reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

@klaudia975 @Fiorna zdecydowanie za wczesnie żeby się o to martwić :) Mój synek obrócił się prawidłowo dopiero w 33tc, także nasze maluchy mają na to sporo czasu. Są lekarze starej daty, którzy próbują odwracać dziecko w łonie matki ale osobiście nigdy bym się na coś takiego nie zdecydowała. We Wrocławiu słyszałam ze niektóre szpitale próbują sn przy ułożeniu pośladkowym ale ja raczej nie podjęłabym ryzyka

Co do miejsc, my czasami załapiemy się na to rodzinne miejsce, nie jest ich wiele, u nas tylko chyba w jednej galerii. Z dzieckiem rzeczywiście wygoda. Jednak nie uważam żeby ciężarne musiały mieć dodatkowe podobne miejsca, bo w sumie po co? Te 20m to ja sobie mogę przejść bez problemu, staram się jak najwiecej ruszać, mimo że czasami nawet sie orzej czuje to jak dla mnie to żaden problem. A dopiero by ludzie gadali i się gapili

Co do jednego t się zgodzę! LUDZIE SIĘ LAMPIĄ JAKBY CIĘŻARNEJ NIE WIDZIELI!!! Szlag mnie trafia, bo nie wiem czy się gapią bo tak im się to podoba czy się gapią bo wyglądam jak świnia. Ostatnio miałam sytuacje np w banku, załatwiałam spraw biznesowe z dyrektorką banku. Stała na przeciwko i mnie i w trakcie całej rozmowy która trwała ok 10 min cały czas gapiła mi się ostentacyjnie na brzuch, ja jej w oczy, mówię do niej coś, ona mi odpowiada ale nie spuszcza wzroku z brzucha! czułam się jakbym gadała z facetem a ten mi się w cycki gapił, no co najmniej dziwne!! Jeszcze taka osoba na takim staowisku to chyba powinna umiec się zachować. Gdyby jakoś sympatycznie skomeptowała to spoko. No nie wiem dziwne. Idę ulicą wszyscy się gapią, nigdy baby w ciązy nie widzieli? Serio wkurza mnie to na maxa. Z synem sobie nie przypominam tych spojrzeń. DLACZEGO SIĘ GAPIĄ?? W kolejkach to już w ogole komedia, bo tez się gapią ale żeby puścić to nie ma mowy. Ludzie są śmieszni. Wprawdzie w tej ciąży już 3 razy ktoś chciał mnie przepuścić, ale codziennie stoję kilka razy w kolejkach i autobusach to chyba niezbyt wiele. Znacznie więcej razy ktoś mi się wcisnął w kolejke. To dopiero chamstwo, wcisnąć się kobiecie w ciązy do kolejki. Eh co za ludzie :(

No a najczęściej te wypychające się w kolejkę ciężarnej to kobiety w 'wieku rozrodczym' [emoji23]
Spokooo karma wraca.
Ja zawsze jak widziałam ciężarna czy chciała czy nie wpuszczałam w kolejkę czy ustąpiłam miejsca w autobusie. Tym bardziej w autobusie. Będzie stała, kierowca gwałtowniej zahamuje, upadnie na brzuch i tragedia gotowa... Nie nie nie.. raz usłyszałam że ale nie nie bo ja tylko dwa przystanki jadę. I tak kazałam jej usiąść. A w koło mnóstwo mężczyzn czy młodych ludzi ogólnie , młodzież i nikt nie ustąpi. A to nie był brzuch którego można było nie zauważyć

reklama
Ja mam wizytę jutro :) już nie mogę się doczekać, jestem bardzo ciekawa ile maluch wazy :) Dziś zaczynam 7 miesiąc, czy to nie brzmi dumnie?? Wiem że Wy uznajecie 7 miesiac od 28tc ale ja mam kilka źródeł które mówią że 7msc zaczyna się z początkiem 27tc więc to mi jest bardziej na rękę.

Dziewczyny czy wy też tak macie że pijecie bez opamiętania? Ja wypijam ok 3l wody dziennie. W nocy budze się co chwilę z wysuszonymi ustami i buzią w środku że az powietrza nie mogę złapać, takie mam suche śluzówki. Usta popękane, czuję się jak na kacu. Potem do kibelka co 10 minut. Ostatnio dowaliłam na wadze. Średnio tyje teraz max 1,5-2kg na miesiąc, bardzo tego pilnuję. Ostatnio zważyłam sie w ciągu 1godziny i waga pokazała +2kg po godzinie od ostatniego wazenia. ja się pytam, maga czy co??? No i od 2 dni ta waga się trzyma, może to ta woda? Nie wiem, załamka :(
Ja ważę się zawsze rano przed jedzeniem. I bez ciąży waga w ciągu dnia może spokojnie wahać się nawet około 2kg. Jedzenie, picie, wodą która zatrzymuje się w organizmie. Dlatego nawet jak chcesz się ważyć codziennie rób to rano jak wstajesz. Potem w ciągu dnia ona może się zmieniać.

