reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Ja odstawiłam i to i to. Może jutro/pojutrze będę próbować trochę nabiału

Aż się z ciekawości dzisiaj doktorki zapytam o to, akurat panny idą na szczepienie.
No zapytaj, bo ja do niektórych teorii doktora podchodzę sceptycznie;) znam dzieci które mają ciemoeniucha A alergii nie;) oczywiscie w przypadku alergii może być ta ciemoeniucha np nasilona;) moim skromnym zdaniem

Dziewczyny czy Waszym maluszkom rosną już zauważalnie włoski? Bo Piotruśkowi już fajnie widać nad czołem jak mu się posiały. Na początku miał takie maleńkie jasne i przez to czoło wydawało się wysokie a teraz już widać granicę między czołem a włosami [emoji5]
A dzisiaj pierwszy raz poszedł w ruch aspirator do noska do odkurzacza [emoji5] codziennie małemu psikam wodą morską i odciągam gruszką bo kataru nie ma ale zawsze coś tam białego zalega. Dzisiaj jakby więcej tego było i spróbowałam tym aspiratorem. Mały spokojnie dał sobie wyciągnąć. Na połowę mocy odkurzacz nastawiłam bo na najmniejszej za słabo było.

Tak u mojej tam gdzie nie miała w ogóle włosów zaczynaja się pojawiać od jakiegoś czasu takie malutkie i dużo, codziennie coraz więcej :)

Siemka dziewczyny, miałam nie pisać nic, ale widzę temat na czasie, u mnie też, podwójnie... ciemieniucha? Ciemieniucha wg. mojej wiedzy to nie objaw alergii tylko łojotokowe zapalenie skóry, całkowicie normalna rzecz u niemowląt. U moich dziewczyn oliwka nie działa, kupiłam sobie specyfik z ziaji, zobaczymy jak zadziała. Jak nie, to inny produkt kupię.

A tak poza tym, to u nas wszystko w porządku. Dziewczynki pięknie mi śpią w nocy, ale za to w dzień dają czadu czasem :D Fascynujące jest obserwowanie jak rosną i jakie są różne, bo Marta śmieje się do wszystkich i wszystkiego, za to Emila nie, ona śmieje się przez sen tylko. Marta sporo "gada" a Milunia "odnalazła" swoje rączki i jak jej się uda, to przez chwilę obserwuje piąstkę, potem bach do buzi, ale trafia w oko :p Emilka podnosi główkę, z brzuszka, jak typowe dwumiesięczne niemowlę, za to Marta obserwuje sobie pokój, bo na bardzo długo i wysoko podniesie łebek, łącznie z ramionkami. Także jest co porównywać i mogę się zachwycać ile wlezie :D No i Emilka jest taka spokojna, nic tylko takie dzieci mieć, bo Marta to nadrabia za całą trójkę rodzeństwa, śmieszka, która pochłania 70% mojego czasu :)

No i super ;) pochwal się zdjęciami piękności [emoji5]

Tak w ogóle to od paru dni obserwuje jak moja mała się zmienia jeśli chodzi o zachowanie. W sobotę stuknie jej 8 tygodni także już prawie 2 miesiące, równe będą 4 października.

Coraz więcej się młoda uśmiecha jak na przewijaku nad nią stanę i cokolwiek do niej mowie, zaczepiam, robię miny to ona odpowiada usmiechami i rusza nóżkami i rączkami, nieraz próbowała mnie rączką złapać i jest już taka na prawdę coraz bardziej spostrzegawcza i komunikatywna. Ciagle otwiera buzie i robi różne miny i otwiera i rusza ustami jakby ciagle chciala coś mówić i naśladowac mnie, później biedna czkawki dostaje i wiadomo cyc hah sprytna. Dużo już udaje jej się dźwięków wydawać, a wiem, że teraz już będzie pewnie coraz więcej i czesciej ją słychać. Potrafi już coraz dłużej sama leżeć w łóżeczku czy gdziekolwiek i obserwuje, gada coś tam do siebie czasem, sluchac uwielbia muzyki i jak mam ją na rękach przed tv to puszczam kanały muzyczne to jest taka spokojna i słucha i patrzy na tv no magia :)

Główkę już tez podnosi ładnie na brzuszku, a przyznam się, ze ostatnie pare dni zapominałam ćwiczyć u niej to, a dziś i tak jak to zrobiłam to ładnie podnosiła i się rozglądała przed siebie.

