reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Wiola1985 leć śmiało kochana, niczym się nie przejmuj. W pierwszej ciąży leciałam do Rzymu samolotem w 12tc. Też dużo się dowiadywałam czy mogę, czy to nie zaszkodzi, konsultowałam z róznymi lekarzami. Nawet rozważałam odwołanie wyjazdu, mimo że był zaplanowany i opłacony na długo przed zajściem w ciąże. Polecieliśmy i wszystko było ok. Nie Ty jedna w ciąży latasz, moje kolezanki na różnym etapie podróżowały w ten sposób. Z tego co wiem już ok chyba 36tc linie moga odmówić ciężarnej lotu ze względu na duże ryzyko porodu, ale nie pamiętam dokładnie jak to jest. Przeraża mnie to co piszecie o opiecie medycznej w innych krajach, wydawać by się mogło bardziej rozwiniętych od Polski. Nie do wiary, ale dlaczego tak jest?? Dlaczego tak późno usg, przecież warto chociaż raz sprawdzić czy bije serce, czy nie mamy do czynienia z ciążą pozamaciczną, czy nie ma krwiaków?? Nie czaje tego dlaczego oni tam mają takie podejście, jak w krajach trzeciego świata dosłownie :/

reklama
Cześć Dziewczyny! Też mam termin na sierpień. Już nie mogę się doczekać. :) Jest to jednak moja pierwsza ciąża i nie ukrywam, że strasznie się boję. :(

Mi na ból głowy nic nie pomaga muszę poprostu odleżeć swoje nawet cały dzień jak trzeba.
Ja śpię w nocy jak zabita ostatnio nawet pożar był niedaleko pełno straży mi pod oknem jeździło a ja nie słyszałam nic rano od męża się dowiedziałam

Chomiczka007 dziękuję Ci bardzo za ta odpowiedź!! Bardzo mnie podniosłas na duchu.
No niestety tak tutaj jest...oni mówią "naturalna selekcja" do 12 tyg.
Dla mnie...nie do pojęcia. Ja się nie godze.
Moja siostra miala problem z druga ciąża w około 11 tyg dostala krwawienia, byliśmy na wycieczce w okolicach Cieszyna. Pojechaliśmy szybko na pogotowie, czekała prawie pół godziny w poczekalni. Nigdy nie zapomne jej przerażenia i bezradnosci w oczach. Jej mąż latał jak szalony od drzwi do drzwi...no bo kazali jej czekac. Wreszcie przyciągnął prawie siła lekarza, weszła i za 15 minut wyszła z płaczem. Lekarz powiedział jej tak: " w krajach wysoko rozwiniętych nawet by sie na Pania nie popatrzyli, to jest dopiero 11 tydzien, nie ciąża". Wypis na wlasne rządanie i spowrotem na Kato. Wejscie do szpitala.... kompletnie inna reakcja. Od razu pielęgniarka z wózkiem i biegiem do lekarza. Okazało sie że był to krwiak. Była obawa że wchłonie zarodek...leczenie farmakologiczne, szpital. Urodziła pięknego, zdrowego chłopca. Tutaj też by nie ratowali. I patrze na mojego siostrzenca i mysle...no jak można???

Napisane na SM-G950F w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć Dziewczyny! Też mam termin na sierpień. Już nie mogę się doczekać. :) Jest to jednak moja pierwsza ciąża i nie ukrywam, że strasznie się boję. :(
Witam Jadziaaa. Nie przejmuj się...nie jesteś sama. I kto i ile razy by Ci nie mówił "nie schizuj" i tak będziesz.
Moja siostra ma dwójkę i mówi, że nawet nie stara sie mnie uspokoić bo dokladnie wie jak takie "uspakajanie" działało na nią. Dopiero w drugiej ciąży czuła sie w miarę komfortowo ;)

Witam Jadziaaa. Nie przejmuj się...nie jesteś sama. I kto i ile razy by Ci nie mówił "nie schizuj" i tak będziesz.
Moja siostra ma dwójkę i mówi, że nawet nie stara sie mnie uspokoić bo dokladnie wie jak takie "uspakajanie" działało na nią. Dopiero w drugiej ciąży czuła sie w miarę komfortowo ;)

