Amor jak ja sprzatam to maja wszystko tematycznie... i staram sie pilnowac by odkladali na miejsce
nie lubie jak np tory drewniane sa pomieszane z plastikowamy itd.
Lego caly dzien segregowalam i jeszcze nie skonczylam ale juz sily nie mam ;/
Ale jaja z tym klockiem.. masakra jak to trzeba dzieci pilnowac.. emil sobie ostatnio kabel od ladowarki do ucha wsadzal!
Hehe rolnik szuka zony.. moj m wszystkie sersiale i pl rogramy nazywa odmozdzajace hehehe.
A ja lubie ogladac cos co nie wymaga myslenia .. bo wieczorem ja juz nie mysle.
Eeelinka Alex zaczal mowic pojedyncze slowa zaim sie Viki urodzil czyli poltorej roku.. i chetnie powtarzal. Viki nic nie chcial powtarzac zaczal mowic ok 2, 5 roku i do teraz przekreca wyrazy polskie.. tyby zamiast bedzie mowi jedzie albo obcina itd.. po ang nie ma problemu wiec tu mysle kwestia ze my go rozumiemy i on nie ma potzreby zmieniac. Poprawiam go i powtarza poprawnie.
Emil teraz 20 miesiecy zaczal mowic ok poltorej roku pojedyncze slowa.. teraz powtarza prawie wszystko jak go poprosze..niekoniecznie poprawnie ale jeszcze ma czas i bardzo chce.
Jezeli Twoj synek rozumie np jak mpwisz przynies buciki itd to nie ma sie czym martwic. Moze nie mowic bo wie ze wy go rozumiecie na migi i gesty. Moj brat nie mowil 3, 5 roku
Jezeli chcesz mu pomoc to staraj sie go prosic podczas zabawy by powtorzyl jak robi konik krowka itd. Nasladuj sama dzwieki zwirzat auta ciuchci itd.
Mow duzo.. jak np robisz obiad a maly jest z toba to opowiadaj krok po kroku co robisz.. pozwol mu pomov. Jak cos chce i np probuje to wystekac to mow mu ze go nie rozumiesz.. i np jak wiesz ze chce pic to wtedy tlumacz ze musi ci powiedziec pic.. ja ogolnie ucze odrazu mowic prosze. Czyli jak pokazuje na picie to staram sie mowic ze ma powiedziec prosze pic...
Cwiczenie rozwijajace mowe to np krecenie jezykiem w buzi ..takie czyszczenie zabkow jezykiem. Robienie dziubka (dobrze pic ze slomki) robienie brrrrr ustami..
Kruszka ja dzis tez musialam karmic Ale pod gorke.. i javto robie tak ze siadam i kade ja sobie tak jakby na pol siedzaco i ak sie przyssie to sie zsowam w dol i ona tak nadal pije ale i tak troche sie krztusi i lapie duzo powietrza. Musze ja kilka razy odbijac w trakcie karmienia.
Alicja spi u taty na klacie
zaraz pojdziemy wszyscy wspolnie do lozka Ala cycus i spimy tak sobie i karmimy sie w nocy
Dziewczyny nie martwcie sie tym ze nie mowia. Jeszcze bedziecie bagac o chwile ciszy !