reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Vanulia, z tą wagą jeśli nawet wychodzi 1300 to jest spoko waga. Do to spokojnie podwoi wagę więc będzie ponad 2,5kg może 3kg. Moja koleżanka urodziła 3ke dzieci w terminie z waga 2400-2600 dzieci zdrowe, po 3dniach wychodzili do domu po porodzie. Nie każda kobieta rodzi dzieci 4kg.
Szyjka rzeczywiście się skróciła ale w szpitalu się tobą zajmą zmierzą jeszcze raz szyjkę, małą i będzie ok zobaczysz. Najważniejsze nie denerwować się. Jak będzie trzeba wytrzymasz jeszcze te kilka tygodni nawet w szpitalu trudno. Wszystkiego dobrego życzę dla ciebie i maleństwa. Daj znać jak będziesz coś wiedziała

No tak ale jak 3 tygodnie temu ważył 1154 gramy i po tych 3 tygodniach waży 1300 gram to średnio przybiera.

My już po wlewie z magnezu, pierwszej dawce sterydow na plucka, po pobraniu krwi, moczu i posiewu. Miałam też usg, mały waży ponad 1700 gram. Afi 12. Głowę ma na 33 tydzien-szok. Na ktg z tego co widzialam skurczy brak. Ale przyjdzie jeszcze lekarz i oceni ten zapis bo ja go za bardzo nie umiem odczytywac. Zbadali mi tez szyjke ręcznie, jest krótka. Na usg wyszło że ma 2.2 cm, ale ten lekarz jakoś dziwnie ja zmierzył. Od punktu do punktu. A moja ginekolog mierzy ja na 3 zaznaczenia bo ona jest tak po ukosie i potem dodaje dwie wartości i wtedy mi mówi ile ma szyjka. A ten ją zmierzył na raz. Mimo wszystko ciesze się że dostałam sterdyny. Zawsze to bezpieczniej. Jutro się pewnie dowiem czy zamierzają coś założyć na ta szyjke czy też nie. No i mały jest obkrecony głową do dołu.

reklama
Ja mam po córce na rzep.

Bardzo ładny taki słodki. tylko musisz uważać , żeby pies nie chciał tam wskoczyć i sobie budy zrobić. A taki się malutki wydaje. Jaką ma długość w środku?

Mnie się wydaje , że jak mały jest buźką do środka to trochę mniej boleśnie go czuję. Najgorzej jak jest buźką do świata to cały brzuch mi tańczy we wszystkie strony [emoji5]

A wiesz, ze nawet nie wiem, ale na pewno do 3-4 miesiąc starczy na długość do leżenia. Na pewno ma z 80-90 cm długości. A później jak mała zacznie kombinować i już siadać będzie chciała to zmieniamy pozycje leżaczka i gotowe :)
No piesek tego nawet nie rusza, grzeczny jest bardzo ten nasz synek [emoji3][emoji28]

To chyba taki czas już, że pojawiają nam się takie myśli. Bo ja też tak mam. A wczoraj przy tym pakowaniu torby do szpitala to mega się zestresowałam, że to tak niedługo, a po drugie że ja nigdy w szpitalu nie byłam i jak ja sobie tam poradzę [emoji14]

Damy radę :) ja to szczerze nie mam w ogóle stresa, a wręcz nie mogę się doczekać tego wszystkiego hah.

No tak ale jak 3 tygodnie temu ważył 1154 gramy i po tych 3 tygodniach waży 1300 gram to średnio przybiera.

My już po wlewie z magnezu, pierwszej dawce sterydow na plucka, po pobraniu krwi, moczu i posiewu. Miałam też usg, mały waży ponad 1700 gram. Afi 12. Głowę ma na 33 tydzien-szok. Na ktg z tego co widzialam skurczy brak. Ale przyjdzie jeszcze lekarz i oceni ten zapis bo ja go za bardzo nie umiem odczytywac. Zbadali mi tez szyjke ręcznie, jest krótka. Na usg wyszło że ma 2.2 cm, ale ten lekarz jakoś dziwnie ja zmierzył. Od punktu do punktu. A moja ginekolog mierzy ja na 3 zaznaczenia bo ona jest tak po ukosie i potem dodaje dwie wartości i wtedy mi mówi ile ma szyjka. A ten ją zmierzył na raz. Mimo wszystko ciesze się że dostałam sterdyny. Zawsze to bezpieczniej. Jutro się pewnie dowiem czy zamierzają coś założyć na ta szyjke czy też nie. No i mały jest obkrecony głową do dołu.

No to waga i tydzień tak jak u nas, czyli z 3 kg nasze dzieciaczki przy końcu będą miały ;)

To rzeczywiście krótka, ale jak już będą chcieli Ci coś założyć to na bank pessar, który kosztuje 180 zł i musisz sama sobie go kupić.

A ja dzis zrobilam ostatnia rzecz, mianowiscie, wyparzylam wszystkie butelki,laktator (udalo mi sie go rozkrecic i nie zepsuc :D ) ,smoczki :D

Rozstepami sie nie martwie, mam ich troche na brzuchu,od wewnetrznej stronie ud i na biuscie, po pierworodnej ;) ale szczyce sie tym, bo moje cialo duzo przeszlo,dalo na swiat nowego czlowieka i jestem z niego dumna ;) na biuscie teraz roztepow nie widac ,bo mi urosly cycuchy :D a jak schudlam duzo i sie nachylilam,wygladaly jak suszone sliweczki [emoji23] teraz to dorodne melono-granaty :D [emoji23]
A co do tego wyparzania, czyli wrzuciłaś wszystkie elementy do garnka z wodą i gotowałaś? :D

Czyli w sumie dobre wieści jak mały waży 1700g a nie 1300g :)
Będziesz spokojniejsza dzięki temu, że dostałaś sterydy. A szyjka 2.2 cm to krótka ale jeszcze bez jakiejś wielkiej tragedii :)

Widzisz czyli jednak nie jest tak źle jak myślałam :* super :)
Szyjka ma w miarę dobra długość.. jeszcze się okaże że przenosisz :)

reklama
Napewno dasz radę:) ja jak rodziłam Córkę to mieszkaliśmy z teściami, teraz z perspektywy czasu wolałabym sama wtedy mieszka i sama sobie radzić. Oczywiście oni chcieli dobrze i chcieli pomóc ale jednak czasem wypędzali w kompleksy czy takie myśli że jestem zła mama. Musiałam mocno walczyć sama ze sobą i zaufać że wiem co robię. Jednak wiedzą i postęp przez te wszystkie lata zrobiły swoje i czasem nasze mamy czy teściowe takie rzeczy opowiadają że włos się jeży na głowie:)
Wazne, że miałaś dość samozaparcia i wytrwalas :) nauczyłaś się radzić sama i dzięki temu będzie ci dużo lżej w życiu :)

Do góry