reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Uff dotarłam do konca ;)
Pokaże Wam teraz co dziś udało nam się kupić. W zasadzie, jeden z większych zakupów mamy już z głowy mianowicie fotelik/nosidełko.
Długo zastanawiałam się i szukałam czegoś odpowiedniego, przede wszystkim, żeby było bezpieczne, funkcjonalne i wygodne dla dziecka. Dodatkowo, żeby zapinalo się na bazę isofix i pasowało do stelaża wozka. Kupilismy cybex Aton Q, mam nadzieje, ze sprawdzi się u nas.
IMG_0037.JPG

IMG_0031.JPG

IMG_0039.JPG

Załączniki

• IMG_0037.JPG
    IMG_0037.JPG
    455,4 KB · Wyświetleń: 393
  • IMG_0039.JPG
    IMG_0039.JPG
    387,2 KB · Wyświetleń: 389
  • IMG_0031.JPG
    IMG_0031.JPG
    382,6 KB · Wyświetleń: 403
Ostatnia edycja:
reklama
Ja 167 a mąż 180 :) więc tacy średni jesteśmy, ale nie niscy :)
A mój mąż był duży jak się urodził, 4kg i długi :p ja 3,6kg więc średnia.
Ale tak jak mówię wszystko między 5 a 95 jest normą, a po drugie na następnej wizycie może się okazać np że podgonił :)
To myślisz ,że gdyby dziecko było w 90 centylu to jeszcze się mieści w normie i nie będzie ważyło z 5 kilo ?:D ja 178 , mój 175 i przy porodzie ważyłam 3700. To może uda się , żeby Alicja wielka nie była skoro jest w 50 c.

No tak ale kto mogl wiedziec eh chcialam spróbować urodzić sn no ale niestety sie nie udalo :)
Teraz mam prawo wyboru, przy przyjęciu do szpitala mogę zaznaczyć, że nie wyrażam zgody na poród sn i muszą zrobić cięcie:)

To dopiero jak pojedziesz ze skurczami to zrobią CC ? Nie możesz się umówić na wcześniejsze wykonanie ?:)

Uff dotarłam do konca ;)
Pokaże Wam teraz co dziś udało nam się kupić. W zasadzie, jeden z większych zakupów mamy już z głowy mianowicie fotelik/nosidełko.
Długo zastanawiałam się i szukałam czegoś odpowiedniego, przede wszystkim, żeby było bezpieczne, funkcjonalne i wygodne dla dziecka. Dodatkowo, żeby zapinalo się na bazę isofix i pasowało do stelaża wozka. Kupilismy cybex Anton Q, mam nadzieje, ze sprawdzi się u nas. Zobacz załącznik 864288
Zobacz załącznik 864290
Zobacz załącznik 864289

Widać , że konkretny :tak: i kolor jaki cudowny ❤️

A jak bedzie trzeba cos zrobic a Ty masz wypełnione że się nie zgadzasz to co wtedy ? Myślę ze porodu nie da się zaplanować, niestety :)

Dlatego w planie porodu zdania są tak sformułowane jak właśnie widzialyscie ;)

To nie tak, że mówię „nie” i nie zgadzam się. Jest to tak tam ujęte, ze jeśli jest potrzeba to i tak maja zrobić :)

Uff dotarłam do konca ;)
Długo zastanawiałam się i szukałam czegoś odpowiedniego, przede wszystkim, żeby było bezpieczne, funkcjonalne i wygodne dla dziecka. Dodatkowo, żeby zapinalo się na bazę isofix i pasowało do stelaża wozka. Kupilismy cybex Anton Q, mam nadzieje, ze sprawdzi się u nas. Zobacz załącznik 864288
Zobacz załącznik 864290
Zobacz załącznik 864289

Śliczny kolor :)

Ja zamawiam za miesiąc maxi cosi cabriofix czarny

Czytam teraz i nacięcie jest dużo gorsze. I dlatego kobiety wolą żeby obyło się bez tego. Ale z tego co tu pisze to lepiej jest popękać. To po co w ostateczności to robią. ?

