reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Dziewczyny za tydzień we wtorek mam usg prenatalne na nfz. Tak mnie zapisali, ze wychodzi ze będzie to 11tc i 5 dni. Myślicie, że mogą mi nie zrobić tego usg bo nie ma wieku 12 tyg?
Moja lekarka, której średnio ufam taki trochę konował, w zasadzie jest tylko od skierowan powiedziała, że jeśli dziecko nie będzie miało 45 mm to nie sprawdza przeziernosci karkowej itp.
Czy któraś z Was miała prenatalne kilka dni przed 12 tc?

Na szczęście chodzę jeszcze prywatnie do super babeczki, bo bym chyba nic nt mojego dziecka się nie dowiedziała.
Mój gin dając mi skierowanie w grudniu( byłam równo 8h) powiedział żebym już dzwoniła bo trzeba je zrobić między 11-14 tyg więc myślę że będzie oki

reklama
yyy ale że jak to Ci termin minie ??
zaświadczenia od lekarza itp i wpis do dokumentów d ops lekarz wypisuje pod koniec ciąży.
No podobniez jest tak ze trzeba założyć kartę ciąży do 10tygodnia bo jak się nie ma to nie dostanie się becikowego.
Kartę już mam ale czy coś jeszcze też trzeba ma początku ciąży uzbierać?

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom

Nic nie trzeba nigdzie skladac. Wpisz w google becikowe 2017. Tam jest wszystko opisane. Po porodzie masz na to rok

@Angelika:) karta ciąży ma być to fakt. ale i tak się liczy pierwsza wizyta :) Chyba że zmieniasz ginia tak jak ja więc ciekawe co mi powie jak będzie trzeba napisać zaświadczenie.
Ale wracając do tematu to pod koniec ciąży daje Ci zaświadczenie że napewno byłaś pod kontrolą i wykonałaś niezbędne badania itp. i w sumie to wszystko. W niektórych Ośrodkach Pomocy Społecznej każą jeszcze podpisać coś na ich drukach i w sumie to wszystko

@klusek pewnie chce złożyć od razu po porodzie ;)

Nie ma za co, w koncu jestesmy tutaj żeby sobie pomagać :D Wiesz mi też nie może nie napisać zaświadczenia, na tel mam zdjęcie z 7 tyg , w karcie ciąży mam 9 tydzień więc wiesz a teraz idę do nowego i się go ogólnie podpytam czy bez problemu on jako on mi wystawi.

Edda89 pisze:
To ;podaj coś, bo ja lubię takie rzeczy :D Najlepiej jak masz co sprawdzonego to wpisz tam coś w temacie o radzeniu sobie z przezięnieniem :DSama robie różne syropy i uważam że takie są najlepsze
Tak jak pisałam - do płukania bolące gardła Septosan: Link do: SEPTOSAN fix – stany zapalne jamy ustnej i gardła. kosztuje 5-6zł. A syropki domowe jak piszesz - są super. O niebo lepsze niż syropki kupne. Tylko nie każdy ma możliwość i czas żeby robić :sorry:. Ja standardowo robie z cebuli, miodu i cytryny. Lepszy jest z czosnku, ale dla mnie nie do przełknięcia. A tak "na co dzień" raczej na wzmocnienie niż leczenie, to z czarnego bzu. Łatwo zrobić. Wg mnie z owoców smaczniejszy niż z kwiatów.

Kurektyna, o kurcze, ale ma hasła córka :laugh2: Najwięcej takich kwiatków to dzieci w przedszkolu łapią. W do.u usłyszy, do przedszkola przywlecze i się z innymi dziećmi podzieli. Niestety. Niektórzy rodzice nie zwracają uwagi na to, co przy dzieciach mówią.

Angelika pisze:
Jakie dokumenty trzeba mieć do becikowego ? Bo zaraz mi termin minie żeby je zebrać.
Yyyy :eek: Ale jak Ci minie, nawet jeszcze nie urodziłaś :rofl2: Wszystkie dokumenty zbierasz i składasz po porodzie.

Chromka92, usg genetyczne robi się w okresie od 11 do 13+6, wiec jesteś dobrze umówiona.

Angelika, poczytaj sobie zasady ubiegania się o becikowe (jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka) - czy to ustawowe czyli obowiązujące wszystkich, czy też gminne jeśli w Twojej gminie takowe mają.
Z resztą niedawno o tym pisałyśmy...
Te 10 tygodni to czas, w którym po prostu musisz trafić do lekarza, nie ważne czy u niego zostaniesz czy w połowie ciąży zmienisz. Jeśli masz założona kartę ciąży u pierwszego a później zakładałaś nową u kolejnego to nowy wypisze Ci zaświadczenie na podstawie tamtej. I nie pod koniec ciąży, a raczej po porodzie, wystarczy poprosić na pierwszej wizycie kontrolnej po porodzie.

Morawka, ale dostajesz ta zaległe kasę co jakiś czas, czy wypłacają kilkaset złotych co miesiąc i sajonara? A dlaczego nie zgłaszanie tego do pipu? Nie macie się co bać, że szefostwo się dowie kto to zrobił. Pip każe pokazywać przelewy wynagrodzeń pracowbikow, a nie pyta dlaczego jakiś konkretny na czas nie dostał. Nic z tym nie robicie, to i pracodawca się nie boi.

reklama
Ja zaświadczenia zbierałam akuratnie przed porodem, bo potem dostał wszystkie świstki mój M. i latał po tym jak tylko dostaliśmy pesel i akt urodzenia dziecka :) Zależy kto jak woli załatwiać

Do góry