Podpinam się do pytania Klaudii czy jeżeli dziecko się jednak nie odwróci to od razu cesarka czy praktykują mimo to poród sn jeżeli np dziecko nie jest za duże? Ktoś ma może jakieś doświadczenie?

I ja i moja siostra urodzilysmy się pośladkowo tylko że to nie było pierwsze dziecko mojej mamy. Z tego co wiem u mnie w szpitalu pierwsze robią CC a kolejne próbuje się rodzić sn pośladkowo ułożone dziecko ale to co szpital to pewnie inaczej.

No mi Panie w sklepie odradzały w kazym sklepie, bo na początku chciała. Kokos-gryka dlatego pytam :)
Potem chciałam kokos ale ostatecznie piankę. Ale może są jeszcze jakieś inne. Zobacze co kupują dziewczyny :) sama się mało znam na tych materacach :oops:

Ja tez od wielu dziewczyn dostałam na instagramie informacje, że właśnie gryczano-kokosowy jest o wiele gorszy, legną się w nim robaczki różne (nie musi być wcale przemoczony przez dziecko żeby tak się stało, po prostu naturalne składniki robią idealne środowisko do powstawania różnych nowych żyjątek dlatego ja od razu zrezygnowałam), podobno tez jest później mało bezpieczny na kręgosłup dziecka i wygodny nie jest, bo Ty tego nie widzisz, ale bardzo szybko się odkształca i „zapada” pod siebie. Piaskowo lateksowy tak nie ma, nic się w nim nie lęgnie, nie zamieszka nikt oprócz naszego bobasa i nie odkształca się także jednym słowem polecam :) na Allegro są już od 80 zł. Wiadomo ja wole troszkę droższy kupić tzn tak za 160.

@KatiNails niby tak. Tyle że ja mam fioła na punckie wagi po odchudzaniu jakie miałam zaraz przed ciążą. Schudłam w sumie 16kg i też ważyłam sie 3x dziennie :biggrin2::biggrin2: dzięki temu wiem że rano ważę najmniej, w środku dnia więcej a wieczorem waga wraca w miarę do normy. Takiej sytuacji jak teraz nie miałam w ostatnim roku nigdy, zwłaszcza ze rano te 2kg nadal były i nadal są :szok::szok: no ale co zrobię, musze wyluzować i odpuścić trochę, wszyscy mi mówią że za bardzo się fiksuje ta wagą. Przyjdzie czas na odchudzanie

@klaudia975 @Fiorna zdecydowanie za wczesnie żeby się o to martwić :) Mój synek obrócił się prawidłowo dopiero w 33tc, także nasze maluchy mają na to sporo czasu. Są lekarze starej daty, którzy próbują odwracać dziecko w łonie matki ale osobiście nigdy bym się na coś takiego nie zdecydowała. We Wrocławiu słyszałam ze niektóre szpitale próbują sn przy ułożeniu pośladkowym ale ja raczej nie podjęłabym ryzyka

Co do miejsc, my czasami załapiemy się na to rodzinne miejsce, nie jest ich wiele, u nas tylko chyba w jednej galerii. Z dzieckiem rzeczywiście wygoda. Jednak nie uważam żeby ciężarne musiały mieć dodatkowe podobne miejsca, bo w sumie po co? Te 20m to ja sobie mogę przejść bez problemu, staram się jak najwiecej ruszać, mimo że czasami nawet sie orzej czuje to jak dla mnie to żaden problem. A dopiero by ludzie gadali i się gapili

Co do jednego t się zgodzę! LUDZIE SIĘ LAMPIĄ JAKBY CIĘŻARNEJ NIE WIDZIELI!!! Szlag mnie trafia, bo nie wiem czy się gapią bo tak im się to podoba czy się gapią bo wyglądam jak świnia. Ostatnio miałam sytuacje np w banku, załatwiałam spraw biznesowe z dyrektorką banku. Stała na przeciwko i mnie i w trakcie całej rozmowy która trwała ok 10 min cały czas gapiła mi się ostentacyjnie na brzuch, ja jej w oczy, mówię do niej coś, ona mi odpowiada ale nie spuszcza wzroku z brzucha! czułam się jakbym gadała z facetem a ten mi się w cycki gapił, no co najmniej dziwne!! Jeszcze taka osoba na takim staowisku to chyba powinna umiec się zachować. Gdyby jakoś sympatycznie skomeptowała to spoko. No nie wiem dziwne. Idę ulicą wszyscy się gapią, nigdy baby w ciązy nie widzieli? Serio wkurza mnie to na maxa. Z synem sobie nie przypominam tych spojrzeń. DLACZEGO SIĘ GAPIĄ?? W kolejkach to już w ogole komedia, bo tez się gapią ale żeby puścić to nie ma mowy. Ludzie są śmieszni. Wprawdzie w tej ciąży już 3 razy ktoś chciał mnie przepuścić, ale codziennie stoję kilka razy w kolejkach i autobusach to chyba niezbyt wiele. Znacznie więcej razy ktoś mi się wcisnął w kolejke. To dopiero chamstwo, wcisnąć się kobiecie w ciązy do kolejki. Eh co za ludzie :(