Krocze po nacięciu goi się dłużej, jest bardziej bolesne i podatne na infekcje. Pęknięcie I stopnia dobrze i szybko się goi, podczas gdy nacięcie jest głębsze, wymaga szycia, które nie zawsze jest wykonane starannie. Źle zaadaptowane tkanki są przyczyną długotrwałej bolesności, tworzenia się zrostów, grudek itp.

• Nacięcie krocza nie zapobiega rozluźnieniu pochwy po porodzie i pogorszeniu się jakości współżycia, bo jest wykonywane w momencie, gdy tkanki krocza są maksymalnie rozciągnięte przez główkę. By zmniejszyć ich rozciągnięcie, zabieg musiałby być wykonywany dużo wcześniej, gdy główka znajduje się wyżej w kanale rodnym. Nacięcie osłabia natomiast mięśnie pochwy i utrudnia ich powrót do stanu przed porodem.
  • Zabieg ten nie zapobiega też obniżeniu napięcia mięśni dna miednicy, a co za tym idzie – wypadaniu narządów rodnych oraz wysiłkowemu nietrzymaniu moczu. Z badań przeprowadzonych w Szwecji, w których mierzono siłę mięśni krocza (przez trzymanie w pochwie globulek o różnej wadze) wynika, że kobiety po nacięciu miały mięśnie najbardziej osłabione. Także mięśnie kobiet bez obrażeń krocza i po pęknięciu fizjologicznym były słabsze (bo uległy rozciągnięciu), ale w mniejszym stopniu.

Z tego co pamietam ze studiów to każda rana szarpana gorzej się goi od rany ciętej. W tym przypadku jak krocze pęka to jest rana szarpana, wiec nie byłabym przekonana, że szybciej się zagoi. Na pewno duży wpływ mają czynniki osobnicze, technika i jakość zszycie i wiele innych rzeczy. Ja w razie czego wole być jednak nacięta jak miałabym popękać ;) już wcześniej sobie o tym myślałam. Ale może uda się uniknąć i jednego i drugiego [emoji16]

Czytam teraz i nacięcie jest dużo gorsze. I dlatego kobiety wolą żeby obyło się bez tego. Ale z tego co tu pisze to lepiej jest popękać. To po co w ostateczności to robią. ?

Krocze po nacięciu goi się dłużej, jest bardziej bolesne i podatne na infekcje. Pęknięcie I stopnia dobrze i szybko się goi, podczas gdy nacięcie jest głębsze, wymaga szycia, które nie zawsze jest wykonane starannie. Źle zaadaptowane tkanki są przyczyną długotrwałej bolesności, tworzenia się zrostów, grudek itp.

• Nacięcie krocza nie zapobiega rozluźnieniu pochwy po porodzie i pogorszeniu się jakości współżycia, bo jest wykonywane w momencie, gdy tkanki krocza są maksymalnie rozciągnięte przez główkę. By zmniejszyć ich rozciągnięcie, zabieg musiałby być wykonywany dużo wcześniej, gdy główka znajduje się wyżej w kanale rodnym. Nacięcie osłabia natomiast mięśnie pochwy i utrudnia ich powrót do stanu przed porodem.
  • Zabieg ten nie zapobiega też obniżeniu napięcia mięśni dna miednicy, a co za tym idzie – wypadaniu narządów rodnych oraz wysiłkowemu nietrzymaniu moczu. Z badań przeprowadzonych w Szwecji, w których mierzono siłę mięśni krocza (przez trzymanie w pochwie globulek o różnej wadze) wynika, że kobiety po nacięciu miały mięśnie najbardziej osłabione. Także mięśnie kobiet bez obrażeń krocza i po pęknięciu fizjologicznym były słabsze (bo uległy rozciągnięciu), ale w mniejszym stopniu.
No właśnie różne są opinie , ja tam wolęzeby mnie nacieli niż popękać w kilku miejscach. Nacięcie miałam jedno i bardzo precyzyjne, dobrze zszyte j szybko się zagoiło. Lekarz 6 tygodni po porodzie na kontroli był pewien że mnie nie nacinali.

reklama
Uff dotarłam do konca ;)
Zobacz załącznik 864290
Zobacz załącznik 864289

Moja Przyjaciółka ma ten fotelik i jest z niego bardzo zadowolona, wiec myśle, że Wy tez będziecie [emoji16]
I kolor piękny [emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️

Do góry