reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowa mama

Cześć dziewczynki. Mam do was małe pytanko. Jak rozkłada się wasza waga w ciąży, bo ja od czterech tygodni stoję w miejscu. Ważę się tylko rano, no i przed ciążą nie byłam lekka. 58 kg przy 160 cm.Według kalkulatora powinnam ważyć jakieś 64 kg, ważę 62, czy to normalne? :) Pozdrawiam Was wszystkie.

reklama
hihi... a ja sie wcale nie ważę i waga nie przejmuję. Tyle co lekarz mnie na wage postawi raz w miesiącu. W pierwszej ciązy do 9 miecha przytaylam niecale 11 kg a teraz tyle zaliczylam juz do piatego ;D Sonny, jesli maluch rozwija się prawidłowo to moim zdaniem nie masz się czym martwić. Mnije będziesz miała do zrzucenia :D

No ja nie naleze do otyłych mam 173cm i przed ciążą ważyłam ok.59/60kg a teraz mam 11 kilo wiecej ale gdzieś to po mnie sie rozeszło !! Ta waga to podobno za dużo i mój kręgosłup dlatego sie tak buntuje!! Teraz trochę sie chamuje z tymi wszystkim słodkościami!! ;D
Sony ! na pewno lekarz gdyby było cos nie tak z Twoją waga zwróciłby na to uwagę !!

A u nas w domku niespodziewany smutek zapanował. Zmarł męża dziadek. Ja znałam go zbyt slabo, żeby czuc jakas strate, ale gdy smutek ogarnia kogos kogo kochamy to serce płacze. :-[

Ja tyje raczej równomiernie, przed ciążą ważyłam 54 kilo przy wzroście 165. Teraz mam na liczniku tak 61-62. Ale to naprawde nie ma zadnej zasady, najważniejsze żeby dzidzia rosła a to widać po podnoszacej sie macicy. U nas sierpnióweczek to powinnna siegac ponad pępek. Zmienie temat - dostalam właśnie z pracy druk do wypełnienia przez lekarza. Miałyscie coś takiego - ja jestem na zwolnieniu od 18 grudnia i konczy mi się zasiłek. Troche zmartwiona Monika

hej!!
Monika ja jestem na zwolnieniu lekarskim od 7 grudnia (bez przerwy)!! Z tego co mi wiadomo 60 dni przed upływem 182 dni ciągłego przebywania na zwolnieniu lakarskim pracodawca przysyła druczek który wypełnia Twój lekarz, a Ty odsyłasz go do zakładu pracy. I to chyba wszystko!! Tyle wiem. Przyznam że sama czekam na takie pisemko. Ja w marcu byłam wzywana do ZUS-u w związku z długim przebywaniem na zwonieniu lekarskim. Myślę zę w maju wezwą mnie znów. Zobaczymy......... Nie ma się co denerwować!!!
Jeżeli masz jakieś wątpliwości to wejdź Sobie na ZUS-owskie strony może tam coś więcej znajdziesz.
Pozdrawiam!!

Mój lekarz sam się o ten druczek upomniał i na ostatniej wizycie mi go wypisał. Ja jestem na zwolnieniu od 27 listopada. A teraz mam nakaz na leżenie bo coś jest nie tak z macicą. No i wcześniej pojawiły mi się częste skurcze. :(
I na razie nie mogę chodzić do szkoły rodzenia - a później nie wiadomo. Wstrzemięźliwość z mężem też mam zaleconą i tak już pewnie dostanie do końca.

No i niestety dziecko na ostatnim badaniu tak się zasłaniało rączką że dalej nie znam do końca płci. Chyba mam bardzo wstydliwego potomka.

Aneciku - a czy ty jako nauczycielka bierzesz zwolnienie na wakacje  - bo podobno później po macierzyńskim można jeszcze doliczyć 26 dni płatnego uropu. Słyszałaś coś o tym?

U mnie waga też stopniowo. Przy wzroście 172 ważyłam 55 a teraz 61. Brzuszek widać ale jak na początek 7 miesiąca to jest nieduży. Cały czas wybieram się po ubrania ciążowe i jakoś nie mogę dojechać...

Pozdrawiam,   ;)

moja dzidzia

hej!!
Happy co do zwolnienia lekarskiego w czasie wakacji to słyszałam i faktycznie doliczają (nawet do 6 tygodni)!!! Jak mój gin się zgodzi to chętnie pociągnę zwolnienie aż do porodu. Słyszałam że jak macierzyńskli wypada w czasie wakacji też coś doliczają, ale jak to się ma do rzeczywiśtości ... nie mam pojęcia. Zobaczymy.... No i nie wiem jak z wolnym za ferie zimowe??
Więc jak dobrze pójdzie to do pracy wrócimy w styczniu!!! Sama jestem ciekawa ile tego wyjdzie jak wszystko pozliczają!!! Jak dowiem się coś więcej to napiszę!!
Mam nadzieję że z Twoim zdrowiem będzie wszystko OK!!! Trzymaj się dzielnie!!! Do końca lipca już niewiele zostało!!
Pozdrawiam!!

Ja też nie wiem co później robią z feriami. Dziękuję Anecik za słowa otuchy. Wolę na wszelki wypadek więcej leżeć żeby nie zaszkodzić maluszkowi. Troszkę mnie martwi że cały czas nie jestem pewna płci dziecka bo też chciałam kupić ubranka na allegro albo przez anonse ale łatwiej jest coś dobrać jak wiadomo czy to chłopiec czy dziewczynka. Tak więc póki co to się wstrzymam.

Napiszcie co robicie na zajęciach w szkole rodzenia - może chociaż w ten sposób się doedukuję :)

Pozdrawiam

moja dzidzia

reklama
A ja dzisiaj dowiedziałam się jaka płec będzie drugiego dziecka.
Chwalę się - będzie syn.
Poza tym wszystko jest z maluszkiem dobrze. Gorzej ze mną...
Pozdrawiam brzuchatki.

Do góry