reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Dzień dobry wszystkim. My właśnie zdecydowałaś my się z Zoją wyjść z łóżka. Dzisiejszą noc zaliczam do tych mniej udanych. Zoja budziła się co godzinę, chyba przez zatkany nosek i pokaśliwała:hmm: no i był problem z karmieniem i oddychaniem. Czy Wasze dzieci kaszlały, co robiłyście?

Dziewczyny, strasznie tu nudno, pochwalcie się swoimi pociechami, zdjęciami, co lubią robić, jakie mają charakterku.

reklama
Hej dziewczyny, mój mały Staś robi coś dziwnego. Od chylę ciągle główkę po skosie za siebie. Niezależnie od tego w którą leży stronę w łóżeczku. Poroawiam mu ale nie da się cały czas korygować. Nie wiecie od czego to może być? Jak jest na rękach to mogę mu trzymac ta główkę ale w łóżeczku ciągle ma odgieta. ..a chodźcie na spacerki? My codziennie bo pogoda całkiem fajna a Staś uwielbia . Dla mnie tez spoko się poruszać. Mamy też nasilenie trądziku ale na razie nie smaruje , liczę na to ze samo przejdzie. Mój kicha i kaszle tak raz dziennie, ale nie wydaje mi się żeby był chory. Poprostu oczyszcza się. Pozdrawiamy wszystkie mamy z pociechami.

My też codziennie chodzimy na spacerki.
Apropo trądziku to podobno utrzymuje się do 2 mc.
Olgierda nie mam pojęcia dlaczego Twój mały tak odchyla główkę.

My wybraliśmy termin chrztu, dzisiaj załatwiliśmy salę i jeszcze musimy poinformować chrzestnych. Mam nadzieję że termin będzie im pasował;-) ;)

Anitek my chrzciny robimy za tydzień. Juz dziś byliśmy 1 raz w kościele razem i Staś był bardzo grzeczny wiec może za tydzień tez będzie.
Mi się wydaje ze mały jest tak ciekawy świata ze ciągle się rozgląda. Ale martwi mnie ta główka bo się już przyzwyczaił i nie chce żeby miał jakieś spięcia w szyi.
a co ile dni kąpiecie maluszka? Ja tak co 2 dzień w oleju kokosowym. Pachnie cudnie i zmywa wszystko ładnie.
Jestem 3 tydzień po porodzie i zostało mi 7 kg do zrzucenia. Mam nadzieje ze samo zjedzie i nie będę się musiała katować jakimiś dietami. ..A jak u Was z wagą?

Moja córunia też cały czas wszystko ogląda. Grzecznie czeka jak się jej zmienia poduszkę bo wie że później będzie "le" czyli cycuś. Zauważyliście, że jak dzieci są głodne to płaczą wydając dźwięk "le" :-D.
Gorzej jest jak cyca od razu nie dostaje, wtedy się wkurza:no:
My Zojkę myjemy co drugi dzień.
U nas we wtorek minął 3 tyg. Ja nie mam wagi w domu, więc nie wiem ile zrzuciłam. Wolę żyć w niepewności ;-) ;)

U Nas we wtorek kończymy miesiąc. Na wadze przybralismy 1kg. Pięknie w nocy śpimy. Spać Filip chodzi o 20 ja jak idę o 22 to karmie przez sen bez odbijanie wtedy. Je powoli ok 10 minut. W nocy wstajemy przeważnie raz o 2 potem po 6. Śpimy razem więc przewijam daje cyca zasypia za chwilę ja lulam. Oddzielam go rogalem. Za to w dzień mało śpi, wisi na cycu albo potrafi leżeć w kołysce i coś ogladać. Mamy remont w drugim mieszkaniu więc dużo decyzji. Latam z wózkiem na miasto tak na 3 godziny. Śpi w wózku nawet oka nie otworzy. Wieczorem latam na remont to zostaje z tatusiem na 2 godziny. Płacze tylko po kąpieli. Nie lubi kremowań i jak zrobi kupę w nocy po nocnym karmieniu śpi a tu mama ciąga. Jest mega spokojny. We wtorek szczepienia. Patent na długą drzemki w dzień to ubrać postawić kołyskę przy otwartym balkonie. Czuję świeże powietrze i śpi spokojnie. Okreca głowę w stronę dochodzacych dźwięków. Mamy spory trądzik. Ja jakbym nie rodziła. Na wadze minus 8 kg do wagi z przed ciąży.

Hej!

Przepraszam, że się nie oddzywałam, ale baby blues mnie dopadł i nie chciałam smędzić. Starsza szła do przedszkola od 1 września i po pierwszym dniu mega gorączka, wymioty no i chora. Bałam się, żeby Neli nie zaraziła. Cały tydzień w domu. Młodsza epizody brzuszkowo/kolkowe w tym czasie, a na dokładkę moja rana krocza zaczęła się babrać o czym bym nie wiedziała gdyby nie położna środowiskowa. W zeszłym tyhodniu Lila wróciła do przedszkola i strasznie to zniosła. Nie chciała zostawać, płakała, że bedzie tesknic. Nie chciala w przedszkolu jesc,pic, załatwic sie. Jak panie prosiły/proponowały to mowila, ze ma w domu i tam zje/ napije sie, załatwi. No i tak mój nastrój -500. Już na szczęście jest nieco lepiej. Starasza poszla dzis z radoscia, chociaz jakis katar ja dopadl znowu :(, młodsza śpi spokojnie w miare, ale tylko rączki, łóżeczko ją parzy i ewentualnie łóżko rodziców. Rana nawet w miare. Zostala mi mała niezrośnięta dziurka, ale dostałam maść i powinno się zejść. Zobaczymy. Nela ogolnie z tych hlustająco, rzygających po karmieniu wiec zapach nadtrawionego mleka to moje nowe perfumy ;D Aaa no i ja matka dojna karmiąca, pokarmu mam tyle cobym mogła i suedmioraczki wykarmić.

