reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Ja odstawiłam i to i to. Może jutro/pojutrze będę próbować trochę nabiału

Aż się z ciekawości dzisiaj doktorki zapytam o to, akurat panny idą na szczepienie.
No zapytaj, bo ja do niektórych teorii doktora podchodzę sceptycznie;) znam dzieci które mają ciemoeniucha A alergii nie;) oczywiscie w przypadku alergii może być ta ciemoeniucha np nasilona;) moim skromnym zdaniem

Dziewczyny czy Waszym maluszkom rosną już zauważalnie włoski? Bo Piotruśkowi już fajnie widać nad czołem jak mu się posiały. Na początku miał takie maleńkie jasne i przez to czoło wydawało się wysokie a teraz już widać granicę między czołem a włosami [emoji5]
A dzisiaj pierwszy raz poszedł w ruch aspirator do noska do odkurzacza [emoji5] codziennie małemu psikam wodą morską i odciągam gruszką bo kataru nie ma ale zawsze coś tam białego zalega. Dzisiaj jakby więcej tego było i spróbowałam tym aspiratorem. Mały spokojnie dał sobie wyciągnąć. Na połowę mocy odkurzacz nastawiłam bo na najmniejszej za słabo było.

Tak u mojej tam gdzie nie miała w ogóle włosów zaczynaja się pojawiać od jakiegoś czasu takie malutkie i dużo, codziennie coraz więcej :)

Siemka dziewczyny, miałam nie pisać nic, ale widzę temat na czasie, u mnie też, podwójnie... ciemieniucha? Ciemieniucha wg. mojej wiedzy to nie objaw alergii tylko łojotokowe zapalenie skóry, całkowicie normalna rzecz u niemowląt. U moich dziewczyn oliwka nie działa, kupiłam sobie specyfik z ziaji, zobaczymy jak zadziała. Jak nie, to inny produkt kupię.

A tak poza tym, to u nas wszystko w porządku. Dziewczynki pięknie mi śpią w nocy, ale za to w dzień dają czadu czasem :D Fascynujące jest obserwowanie jak rosną i jakie są różne, bo Marta śmieje się do wszystkich i wszystkiego, za to Emila nie, ona śmieje się przez sen tylko. Marta sporo "gada" a Milunia "odnalazła" swoje rączki i jak jej się uda, to przez chwilę obserwuje piąstkę, potem bach do buzi, ale trafia w oko :p Emilka podnosi główkę, z brzuszka, jak typowe dwumiesięczne niemowlę, za to Marta obserwuje sobie pokój, bo na bardzo długo i wysoko podniesie łebek, łącznie z ramionkami. Także jest co porównywać i mogę się zachwycać ile wlezie :D No i Emilka jest taka spokojna, nic tylko takie dzieci mieć, bo Marta to nadrabia za całą trójkę rodzeństwa, śmieszka, która pochłania 70% mojego czasu :)

No i super ;) pochwal się zdjęciami piękności [emoji5]

Tak w ogóle to od paru dni obserwuje jak moja mała się zmienia jeśli chodzi o zachowanie. W sobotę stuknie jej 8 tygodni także już prawie 2 miesiące, równe będą 4 października.

Coraz więcej się młoda uśmiecha jak na przewijaku nad nią stanę i cokolwiek do niej mowie, zaczepiam, robię miny to ona odpowiada usmiechami i rusza nóżkami i rączkami, nieraz próbowała mnie rączką złapać i jest już taka na prawdę coraz bardziej spostrzegawcza i komunikatywna. Ciagle otwiera buzie i robi różne miny i otwiera i rusza ustami jakby ciagle chciala coś mówić i naśladowac mnie, później biedna czkawki dostaje i wiadomo cyc hah sprytna. Dużo już udaje jej się dźwięków wydawać, a wiem, że teraz już będzie pewnie coraz więcej i czesciej ją słychać. Potrafi już coraz dłużej sama leżeć w łóżeczku czy gdziekolwiek i obserwuje, gada coś tam do siebie czasem, sluchac uwielbia muzyki i jak mam ją na rękach przed tv to puszczam kanały muzyczne to jest taka spokojna i słucha i patrzy na tv no magia :)

Główkę już tez podnosi ładnie na brzuszku, a przyznam się, ze ostatnie pare dni zapominałam ćwiczyć u niej to, a dziś i tak jak to zrobiłam to ładnie podnosiła i się rozglądała przed siebie.

