reklama
lucalew
Fanka BB :)
Mieszkam w Gdyni
Cinamona, oczywiście masz rację, że badanie genetyczne nie wykryje wszystkich wad i mutacji. Wykluczy na pewno trisomie, ale też, jak u mojej siostry, przypadkową delecję fragmentu chromosomu. Mimo wszystko warto je zrobić, jeżeli z USG, albo testu pappa wyjdzie, że może być coś nie tak.
Przykro się czyta to, jak w Anglii traktuje się ciąże. To musi być trudne, jeżeli do trzeciego miesiąca absolutnie nic nie robią, a nawet później brakuje diagnostyki, która mogłaby zapobiec przedwczesnemu porodowi. Tego nie wiem na pewno, ale to chyba nie jest tak, że tylko z powodu wad genetycznych są poronienia - problem może być również po stronie kobiety i wtedy należałoby pomóc jej donosić ciążę i urodzić zdrowe dziecko.
Przykro się czyta to, jak w Anglii traktuje się ciąże. To musi być trudne, jeżeli do trzeciego miesiąca absolutnie nic nie robią, a nawet później brakuje diagnostyki, która mogłaby zapobiec przedwczesnemu porodowi. Tego nie wiem na pewno, ale to chyba nie jest tak, że tylko z powodu wad genetycznych są poronienia - problem może być również po stronie kobiety i wtedy należałoby pomóc jej donosić ciążę i urodzić zdrowe dziecko.
lucalew
Anney z miłą chęcią spotkam sie z Toba na kawę :-)
anney
dokladnie tak.
tu np nie robia badan prolaktyny, bo uwazzaja,ze jest niepotrzebne, a jak duzy procent wtornej bezplodnosci jest wlasnie tym spowodowane.(ja mialam prolaktyne 42 razy wyzsza od normy i dzieki dostinexowi zaczelam wogole owulowac-bralam od maja tego roku)
choroby tarczycy, niski progesteron (przyjaciolka 2 poronienia z tego powodu)
nie sprawdzaja stanu lozyska wogole, nie interesuje ich to.
kolezanka urodzila w 25t6dni, dziecko na szczescie zdrowe, ale lozysko w strzepach bylo, dziewcyzna miala chemie na stwardnienie rozsiane, ciaza wysokiego ryzyka, myslicie,ze widiala lekarza?
loveboiled
Ja dziewczyny z wladyslawowa ale nie wybieram się prędko
Jlnx, masz racje poronienia sa nie tylko przez wedy gedentyczne, moze byc jedna banalna przyczyna, za malo progresteronu wplywa wlasnie na rozne bole, plamienia, poronienia..
Zeby byc spokojna, poszlam dzisiaj go zbadac, wyszlam zla jak osa probowala mi pobrac krew z trzech roznych miejsc i mimo ze zyla byla, krew nie leciala, w koncu przyszla inna babka, zacisnela reke wyzej i pobrala od razu. Teraz mnie tylko rece bola, w szczegolnosci jedna ktora szczypie. Nie wiem czy baba sie tak stresowala czy co, bo nigdy z tym problemu nie mialam..
Zeby byc spokojna, poszlam dzisiaj go zbadac, wyszlam zla jak osa probowala mi pobrac krew z trzech roznych miejsc i mimo ze zyla byla, krew nie leciala, w koncu przyszla inna babka, zacisnela reke wyzej i pobrala od razu. Teraz mnie tylko rece bola, w szczegolnosci jedna ktora szczypie. Nie wiem czy baba sie tak stresowala czy co, bo nigdy z tym problemu nie mialam..
ewelina26k
Wpolsce z oanstwowa opieka w ciazy tez bardzo kolorowo nie jest, tylko 3 usg, a przeciez tak wazne jest spr szyjki, ilosc wod, lozysko, przyrost dziecka...
reklama
dariazgr
Hej
Ja rowniez z Anglii ( Londyn) i rowniez w ciazy
Obecnie jestem w Polsce na swieta i ciąże juz potwierdziłam u ginekologa, obecnie 6 tydzien. Wizytę u GP mam za tydzien. To moja pierwsza ciąża i troche wariuje tym bardziej ze nie mieszkań w Polsce i mam stress
Pozdrawiam przyszłe mamy
Ja rowniez z Anglii ( Londyn) i rowniez w ciazy
Obecnie jestem w Polsce na swieta i ciąże juz potwierdziłam u ginekologa, obecnie 6 tydzien. Wizytę u GP mam za tydzien. To moja pierwsza ciąża i troche wariuje tym bardziej ze nie mieszkań w Polsce i mam stress
Pozdrawiam przyszłe mamy