reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

A jeśli mój pracuje za granicą. Tak teoretycznie nie ma umowy to i dochodów. To ma powiedzieć , że nie pracuje ? Nie chcemy żeby to wyglądało jak wyłudzenie lub oszustwo i żeby później mieć jakieś problemy. To może lepiej odpuścić tą kasę ? Nie wiem jak to załatwić :/ a moja mama i brat się wliczają na członków rodziny skoro z nimi mieszkamy ?

reklama
A ja jestem zdania że twój lekarz ma rację .. co innego jakbyś słabe ruchy czuła czy coś a jeśli jest bez zmian to po co się stresować ? Dzieciaki z reguły na ktg też się denerwują :)
Skurcze porodowe jak będziesz mieć to też poczujesz teraz w terminie to już nie potrzeba ich sprawdzać :)
Wiem, że ma rację. Bo w ciągu godziny mogę nie mieć skurczy pod ktg a w ciągu reszty dnia tak i wtedy ktg jest bez sensu. Ale ja bym chciała tak z czystej ciekawości :D

A jeśli mój pracuje za granicą. Tak teoretycznie nie ma umowy to i dochodów. To ma powiedzieć , że nie pracuje ? Nie chcemy żeby to wyglądało jak wyłudzenie lub oszustwo i żeby później mieć jakieś problemy. To może lepiej odpuścić tą kasę ? Nie wiem jak to załatwić :/ a moja mama i brat się wliczają na członków rodziny skoro z nimi mieszkamy ?
Jeśli faktycznie pracuje na czarno no to nie macie dochodów (chyba że Was ktoś podpierniczy), a przyznać się że pracuje ale na czarno to też tak o... No bo wtedy Skarbowka może się czepiać...

@madziula92 mój synek też się tak wypycha z każdej strony. Dzisiaj już sam siebie przechodzi. Ale to n prawda, że za jakiś czas będzie mi tego brakować. To już moja ostatnia ciaza.

Ja dzisiaj też mam jakiś kiepski dzień. Wkurzyłam się na Enno i nawet nie chce mi się z nim rozmawiać. Najchętniej bym to wszystko przespała.

Przyszło moje ostatnie zamówienie z h&m za 10 € kupiłam dla Marty sukienkę, 2 zwykle koszulki, szorty jeansowe i koszyczek dla Leo, na podręczne rzeczy na przewijaku :D.

@Paulana wpadam dziś na pomidorówkę ;). Zjadłabym taką z ryżem. Ja dziś zrobiłam na szybko frytki i paluszki rybne z piekarnika.

U mnie też już tak jak u ciebie.. chociaż chciałabym czuć mocniej to mały ma już mniej miejsca i się przeciąga , rozpycha [emoji53]

Im też tam nie jest już wygodnie więc jak się nie rusza pół dnia to nie ma co się stresować. Moja często się wypnie i idzie spać. A ja sobie ja głaskam po stopce lub łokciu :D

Przelicz sobie dochód czy jak będziecie już dzielić na 4 członków rodziny to czy przypadkiem nie zmoscisz się w progu dochodowym. Bo we trójkę mogliście się nie zmieścić. A we czwórkę to już inaczej może być :)
500+ ma. 800 zł netto.
Becikowe 1922 zł netto.
Rodzinne śmieszne 674 zł netto... Ale tu masz złotówka za złotówkę. Czyli ile PLN ci przekroczy o tyle zmniejszone rodzinne dostaniesz. I jeśli należy Ci się rodzinne, nawet zmniejszone to należy Ci się też jednorazowy dodatek do rodzinnego 1000 zł.
Kwoty które podalam są oczywiście kwotami netto i to na osobę.
Czyli liczysz już z maluszkiem 4 osoby.
Więc np żeby dostać na oboje 500+ nie możecie we dwoje zarabiać więcej niż 3200 zł netto miesięcznie.
Wszystkie te progi są śmieszne. Jak łatwo być "bogatym" [emoji16][emoji16][emoji16]

Nie. Tzn ja jak mieszkałam z małym to liczyłam się tylko ja i mały. I te osoby wpisywałam. Zawsze może mama zaswoadczyc przecież że prowadzicie osobne gospodarstwo domowe.
I na tej zasadzie należy się Wam: 500+ co miesiąc , becikowe 1000 zł jednorazowo, rodzinne 95 zł co miesiąc + dodatek do rodzinnego 1000 zł jednorazowo.
A i Tobie kosiniakowe przez rok co miesiąc 1000 zł. Bo jesteś niepracujaca i z tego co kojarzę bez macierzyńskiego.
Więc jako dochód do wszystkich zasiłków będzie Ci się liczyć 1000 zł dzielone na trzy osoby. Więc na nic nie przekroczysz dochodu.
Jeśli nie ma Was kto podpieprzuc to ja bym się Klaudia nie oglądała tylko składała. Tyle co nasze państwo z nas zdziera z podatkow dochodowych i ogólnie czego nie kupujesz to masz w to podatek wliczony, że póki jest możliwość to bierz...
Bo potem nigdy więcej nie dostaniesz od Państwa nic, a tylko z Ciebie państwo będzie zdzierac.

Jeśli faktycznie pracuje na czarno no to nie macie dochodów (chyba że Was ktoś podpierniczy), a przyznać się że pracuje ale na czarno to też tak o... No bo wtedy Skarbowka może się czepiać...

No właśnie tu jest sytuacja do D. Bo niby umowa zlecenie , na oczy nie widzial ale niby jakaś tam jest .. nie wiem kurcze.. i właśnie ze skarbówka żeby nie było problemu. Nie wiem co powiedzieć w opiece , bo już nawet nie o ten tysiąc chodzi. Tylko o to , że powiem , że pracuje, to będą chcieli potwierdzenie , powiem , że nie pracuje to będą chcieli dać 500plis , rodzinne itp a jak zaczną dochodzić to jeszcze wyjdzie , że jednak ta umowa jest i problem. Chyba powiemy , że nie chcemy nic. Tak dla świętego spokoju :/

Wszystkie te progi są śmieszne. Jak łatwo być "bogatym" [emoji16][emoji16][emoji16]
No niestety. Na fundusz alimentacyjny masz 725 zł na osobę. Przypuśćmy że jest samotna matka, ojciec nie płaci alimentów,. Komornik nie ma z czego zdjąć. To nawet fundusz alimentacyjny jej kasy nie da bo teraz minimalna krajowa to 1540 zł coś koło. Czyli już przekracza dochód i na rodzinne jeśli jest ona jedna z dzieckiem (95 zł) i na fundusz bo nie może zarobić więcej niż 1450 zł...
A utrzymaj się sama z dzieckiem za 1500 zł.. Opłac żłobek żebyś mogła iść do tej pracy, jedzenie, rachunki. Nasz kraj to kraj absurdu. Więc ja uważam że jeśli ktoś nie ma na papierze rzeczywistych doelchodow, niezależnie od tego ile zarabia tak faktycznie jeśli ma możliwość niech drze od Państwa kasy ile tylko się da..

reklama
Ja mam dziś Dzien kuriera :D zapomniałam, ze czekam jeszcze na jedno zamówienie [emoji14] kolor kocyka z piórkami wydaje mi się, ze jest jakiś inny, albo na zdjęciu to inaczej wyglądało, poza tym jest tak jak miało być :)
od razu nasunęła mi się mysl czy wy prałyscie swoje kokony? I jak przecież to do pralki nie wejdzie ;o
Zobacz załącznik 876706
Ale ładne [emoji7]
Ja nie mam kokonu więc nie pomogę [emoji16]

Do góry