Pokazuje jej już nawet książeczki z różnymi pojazdami, kolorami itd i mówię do niej wtedy jak ma przed oczami blisko tak żeby mogła widzieć coś tam i ona tak mądrze patrzy i słucha no aż jestem w szoku i dumna, bo pięknie nam się ona rozwija i zmienia ;)
Także jestem dumna strasznie i szczęśliwa, bo jak już tak potrafi leżeć nawet i z pół godziny sama w łóżeczku i patrzeć na karuzele to ja mam czas żeby dużo ogarnac w mieszkaniu to czego wcześniej nie mogłam :)

Także dziś i zdążyłam wyjść z psem, przygotować obiad, zjesc śniadanie pozmywać, ogarnac łóżko, które wiadomo ciagle rozdzielone jest, ale przy tak małym mieszkanku i małym dziecku inaczej nie da rady, bo tak ket wygodniej skoro często karmie, bo tez zauważyłam, ze młoda coraz więcej je :) ciekawe ile już przybrała od czwartku i tego 4220 g :)

Ogólnie to podjęłam decyzje z zakupem chusty, bo przyda się i po domu i będę mogła wiele rzeczy robić i mieć ją na sobie, ona będzie usypiała i spała a matka będzie mogła zrobić obiad, posprzątać, ogarnac cokolwiek :) i na dwor wyjść i z nią i z psem bez problemu i strachu, że jej niewygodnie czy cokolwiek.

Z firmy lennylamb maja mega duży wybór, najtańsza chusta 12 zł a są nawet i za 900 zł [emoji2][emoji2] masakra. Ja wybrałam najwyzklejsza szara żeby i tatuś mógł na spacery wychodzić w taki sposób i nad morze przyda się nam idealnie, pies biegać będzie po plazy bez smyczy a my spacerek z mała w chuście
I tamta była za 127 zł, a na instagramie dziewczyna sprzedaje identyczna na 4 m taki sam kolor i raz dosłownie użyta i z wysyłka zapłacę 110 zł także trafiło się.

IMG_2204.JPG

Załączniki

• IMG_2204.JPG
    IMG_2204.JPG
    135,8 KB · Wyświetleń: 364
No i skoro młoda taka coraz bardziej komunikatywna, spostrzegawcza i ciekawa świata to przyszedł tez czas żeby poszukać jakiejś maty do leżenia dla niej i nad nią jakiś taki patyk z tymi maskotkami grzechotkami itd żeby leżąc na pleckach mogła sobie dotykać obserwować i zająć się zabawa i sobą.

Macie już coś na oku, polecacie coś konkretnego z jakiejś strony? Bo na Allegro widziałam dużo tego, ale same takie kolorowe jakby wylali na nie wszystkie kolory tęczy, a chciałam coś jednolitego albo pare kolorków ładnych. Bo bardziej zależy mi żeby młoda zabawiała się tymi bajerami co będą u góry przywieszone. Bo jakby na brzuszku leżała to ja jej powystawiam naokoło książeczki kontrastowe, bo tez dziś zamawiam 3 szt za 8 zł łącznie [emoji5][emoji16]

Siemka dziewczyny, miałam nie pisać nic, ale widzę temat na czasie, u mnie też, podwójnie... ciemieniucha? Ciemieniucha wg. mojej wiedzy to nie objaw alergii tylko łojotokowe zapalenie skóry, całkowicie normalna rzecz u niemowląt. U moich dziewczyn oliwka nie działa, kupiłam sobie specyfik z ziaji, zobaczymy jak zadziała. Jak nie, to inny produkt kupię.

A tak poza tym, to u nas wszystko w porządku. Dziewczynki pięknie mi śpią w nocy, ale za to w dzień dają czadu czasem :D Fascynujące jest obserwowanie jak rosną i jakie są różne, bo Marta śmieje się do wszystkich i wszystkiego, za to Emila nie, ona śmieje się przez sen tylko. Marta sporo "gada" a Milunia "odnalazła" swoje rączki i jak jej się uda, to przez chwilę obserwuje piąstkę, potem bach do buzi, ale trafia w oko :p Emilka podnosi główkę, z brzuszka, jak typowe dwumiesięczne niemowlę, za to Marta obserwuje sobie pokój, bo na bardzo długo i wysoko podniesie łebek, łącznie z ramionkami. Także jest co porównywać i mogę się zachwycać ile wlezie :D No i Emilka jest taka spokojna, nic tylko takie dzieci mieć, bo Marta to nadrabia za całą trójkę rodzeństwa, śmieszka, która pochłania 70% mojego czasu :)
Podwójna praca ale i podwójne szczęście ☺ a Ty jesteś dzielna , że sobie tak radzisz, nie narzekasz, a przy trójce(czy czwórce? Bo Ty chyba dwóch synów masz czy jednego? ) to niejedna z nas by wysiadła , jak jedno nieraz daje popalić. Ja odpukać nie mogę narzekać bo mój synek to mały aniołek. Czasem płacze jak już za długo leży ☺ ja mówię że już go plecy od leżenia bolą i trzeba go o końcu ponosić ☺ bo tak to śpi albo leży grzecznie i obserwuje , śmieje się, grucha ☺
Ja już kiedyś pisałam , że Bozia na nas tyle zsyła ile jesteśmy w stanie udźwignąć ☺ dlatego nie każdy może mieć bliźniaki bo nie każdy sobie poradzi. ☺
Powodzenia dalej i zdrówka dla dzieciaków

reklama
Do góry