reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Może jadłaś coś ciężko strawnego? A może dziecko je szybko i polyka powietrze przy tym i potem musi to powietrze jakoś wyjsc
Raczej nic takiego nie jadłam.
Kanapki wczoraj, biszkopty. Aa .. i smażonego kabaczka. Ale dwa dni temu nic smażonego nie było i też bóle brzuszka .. myślę czy nie odstawić Espumisanu i nie dawac dąb simplexu ..

reklama
Właśnie rozmawiałam z położna która twierdzi że Olek teraz w 3 sobie życia potrzebuje już 40 ml mleka na posilek. I że w 2 tygodniu do miesiąca to już jest właśnie ok. 100 ml :O
U nas po mm baki męczą już takze nie wiem co to będzie. Musimy kupić jakieś mm bo mój pokarm narazie nie wystarczy.
Jak wrócę do domu zacznę walkę z laktatorem.
Moja położna też taki mówi. Dobrze , że jest jeszcze jedna która uważa tak samo. W niedzielę będzie miała 3 tygodnie skończone więc dziekii Bogu , nie je za dużo :huh:

Kurcze wiesz ja to butelki dziecku nigdy nie dawałam bo moja córka nie tolerowała i się po prostu zastanawiam czy tyle mleka naraz co godzinę czy co dwie to jest ok. Na pewno inaczej dziecko je z piersi a inaczej z butelki. I może tu jest problem.
Będziemy próbować karmić się tylko piersią według twojej rady. Może pomoże. Może masz rację. Bo je z butelki nie Medeli tylko tomme tippee i leci z niej normalnie, bez wysiłku. Może tu jest problem..

Dziewczyny, czy wasze dzieci (to chyba szczególnie chłopcy) też ciągle sikają podczas zmiany pampersa? Co ściągnę pampersa i już wszystko umyję, to leci fontanna. Ubranko, przewijak, podłoga, czysty pampers, wszystko zasikane [emoji14] Macie na to jakis sposob? [emoji16]

Mój tak samo sika, poza tym znajduje czasami obejście i pampera ma suchego a wszystko inne mokre. Albo ma nasikane od strony pleców :D nie wiem jak on to robi ale przez to co dwa dni pralka u nas chodzi.

Ściągać i tak muszę bo mam za dużo pokarmu. Ile może stać mleko w lodówce ? 3 dni ? Wstawialyscie kiedyś taką ściągę ale nie znajdę raczej ..
No z butelki tyle zje. I tyle odciagam w 4-5 minut. A malutka przy piersi siedzi czasem z ponad pół godziny to wydaje mi się, że tyle zjada. Teraz nakarmiona, leży na mnie , usypia i marudzi , w łóżku/łóżeczku płacze .. eh .. a ja siedzę w majtkach, nawet się nie mam kiedy wykąpać. Dzisiaj mama pojechała do szpitala i powiem Wam , że jak jest ktoś do pomocy to niebo a ziemia..

Załączniki

• Screenshot_20180816-071028.png
    Screenshot_20180816-071028.png
    68,7 KB · Wyświetleń: 96
My już po wizycie położnej.
Położna mega pozytywna i miała nawet różowe włosy, zadbana babeczka około 40 lat, odpowiedziała na każde pytania, pogadaliśmy nawet o życiu i koszykówce hah także super nam się trafiła babeczka :)

A nasza księżniczka od wyjścia ze szpitala 9 dni temu z wagi 2860 g przybrała na 3300 g także elegancko, pokarm mam treściwy i smaczny w takim razie, bo już się obawiałam, że za dużo siusia i robi złe kupki.

Bałam się, bo moja robi kupki koloru pomarańczowego i to normalne.
Gdy mała zaczyna pod koniec dnia wydzierać się i nic nie pomaga, a widać ewidentne, ze po prostu jest zmęczona całym dniem cyca i butli ciągnięcia i nie ma już siły żeby ciągnąć mojego sutka, który może być dla niej za duży itd to poleciła mi Pani nakładki na sutki rozmiar L z firmy Lovi podobno najlepsze.

Gdy pojawiają się potowki to sypać te miejsca codziennie mąką ziemniaczaną. Nie używać oliwek i innych cudów do „pielegnacji” skory, bo działają niekorzystnie tzn zatykają malutkie pory na skórze dziecka.

Karmić na zawołanie i przebierać często pieluchę skoro dziecko dużo je to i musi dużo robić w pampersa.

I dziewczynki mają podobno rzadziej kolki już chłopcy, bo maja silniejszy układ trawienny. A jeśli występują kolki to kupić krople niemieckie Sabsimplex i od razu przejdzie, robić tez ćwiczenia nóżkami, zginąć je do brzuszka i prostować i masować brzuszek w prawa stronę okrężnymi ruchami w przeciwnym kierunku właśnie to jest niż pracują jelita.

No i to chyba tyle. Następna wizyta tej super babeczki za tydzień. A jutro na 9:30 jedziemy do przychodni do pediatry z naszą księżniczką. Mam lekkiego stresa, ale i tez ciekawość co tam będzie się robiło :)

Kurcze wiesz ja to butelki dziecku nigdy nie dawałam bo moja córka nie tolerowała i się po prostu zastanawiam czy tyle mleka naraz co godzinę czy co dwie to jest ok. Na pewno inaczej dziecko je z piersi a inaczej z butelki. I może tu jest problem.
A to mówiła o tym co ma jeść z piersi w jakim wieku. Ja nie wiem ale te położne tu w szpitalu tak twierdzą.

My dzisiaj byliśmy u lekarza i Filip waży już 4090g [emoji16] kawał chłopa nam rośnie [emoji16] Pani doktor mówiła że nie trzeba już wybudzać co 3h na jedzenie jak on tak ładnie przybiera i nie ma już żółtaczki :)

Super ;) to silny chłop.
Nasza tez fajnie, bo w 9 dni przybrała 440 g, a minimum takie to jest 200 g na tydzień :)

reklama
Do góry