Dzięki! :D W środę idę na drugą wizytę. Z wynikami badań. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok! :) Ogólnie mdłości minęły. Apetyt rośnie. Brzuszek też! :)

Dziękuję oliwiapatrycja za pocieszenie :* odkopię jeszcze usg córki i sobie porównam ale Twoje bobo faktycznie baaardzo szybko nadrobiło :D super, może i nam się uda :) póki co mama najszybciej przyrasta ;) aplikacje nie są dla mnie łaskawe kiedy wpisuję wagę sprzed ciąży i teraźniejszą +2 kg ;)
Thisjuss, wiem co czujesz, ja wczoraj próbowałam ratować się paracetamolem (ale i tak szybko go zwracałam) i okładami chłodzącymi na czoło apapu ale tak naprawdę dopiero jak przespałam cały dzień i noc przeszło :/

Ja też się obawiam czy moja dzidzia nie za mała wedl usg 10+1 3,33 cm a wedl om 10+6... No zobaczymy..

Thissjuss trzymam kciuki żeby głowa przeszła. Pij dużo wody.
KatiNails a ty jak dzisiaj kochana?

@jadziaaa - hej :) Też jestem w pierwszej ciąży. Jak masz jakiekolwiek pytania to wal śmiało, często warto się dowiedzieć jak pewne kwestie wyglądają u innych no bo skąd niby wiedzieć czy u nas jest 'normalnie', szczególnie w pierwszej ciąży. Tutaj jest wiele pomocnych osób jak z resztą pewnie już zauważyłaś, pokazuje to choćby niedawny wątek sprawdzania co w majtkach piszczy :D

Dziewczyny co do rozmiaru zarodka to ostatnio na wizycie jak mi lekarka zmierzyła, mój że ma 2.5 cm i zapytałam czy to jest norma na tym etapie to mi powiedziała, że trudno jest mówić o normie i że to zmienne dodała 'nigdy w życiu nie urośnie Pani w ciągu roku o 52 cm'. Wiadomo, że jakieś tam widełki są ale jej podejście pokazuje mi po raz kolejny, że ważna jest równowaga w rozwoju, a nie każdy poszczególny parametr osobno. Dużo spokoju wnosi ta lekarka.

Lot samolotem czeka mnie w marcu, będę wtedy w 16 tygodniu, myślę, że to nie problem ale też pogadam z lekarką o tym przy najbliższej okazji. Generalnie z tego co wiem to ciąża sama w sobie przeciwwskazaniem do latania nie jest, nie powinno się w mocno zaawansowanej albo w przypadku problemów zdrowotnych.

reklama
@jadziaaa - hej :) Też jestem w pierwszej ciąży. Jak masz jakiekolwiek pytania to wal śmiało, często warto się dowiedzieć jak pewne kwestie wyglądają u innych no bo skąd niby wiedzieć czy u nas jest 'normalnie', szczególnie w pierwszej ciąży. Tutaj jest wiele pomocnych osób jak z resztą pewnie już zauważyłaś, pokazuje to choćby niedawny wątek sprawdzania co w majtkach piszczy :D

Dziewczyny co do rozmiaru zarodka to ostatnio na wizycie jak mi lekarka zmierzyła, mój że ma 2.5 cm i zapytałam czy to jest norma na tym etapie to mi powiedziała, że trudno jest mówić o normie i że to zmienne dodała 'nigdy w życiu nie urośnie Pani w ciągu roku o 52 cm'. Wiadomo, że jakieś tam widełki są ale jej podejście pokazuje mi po raz kolejny, że ważna jest równowaga w rozwoju, a nie każdy poszczególny parametr osobno. Dużo spokoju wnosi ta lekarka.

Lot samolotem czeka mnie w marcu, będę wtedy w 16 tygodniu, myślę, że to nie problem ale też pogadam z lekarką o tym przy najbliższej okazji. Generalnie z tego co wiem to ciąża sama w sobie przeciwwskazaniem do latania nie jest, nie powinno się w mocno zaawansowanej albo w przypadku problemów zdrowotnych.

Do góry