reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Ikulka znowu...to jakaś masakra z tymi plamieniami.
A ja używam amolu np.smaruje bolącą głowę nim...też ma alkohol w składzie
Marii19 to mogą być już pierwsze ruchy dziecka...u mnie cisza.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ewelina09065 pisze:
Ja mam leżące i też się boję że za jakiś czas mogą sprawdzić..choć podobno prędzej pracodawca sprawdzi jak ZUS.
Pracodawca sam sprawdzi tylko wtedy, kiedy leży to w jego interesie. Czyli w okresie, kiedy to on finansuje Twoje wynagrodzenie chorobowe. Po tym czasie pracodawcy to zwisa, bo zasiłek chorobowy idzie już z funduszy ZUS. I owszem, ZUS najczęściej w jakichś szczególnych przypadkach sprawdza zasadność zwolnień. Tak jak któraś pisała - na przykład jak zwolnienie chorobowe wskakuje tuż po zatrudnieniu na umowę o pracę. Ale najczęściej kontroluje wyrywkowo, na chybił trafił.
Ale powiedz ze względu na co dostałaś zwolnienie chorobowe z zaleceniem leżenia? Lekarz w dokumentacji tez musi mieć pod takie zwolnienie podkładkę.

Beata1313, ja mam też ciut ponad 12 tygodni a też jeszcze leżąc na brzuchu nie czuję niczego nieprzyjemnego. A ja teraz chodzę na rehabilitację i część ćwiczeń mam właśnie na brzuchu, a to jednak więcej niż leżenie w mięciutkim łóżeczku :-p. Ja czuję, że coś tam jednak w brzuchu jest większego, kiedy robię głęboki skłon z klęku podpartego (tak że brzuch kładzie się na kolanach).

O.paulina pisze:
Muszę się dowiedzieć u lekarza jak to jest i czy napisze z adnotacją, że chodzące czyli 2B, bo ostatnio miałam wpisaną tylko literkę B.
To nie jest możliwe:no2:. Zawsze, na każdym druku zwolnienia lekarskiego, niezależnie czy w ciąży czy nie, musi być wypisane pole z informacją, czy chory powinien leżeć czy może chodzić. Dziewczyny się rozpędziły z tym pisaniem "1B" i "2B" ;-) ;). To są dwa osobne pola. Na pewno w polu "zalecenia lekarskie" miałaś 1 lub 2.

Emikaa, na druku zwolnienia powinnaś podać adres, pod którym się znajdujesz kiedy jesteś na zwolnieniu. A już szczególnie jak się ma "1" wpisane. Da się z tego wyplątać bez problemu w razie czego, jak masz wystawione na adres zameldowania a faktycznie mieszkasz gdzie indziej, ale to kolejne załatwianie i nerwy.

Ag.ta, niby nie powinno się dźwigać, ale ja mam roczniaka w domu i po prostu nie da się nie dźwigać, a wszystko jest ok. Nawet jak miałam krwiaka na początku to nic się nie stało. Ale tak dla pewności to musi być zdrowa ciąża, bez problemów. Tylko nie szalej, półtoraroczne dziecko potrafi samo pięknie chodzić, więc po co nosić? :-p

Aga, Twój suwaczek dzisiaj pokazuje 13 tygodni :tak:

Kotomiś, Mahoniowa, współczuję Wam tych wiecznych wymiotów. Dla mnie nie do wyobrażenia, bo w żadnej ciąży nie wymiotowałam :-p Mdliło, muliło i rwało, ale nigdy nie wymiotowałam. Ale siostra mojego męża tez tak wymiotowała, prawie do połowy ciąży.

Dzięki dziewczyny. :) To ja nie wiem czemu u mnie się blokuje..

f2w3rjjgax9hy8m9.png

Ja bym nie wytrzymała całą ciążę być na zwolnieniu...tydzień byłam a już tęskniłam.
25_pixels to fajna opcja.Ja bym taką pracę brała.U mnie nie ma niestety takiej opcji....
Ja jeszcze leżę brzuchu...jeszcze mi wygodnie...jestem w 14 tc.
Safiya ja też z katarem się męczę.U mnie piątek niestety oznacza powrót do pracy...buuu.

Cześć dziewczyny :)) ja znowu z pytaniem [emoji55] mam dziś pod opieką cudownego poltorarocznego aniołka. Jak myślicie czy mogę jakoś sobie zaszkodzić biorąc ja na ręce? Czy brać bez obaw ?

p19udqk3ohjsffpu.png
Ja codziennie nosze mojego 15 miesięcznego pierworodnego i do tej pory nic złego się nie dzieje[emoji4] wiadomo nie noszę go cały dzień, ale ostatnio zrobił się strasznym cycusiem i nosimy się zdecydowamie częściej niż jakiś czas temu[emoji6] bądź ostrożna, nie podnoś dziecka gwałtownie i powinno być ok [emoji6]

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No u mnie jedynie kwestia wzięcia na ręce na schodach czy tam podnieść żeby posadzić;-) ona już jest na tyle samodzielna, że nie lubi być noszona ;-)) @--Aga-- a u mnie się wyswietla Na Twoim suwaczki 12t4d. Ale mój też nie działa jak trzeba, zawiesza się czasem;♧

p19udqk3ohjsffpu.png

Nastraszyłyście mnie trochę, planowałam na przełomie marca/kwietnia lecieć do szkocji na dwa tygodnie i teraz się zastanawiam...jak nie zastaną mnie w domu to w jakim czasie muszę się zgłosić na kontrolę?

Jezu dziewczyny jak ja Wam współczuję tych wymiotów bidulki [emoji20] [emoji20]
Ja w sumie dopiero wstałam [emoji14] i mam ochotę na taką sałatkę z jajek i szynki ;) muszę iść do sklepu ;)

p19uflw1jarcljhd.png
Myślę że spokojnie możesz lecieć. Szansa że akurat Ciebie skontroluja jest raczej niewielka. A nawet gdyby to zawsze mozna chyba jakaś scieme wymyślić.
Co do tetminu, to nie wiem niestety po jakim czasie od kontroli, w razie gdyby Cię nie zastali, musisz się do nich zglosic. Wiec z tym nie pomogę :(

@luska1979 Wytrzymała byś, jakby było to konieczne :) Ja wiedziałam, że będę na zwolnieniu już jak staraliśmy się o dziecko. Dla zdrowia maluszka wszystko, więc praca schodzi na drugi plan :)
@Ag.ta A korzystasz z aplikacji? Może to w niej jakoś dziwnie te suwaczki działają.

f2w3rjjgax9hy8m9.png

Ja nie korzystam z aplikacji na telefon. Ale mnie wcześniej też tak "zamrażało" suwaczki. Wg mnie to kwestia ciasteczek. Bo jak odświeżyłam tą samą stronę po napisaniu posta, to suwaczek nagle dobrze pokazywał.

reklama
Mnie też na wymioty bierze od wczoraj ale to raczej ból migrenowy i stąd te sensacje.Bliska jestem łyknięcia silniejszego prochu niż paracetamol.Jem śniadanie i spadam z córkami na śnieg.Może spacerek pomoże.
Kotomiś nie martw się....ja przy Emi tak rzygałam a dziewczynka prawie 4 kg się urodziła.

Do góry