reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2015

mie tez obojetne z tymi badaniami, wiadomo ze sie czeka do 13 tyg i 6 dnia bada sie przeziernosc karkowa i ja tylko na to czekam, a nawet jesli sie okaze ze jest ryzyko to nic to nie zmieni, i tak urodze

mam pytanie do dziewczyn co mieszkaja zagranica? co u was jesli cos sie dzieje na poczatku ciazy?? tak jak u mnie, mam duzy torbiel, bylam u lekarza juz 3 razy, ostatnio tydzien temu, dzidzius ma sie dobrze, serucho bije, widac juz raczki nozki malutkie, a u was?? jesli nie robia usg to skad maja wiedziec ze wszystko jest dobrze, to jakies calkowite olewanie ciazy

reklama
Ja idę na pierwszą wizytę do położnej w przyszły poniedziałek :)

Ewelinka12 no poprostu tak jest w UK, chyba ze pojdziesz prywatnie a tak to pierwsze USG ok 12 tygodnia a drugie ok 20 tyg. Oczywiscie jak są jakieś obawy to położna wysyła na dodatkowe usg.

gumi89 Moja siostra po tym, jak w pierwszej ciąży miała wadę genetyczną płodu, w kolejnych dwóch dostała z urzędu amniopunkcję w ramach NFZ (nie musiała płacić). Dzięki temu miała spokój do końca ciąży, bo próbka z amniopunkcji jest poddana badaniom genetycznym i wtedy można sprawdzić, czy jest wada, czy nie. Spróbuj się może dowiedzieć, czy możesz dostać to w ramach NFZ, mając zaświadczenie o utracie pierwszego dziecka. Ja na razie czekam na swoje pierwsze USG (14 stycznia) i gdyby coś było nie tak, gdyby były jakiekolwiek wątpliwości, to zrobię wszystko, żeby otrzymać pełną diagnostykę, najpierw na NFZ, a gdybym jeszcze miała wątpliwości, to prywatnie.

Ewelinka tak jak mowisz olewka..jak cos sie dzieje to tak ma buc ..natura weryfikuke..

Wczoraj w angli mojej koleżanki kolezanka urodzila w 22i 4 dniu ciazy.. rano poszla do toalety i poczula pecherz z wodami plodowymi...miala rozwarcie... probowali wstrzymac porod nie udalo sie ..ale nie ratowali bo dla noch do 34 tc to porpnienie ;(

Gdyby miala wizytyu gina to widzialby ze szyjka sie skraca ..zalozyli by szew i donosila by ciaze..ale to ciule sa ; (

Hej dziewczyny dziekujeee za kciuki, witam nowa mamusie :-)

Nasz Ktosiek ma juz 9,8 mm i serduszko 140-150 uderzeń wiec jest wszystko dobrze a ja jestem szczesliwa :-):-):-)
Za tydzien juz ide do swojego lekarza wg terminu.
Jesli chodzi o badania genetyczne to ja bede miala w 12 tyg. usg genetyczne i test Pappa i kolejne badania genetyczne w pozniejszych tyg. dostalam na to skierowanie od lekarza i bede miala je robiona w ramach nfz mimo ze nie skonczylam 35 lat ale z tego co wiem to moga byc inne wskazania aby takie badanie przeprowadzic u mnie pewno przez cukrzyce i poronienie.

Lucalew wspaniale wiadomosci nam przesylasz suuper witamy ktosia malenkiego :) duuzo zdrowka dla was dbaj o siebie nie moge doeczekac sie bijacego serduszka mojego malenstwa :)

Przepraszam do 24 tc to poronienie

Kochana tak sie dzieje poniewaz dopiero w granicach 24 tygodnia dzidzius ma wyksztalcone najwazniejsze narzady. Oczywiscie zalezy to od rozwoju dzidka w brzuchu. Znajoma urodzila w anglii w 23 tygodniu, dzidzia miala tyle operacji ze cudem przezyla ale to tylko i dlatego ze miala plucka k serduszko dobrze wyksztalcone jak na swoj wiek.

reklama
Z tego co wiem to starają się takie dzieci ratować ale nie zawsze się decydują na to takie dziaciatko niestety ma male szanse na przeżycie.

A koleżanka nie miała żadnych objawów? Z tego co wiem to można położną poprosić o zbadanie

Do góry