Mi się wydaje że ciąża jest czymś takim niesamowitym i dlatego ludzie się patrzą :) to takie magiczne że kobieta która widzisz ma w sobie dziecko i się tam rozwija, że niedługo będzie się cieszyć z maluszka. Nie ma co się złościć. To naturalne. A może kobiety patrzą bo same czekają na taką chwilę. ;)

Ludzie dziwnie reagują na brzuch. Też to zauwazylam, patrzą zawsze na mnie, na brzuch i na mnie. Moze im się podobają ciazowe :D

Po prostu mają nudne życia i w głowie głośno komentują coś w stylu „ o, taka młoda, z już brzuch” albo „ o, będzie 500 +”
No ostatnio dziewczyny bez kitu, idę z pieskiem po parku, siedzi dziadek tak po 60siątce z babcia na ławce i nagle taki głośny, bezpardonowy komentarz w stylu „oooo będzie 500+ chyba”, a ja tak się odwracam i mówię do niego, czy jeszcze chciałby coś wiedzieć więcej typu ile mam lat, bo może mam się tłumaczyć, że nie mam 17 tylko 23. I dla jego info to jest moje pierwsze dziecko, więc 500+ niestety nie będzie, ale jakoś nie ubolewamy, bo ja i mój radzimy sobie finansowo doskonale, więc czy coś jeszcze chciałby wiedzieć. To nagle zamknął swoją jadowitą jadaczke. Masakra.. najgorsze to są staruchy, serio wam mówię. Ostatnio babka starsza z druga siedzą na ławce i tam głaskała mojego pieska itd się zachwycają i ta jedna taka miła, to ze pewnie mnie piesek ciągnie to muszę uważać jak jestem w ciąży, a druga temat w stylu „nooo kiedyś jak się było w ciąży to się nosiło takie rozkloszowane sukienki, że nawet nie było widac, że ciąża, a teraz to takie obcisłe, widoczne, a żeby pokazać wszystkim itd” ja tak na nią patrzę, ale powstrzymałam się od komentarza. Tamta druga tez do niej, że ona sobie nie przypomina żeby tak było. Wiec jedyna normalna w towarzystwie.

@KatiNails niby tak. Tyle że ja mam fioła na punckie wagi po odchudzaniu jakie miałam zaraz przed ciążą. Schudłam w sumie 16kg i też ważyłam sie 3x dziennie :biggrin2::biggrin2: dzięki temu wiem że rano ważę najmniej, w środku dnia więcej a wieczorem waga wraca w miarę do normy. Takiej sytuacji jak teraz nie miałam w ostatnim roku nigdy, zwłaszcza ze rano te 2kg nadal były i nadal są :szok::szok: no ale co zrobię, musze wyluzować i odpuścić trochę, wszyscy mi mówią że za bardzo się fiksuje ta wagą. Przyjdzie czas na odchudzanie
Pewnie że przyjdzie czas na odchudzanie :*
Ja na razie jestem na -1kg do wagi początkowej jeszcze. Ale ta ciążę też zaczynałam o 10kg więcej niż z synem.
Przed ciążą chodziłam na jumpftness i bez diety w 3 miesiące spadłam 3kg. Raz w tygodniu godzinny trening wystarczył. Teraz jak tylko już po CC będę mogła wrócić do tak intensywnych treningów to wrócę :) bo wiem że szybko i przyjemnie zrzucę sporo kg :)

reklama
Ja już mam w planach synka :D
Ale za 3/4 lata może nawet pozniej :)
A Ty masz juz dzieci ? Czy to twoje pierwsze ?:)

Ja tez planuje najpierw teraz córcia, a później jak za max 3 lata kupimy większe mieszkanie tak z 70 m+ balkon to myśle, że zabierzemy się za następne tworzenie członka rodziny i tez chciałabym żeby to był syneczek. Będzie wtedy Franek albo Leon [emoji5]

Do góry