Olgierda co do odginania głowki to staraj sie trzymac małego za glówkę bardziej niz za kark.Noworodki maja odruch toniczny błędnikowy polegający na odchylaniu głowy w tył. Było to im potrzebne by przejść przez kanał rodny. Teraz należy jakby unikać trzymania dzieci za szyję, by nie potęgować reakcji odchylającej głowę, a odruch powinien sam zniknąć.

Pozdrawiam WAS serdecznie!

Ostatnia edycja:
I się pochwaliłam śpiącym pięknie dzieckiem to nie śpimy dzisiaj od 6 rano. Tylko przy cycu i pół godziny w kołysce. Gdyby mąż nie miał urlopu nawet bym obiadu nie ugotowała i zjadła. Dzisiaj dzień blisko mamy. Miałam od dzisiaj pakować się na przeprowadzkę na weekend a zrobiłam tylko większy bałagan.

Kamila, u nas tez czasem taki dzken się zdarza np w piątek. Tylko na raczkach chciał być aż dostał potowek z tylu na główce. My tez codziennie na spacerem chodzimy. Mały szybko zasypia w wózku. Codziennie wita mnie juz świadomym uśmiechem. Jutro przyjedzie położna to będziemy go ważyć ale podejrzewam ze jest grubo ponad 5 kg :szok: Moje zmasakrowane cyce daja rade ;)
A z cycami różnie, raz lepiej raz gorzej. Potrafi zjeść nie zadając mi bólu i potrafi tak zjeść ze mam ochotę skakać z okna. Jak to wytłumaczyć??? Macie pomysły? A teraz wam powiem jaki mam na to sposób....butelka! Butelki nie trzeba gryźć. Odciagam wiec pokarm i podaje mu przez butelkę. Przez chwile zapomina o ugryzieniu piersi. Może w końcu sie nauczy? Wczoraj odciagalam i dzisiaj je ładnie, nie boli mnie. Oby tak dalej.
Ja waze duzo mniej niż przed zajściem w ciaze. Ok 8 kg mniej. Bardzo szybko straciłem ciwzowe kilogramy, chyba w 5 dni a teraz chudne gdy karmie ale ja mam nadwage wiec mi to chudniecie pasuje ;)
Kiedy stabilizuje się laktacja? Chodzi o to ze 5 tygodni po porodzie mam ciągle pełne piersi. Mysz trochę odciągnąć przed karmieniem żeby mały w ogóle chwycił piers. Może można cos zrobić żeby tego mleka nie było tak dużo?

reklama
Kamila, u nas tez czasem taki dzken się zdarza np w piątek. Tylko na raczkach chciał być aż dostał potowek z tylu na główce. My tez codziennie na spacerem chodzimy. Mały szybko zasypia w wózku. Codziennie wita mnie juz świadomym uśmiechem. Jutro przyjedzie położna to będziemy go ważyć ale podejrzewam ze jest grubo ponad 5 kg :szok: Moje zmasakrowane cyce daja rade ;)
A z cycami różnie, raz lepiej raz gorzej. Potrafi zjeść nie zadając mi bólu i potrafi tak zjeść ze mam ochotę skakać z okna. Jak to wytłumaczyć??? Macie pomysły? A teraz wam powiem jaki mam na to sposób....butelka! Butelki nie trzeba gryźć. Odciagam wiec pokarm i podaje mu przez butelkę. Przez chwile zapomina o ugryzieniu piersi. Może w końcu sie nauczy? Wczoraj odciagalam i dzisiaj je ładnie, nie boli mnie. Oby tak dalej.
Ja waze duzo mniej niż przed zajściem w ciaze. Ok 8 kg mniej. Bardzo szybko straciłem ciwzowe kilogramy, chyba w 5 dni a teraz chudne gdy karmie ale ja mam nadwage wiec mi to chudniecie pasuje ;)
Kiedy stabilizuje się laktacja? Chodzi o to ze 5 tygodni po porodzie mam ciągle pełne piersi. Mysz trochę odciągnąć przed karmieniem żeby mały w ogóle chwycił piers. Może można cos zrobić żeby tego mleka nie było tak dużo?
Heh widzisz kochana. Ty martwiłaś się że Twój synek będzie taki mały a ja ze taki duży. Teraz Twój waży 5kg a mój 4300. Ze szpitala wyszedł 3340 więc kg w miesiąc super ale miał urodzic się 4500 a Twój około 3kg. A Tu prawie odwrotnie. Jak starszy brat. U Nas córka mega się zajmuje ale i zazdrość jest. Mówi mi co czuje a najlepsze że mówi prawdę. Wczoraj powiedziała kiedy czuje zazdrość a potem przyznała mi że mówi mi o Tym specjalnie bo wtedy ma lepiej i czasami tego nadużywa bo każdy chce jej to wyrównać. Szok takie mam inteligentne i prawodomówne dziecko. Codziennie rozmawiamy o uczuciach różnych w szkole w pracy i zaowocowało aż śmieszne jak ktoś mówi cała prawdę nawet jak coś wykorzystuje. Dobrze że dorośli tak nie mają.

Do góry