reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowa mama

Witajcie,

Ja też mam bardzo duże problemy z bólem głowy i mój lekarz powiedział mi że mogę brać paracetamol. Generalnie staram się mało korzystać z leków. Pomaga mi masowanie głowy przez mojego męża i jak się położę na troszkę.

Anecik, skąd wiesz o tych przepisach i co dokładnie mówią? Ja nic o tym nie słyszałam a też jestem już trochę na zwolnieniu.

POzdrawiam

moja fasolka

reklama
Hej!!!
Dzięki serdeczne za dobre rady!!! Ostatnie kilka dni zdycham z powodu tego strasznego bólu głowy!!!! Przeraża mnie ilośc tabletek które biorę i staram sie ograniczać je do minimum ale paracetamol sobie kupię.
Happy co do tych przepisów to weszły w życie od 8 lutego 2005 roku i powiedziała mi o nich kuzynka która też jest w ciąży.Wyglada to tak możesz przez 182 dni pozostawać na zwolnieniu lekarskim a po tym terminie możesz zostać wezwana do ZUS na rozmowę z lekarzem orzecznikiem który zdecyduje o ewntualnym przedłużeniu tego zwolnienia. Jeżeli przerwa mniędzy zwolnieniami jest któtsza niż 60 dni to sumuje się cały okres przebywania na zwolnieniu lekarskim od początku ciąży. Jeżeli byłaś na zwolnieniu i wróciłaś do pracy gdzie przepracowałaś 60 dni wówczas liczą Ci od początku 182 dni.

hej dziewczyny!!
powiem wam szczerze ze nie wiem jak to z zwolnieniem i ciążą ale jak moja mama maiała operacje (endoproteza biodra)to tez ją wezwali po pół roku na komisje do ZUSu. a było to 3 lata temu. te 182 dni to chyba własnie te pół roku.
powiem wam jeszcze ze mopja pani doktor powiedziala mi o tym juz w styczniu ze jak bede pół roku na zwolnieniu to pojde do ZUSu.
i narazie daje mi zwolnienie i mówi żebym sie nie denerwolala tym
wiec chyba nie ma sie czego tak bać.

pozdrawiam

ja też na ból zęba i głowy dostałąm paracetamol.

Dziękuję za wyjaśnienia. A jak długo jesteście już na zwolnieniu? Ja pracuję w szkole i przez pierwsze trzy miesiące czułam się tak źle że nawet nie mogłam sama wychodzić z domu. Na zwolnieniu jestem od grudnia (a dokładniej od końca listopada) i nie wiem co dalej. Tak naprawdę to zależy przecież od lekarza bo ja bym zdrowia mojego maleństwa na pewno nie ryzykowała. Ale te całe wizje zusowskie trochę mnie przerażają.

Pozdrawiam
happy

moja fasolka

Hej!!
Happy widzę że mamy ten sam problem, ale tylko do 24 czerwca bo wtedy kończy się rok szkolny. Ja jestem już na zwolnieniu lekarskim dokładnie 74 dni i policzyłam że owe 182 dni przypadają mi na 6 czerwca więc na chwile obecną się tym nie martwie. Wiesz może czy za przebywanie na zwolnieniu lekarskim w czasie ferii przysługują jakies dni wolne? ZUS-em się nie przejmuj bo czy kobieta w ciąży może symulować??? Poza tym lekarz orzecznik może być np: ortopedą!!!
Pozdrawiam

Hej Anecik,

Lekarz ortopeda bardzo mi się podoba:)
Mi wyjdzie do końca maja ale nikt mi nie pozwoli na ostatni miesiąc wrócić do szkoły. Ja pracuję w szkole prywatnej i mi nawet za wakacje nie oddają jeśli wyjdzie mi macierzyński ale z tego co słyszałam to w państwowych szkołach te dni się normalnie dolicza tak więc powinnaś mieć więcej szczęścia:-)

A tak poza tym to bardzo miło spotkać pokrewną duszę. Na kiedy masz termin?

Pozdrawiam

No a tak czy siak jeśli wszystko się unormuję to chcę niedługo wrócić do pracy. Ale póki co to nie ode mnie zależy i zobaczymy co dalej. W końcu dzidzia jest najważniejsza.

moja fasolka

Hej!!
Happy ja mam termin na 6 sierpnia, ale kiedy to faktycznie nastąpi...Tylko 10% kobiet rodzi w terminie. Państwowe gimnazjum nie koniecznie jest lepsze od prywatnej szkoły, ale zobaczymy czy mi coś doliczą. Jeżeli chodzi o powrót do pracy to wszystko zależy od tego jak się będę czuła. Praca nie zając... Moje Maleństwo jest najważniejsze!!!
Pozdrawiam serdecznie!!!!

dziewczyny wy to macie szczeście.
wakacje w szkole sie zaczynaja i juz a ja nie pracuje w szkole i nie mam wakacji :(
ale mnie wszyscy mowia "nie martw sie tym"
ja od konca grudnia jestem na zwolnieniu i jakos narazie nie mysle o powrocie do pracy. bo jak tu wracac do pracy jak sie spi 3 razy dziennie, boli głowa i zęby i człowiek czuje sie jak nadmuchana bańka.
pozdrowionka

reklama
Cześć dziewczyny! Mam na imie Monika, termin porodu na 12 sierpnia 2005. Właśnie was znalazłam i postanowilam się dołączyć, zawsze czlowiek się czegoś dowie i pogada z kimś kto rozumie. Mieszkam w małej miejscowości, z moim partnerem jesteśmy w związku nie formalnym, mam 31 lat i to będzie dla nas obojga 1 dzidziuś. Jestem na zwolnieniu od polowy grudnia (miałam 2 krwotoki w 6 i 8 tygodniu ciąży- lekarze nie dawali mi nadzieji, że utrzymam tę ciąże). Teraz wszystko jest ok. Pozdrawiam.

Do góry