Pokazuje jej już nawet książeczki z różnymi pojazdami, kolorami itd i mówię do niej wtedy jak ma przed oczami blisko tak żeby mogła widzieć coś tam i ona tak mądrze patrzy i słucha no aż jestem w szoku i dumna, bo pięknie nam się ona rozwija i zmienia ;)
Także jestem dumna strasznie i szczęśliwa, bo jak już tak potrafi leżeć nawet i z pół godziny sama w łóżeczku i patrzeć na karuzele to ja mam czas żeby dużo ogarnac w mieszkaniu to czego wcześniej nie mogłam :)

Także dziś i zdążyłam wyjść z psem, przygotować obiad, zjesc śniadanie pozmywać, ogarnac łóżko, które wiadomo ciagle rozdzielone jest, ale przy tak małym mieszkanku i małym dziecku inaczej nie da rady, bo tak ket wygodniej skoro często karmie, bo tez zauważyłam, ze młoda coraz więcej je :) ciekawe ile już przybrała od czwartku i tego 4220 g :)

Ogólnie to podjęłam decyzje z zakupem chusty, bo przyda się i po domu i będę mogła wiele rzeczy robić i mieć ją na sobie, ona będzie usypiała i spała a matka będzie mogła zrobić obiad, posprzątać, ogarnac cokolwiek :) i na dwor wyjść i z nią i z psem bez problemu i strachu, że jej niewygodnie czy cokolwiek.

Z firmy lennylamb maja mega duży wybór, najtańsza chusta 12 zł a są nawet i za 900 zł [emoji2][emoji2] masakra. Ja wybrałam najwyzklejsza szara żeby i tatuś mógł na spacery wychodzić w taki sposób i nad morze przyda się nam idealnie, pies biegać będzie po plazy bez smyczy a my spacerek z mała w chuście
I tamta była za 127 zł, a na instagramie dziewczyna sprzedaje identyczna na 4 m taki sam kolor i raz dosłownie użyta i z wysyłka zapłacę 110 zł także trafiło się.

IMG_2204.JPG

Załączniki

• IMG_2204.JPG
    IMG_2204.JPG
    135,8 KB · Wyświetleń: 368
No i skoro młoda taka coraz bardziej komunikatywna, spostrzegawcza i ciekawa świata to przyszedł tez czas żeby poszukać jakiejś maty do leżenia dla niej i nad nią jakiś taki patyk z tymi maskotkami grzechotkami itd żeby leżąc na pleckach mogła sobie dotykać obserwować i zająć się zabawa i sobą.

Macie już coś na oku, polecacie coś konkretnego z jakiejś strony? Bo na Allegro widziałam dużo tego, ale same takie kolorowe jakby wylali na nie wszystkie kolory tęczy, a chciałam coś jednolitego albo pare kolorków ładnych. Bo bardziej zależy mi żeby młoda zabawiała się tymi bajerami co będą u góry przywieszone. Bo jakby na brzuszku leżała to ja jej powystawiam naokoło książeczki kontrastowe, bo tez dziś zamawiam 3 szt za 8 zł łącznie [emoji5][emoji16]

Siemka dziewczyny, miałam nie pisać nic, ale widzę temat na czasie, u mnie też, podwójnie... ciemieniucha? Ciemieniucha wg. mojej wiedzy to nie objaw alergii tylko łojotokowe zapalenie skóry, całkowicie normalna rzecz u niemowląt. U moich dziewczyn oliwka nie działa, kupiłam sobie specyfik z ziaji, zobaczymy jak zadziała. Jak nie, to inny produkt kupię.

A tak poza tym, to u nas wszystko w porządku. Dziewczynki pięknie mi śpią w nocy, ale za to w dzień dają czadu czasem :D Fascynujące jest obserwowanie jak rosną i jakie są różne, bo Marta śmieje się do wszystkich i wszystkiego, za to Emila nie, ona śmieje się przez sen tylko. Marta sporo "gada" a Milunia "odnalazła" swoje rączki i jak jej się uda, to przez chwilę obserwuje piąstkę, potem bach do buzi, ale trafia w oko :p Emilka podnosi główkę, z brzuszka, jak typowe dwumiesięczne niemowlę, za to Marta obserwuje sobie pokój, bo na bardzo długo i wysoko podniesie łebek, łącznie z ramionkami. Także jest co porównywać i mogę się zachwycać ile wlezie :D No i Emilka jest taka spokojna, nic tylko takie dzieci mieć, bo Marta to nadrabia za całą trójkę rodzeństwa, śmieszka, która pochłania 70% mojego czasu :)
Podwójna praca ale i podwójne szczęście ☺ a Ty jesteś dzielna , że sobie tak radzisz, nie narzekasz, a przy trójce(czy czwórce? Bo Ty chyba dwóch synów masz czy jednego? ) to niejedna z nas by wysiadła , jak jedno nieraz daje popalić. Ja odpukać nie mogę narzekać bo mój synek to mały aniołek. Czasem płacze jak już za długo leży ☺ ja mówię że już go plecy od leżenia bolą i trzeba go o końcu ponosić ☺ bo tak to śpi albo leży grzecznie i obserwuje , śmieje się, grucha ☺
Ja już kiedyś pisałam , że Bozia na nas tyle zsyła ile jesteśmy w stanie udźwignąć ☺ dlatego nie każdy może mieć bliźniaki bo nie każdy sobie poradzi. ☺
Powodzenia dalej i zdrówka dla dzieciaków

reklama
Do góry