kruszki
Fanka BB :)
nie zgadzam sie i pewnie wiekszosc dziewczyn tez w pierwszej ciazy poczulam ruchy pol miesiaca wczesniej niz Ty(pisze tu o kopniaczkach i przeciaganiu sie i napinaniu i wypinaniu mojej skory. Teraz zaczynam powolutku czuc musniecia, to moja trzecia ciaza. Drugiej nie policze. Wszystko zaleze od postury kobiety, od wielkosci dziecka, od zywotnosci dziecka, jak skaczace jak krolik i plywajace jak otylia jedrzejczak to poczujemy wczesniej. Pisalam juz ze moja kolezanka poczula tydzien temu, a jest niecale 3tygodnie dalej ode mnie w ciazy takze to sprawa indywidualnaWitajcie dziewczyny.....nie opisze każdej z osobna tylko ogólnie......niestety muszę was jako doświadczona mama rozczarować jeśli chodzi o ruchy płodu......Niestety pierwsze ruchy są dopiero odczuwalne ..w pierwszej ciąży ok.17-20 tygodnia.....a w kolejnych ciążach wcześniej czyli coś o.k 16 tygodnia....niestety ..to co wam się wydaje to jelita....sama czekam na ten dzień...ale to jeszcze parę tygodni.:-)..W pierwszej ciąży poczułam ruchy w 20 tygodniu.....W drugiej... już w 16 tygodniu..a w trzeciej ciąży...już w 15 tygodniu..i pewnie z parę dobrych dni w końcu poczuje ruchy...Mamusie zwłaszcza te pierwszy raz...po woli ..jeszcze dzidziuś jest malutki..poczekajcie jeszcze chwile a poczujecie małe kopniaczki.....to kwestia tygodni..... :-)
o tak wlasnie u mnie jak dziecko ma nogi za swoim tata to beda na niego mowili bociek2Spoko Zuzia jako doswiadczona mama masz na pewno doswiadczenie. Ale ja i tak swoje wiem i nie czuje sie rozczarowana. W ciazy z synkiem pierwsze kopniaczki odnotowalam w 21tyg, ale to juz byly takie odczuwalne jak sie przylozylo reke do brzucha. Wiec wczesniej musialo juz cos byc ale ja nie wiedzialam ze to to. A teraz juz wiem na co zwracac uwage, wzdec i problemow z jelitami nie mam, a poza tym 15tydz wlasnie u mnie mija wg usg. Moj robaczek juz mnie pare razy delikatnie smyrnal, nozka mysle, bo dlugie ma wlasnie musze zdjecia wstawic z ostatnie skanu...
a tak w ogole to mam lenia, i musze sprzatac... trzymajcie sie laski milego weekendu(reszty)