skończyła mi się umowa o pracę, a że byłam już na L4 i poinformowałam o ciąży - nie została mi ona przedłużona. Dalej będzie mi płacił ZUS, tzw. Zasiłek chorobowy. Problem mam z tym, iż 15.02 kończy mi się L4 i dostanę kolejne, ale...na czyj nip mój lekarz ma je wystawić? Nadal na ten zakładu pracy, gdzie byłam zatrudniona? Czarna magia to dla mnie, bo skoro już tam nie mam umowy, to trochę bez sensu? Czy się mylę? Proszę o pomoc, bo za dwa dni idę do lekarza w tej sprawie [emoji18]

Przeżyłam to sama, zaszłam w ciążę, zgłosiłam tow pracy, nie przedłużyli umowy i przez to nie miałam prawa do urlopu oraz zasiłku macierzyńskiego. Z tym, że ja byłam na umowie zlecenie. Na Twoim miejscu przeszłabym się do prawnika, radcy prawnego (przy sądach, w związkach, w solidarności, tam wiem, że są darmowe porady prawne). Na moje oko pracodawca powinien przedłużyć umowę do rozwiązania. W takiej sytuacji, jakiej jesteś teraz, to L4 zanosisz do ZUSu. Jeśli dobrze pamiętam, to tak to jakoś jest.

Wydaje mi się że twoja umowa zostaje przedłużona do momentu porodu. Z tego co kojarzę mieliśmy w pracy taka sytuacje i dziewczyna dostarczała L4 aż do konca. Było to jakiś czas temu może coś się zmieniło.

Głównie chodzi o to, że prawo mówi że jeśli nie jestem w 3 miesiącu w dniu zakończenia umowy to nie muszą mi jej przedłużać.

Już wiem,że zasiłek z ZUS tylko na kogo to L4 [emoji3]

Już wiem,że zasiłek z ZUS tylko na kogo to L4 [emoji3]

Jak jesteś w ciąży, to w sprawach ciąży przysługują Ci darmowe porady prawne. Udaj się do nich, niech Ci wszystko wytłumacza najlepiej [emoji1][emoji1] Bo jak się okaże, że coś Ci się należało, a z niewiedzy nie skorzystasz to będzie niepotrzebna strata.

Niecierpliwie czekamy [emoji173]️
f2w3flw1cbdbspns.png

Głównie chodzi o to, że prawo mówi że jeśli nie jestem w 3 miesiącu w dniu zakończenia umowy to nie muszą mi jej przedłużać.

Właśnie jest tak jak mówisz, ale tak jak dziewczyny mówią lepiej udaj się po poradę w tej sprawie do radcy prawnego. Mój facet był również zapytać w urzędzie miasta doradcy prawnego i jest to darmowe.

U mnie chodzi o to, że 12 grudnia zaczęłam nową prace, podpisałam tego dnia umowę o prace oczywiście nie wiedząc, że jestem w ciąży (umowę początkową mam do grudnia 2018 roku, więc poszczęściło mi się). I chcieliśmy dowiedzieć się czy jakbym przyniosła zwolnienie od lekarza to wszystko będzie po naszej myśli, bo wiadomo w Internecie piszą, że trzeba przepracować miesiąc i być w 12 tygodniu ciąży, a w rzeczywistości może być zupełnie inaczej, a woleliśmy się upewnić. I radca prawny doradził żeby jednak mieć dla pewności przepracowane te 2 pełne miesiące i nie ryzykować wcześniej.

oar8flw1mdp5ujvp.png

reklama
Sprzęt był najlepszy ale myślę że nie chciała mówić bo naprawdę może być różnie to się wszystko jeszcze wyksztalca. Mam koleżankę która miała mieć synka i miesiąc przed porodem okazało się jednak że dziewczynka także jak widać może być roznje:)
Ja znam osobiście 3 kobietki które miały niespodziankę przy porodzie. I we wszystkich trzech przypadkach dziewczynkom wyrosły siusiaki[emoji33] [emoji12]

Do góry