reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2012

od 36 tygodnia juz jest 9 miesiac ciazy, a ze skonczylysmy 35 a zaczęłyśmy 36 to juz zaliczane jest do 9 miesiaca :D

Nie do konca tak jest - gdybyście poszły do lekarza to w kartę wpisalby Wam 35 tc a jeszcze wczoraj wpisałby 34tc.
a ja miesiące licze wg tego:
Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

reklama
Nie do konca tak jest - gdybyście poszły do lekarza to w kartę wpisalby Wam 35 tc a jeszcze wczoraj wpisałby 34tc.

Hmmm, no chyba faktycznie. Że aż sprawdziłam. Na zeszłoponiedziałkowej wizycie mam wynotowany jak wół 34 tydzień...A skoro pierwszy dzień 34 był, to powinien wpisać już 35 nie? Już nie wnikam, to nie dla mnie, czarna magia ;).

Właśnie przeczyalam jakąś kłótnię o to jak się powinno liczyć na jakimś starym forum i generalnie my dobrze mówimy, jeśli mamy np. 35 i 2dni to jesteśmy w 36 tygodniu, ale w karcie mamy wpisane skończone 35, bo 36 nie jest skończone. To tak jak z urodzinami, np. kończąc 30 lat, mówi się że mamy 30lat dopuki nie skończymy 31, ale od 30 urodzin już nam biegnie 31 rok życia (mi znaczy, hehe). Więc ja np teraz jestem w 33 tygodniu, ale gdybym teraz np. urodziła (tfu tfu) to dziecko by miało wpisane że urodziło się po 32 tygodniach, bo tyle skończonych tygodni było w macicy.

No taki dzien wolny to ja rozumiem, wlasnie przed chwila sie obudzilam, spalam 2h:szok: Oczywiscie obudzona z pelnym pecherzem i totalnie zapchanym nosem:crazy: No ale zaraz potem zadzwonilam do mojej przychodni po wyniki i normalnie az mi sie tanczyc chce, nos sie odetkal i plecy przestaly bolec aaaaaaaa:rofl2: Szczegoly w odpowiednim watku zaraz opisze:tak:

Z tymi miesiacami ciazy to totalnie zakrecone, jak mnie sie pytaja ktory to odpowiadam 34 tydz i niech se licza. Ale i tak jak patrza na brzuch to im wychodzi 9 mc, bo taaaaaaki duzy.

Cos mialam jeszcze napisac i mi wylecialo z glowy... Acha,Irisson kobieto jak ja Ci zazdroszcze: jakie wicie gniazda??? Skad sily a przede wszystkim czas??? Moje dziecko chyba gniazda miec nie bedzie, no chyba ze babcia jak za miesiac przyjedzie to cos uwije:-D
No dobra, ide cos wszamac, bo sie zmeczylam tym spaniem;-) i mi w brzuchu zaczeleo burkac. A potem kolejna herbatka z miodem i cytryna, paracetamol i dalej pod kocyk. Juz niewiele czasu na lenia mi zostalo, bo za niecale 2h po syncia do opiekunki jade. Papatki tym czasem!

Ostatnia edycja:
Ale pogoda w Szczecinie, burza na zmianę ze słońcem. Nagle się robi ciemno i zaczyna lać, po czym wychodzi słońce... Dobrze, że już zakupy zaliczyłam!
Nic mi się nie chce, a dzisiaj szkoła rodzenia. Będzie spotkanie z doświadczonym tatą :)

LeRemi tak szczerze to mi się marzy urlop nad morzem, ale ani kasy, ani czasu, mąż zostawia urlop na "po urodzinach", więc mi sprzątanie zostało :tak:

Laurka mi właśnie kanapę "popisiała", czym mogę długopis zmyć?

reklama
no ja powiem tak: ze pierwsze dziecko urodziłam 42tc i 0dni:-) i mam wpisane 42 a drugie 41tc i 6dni i mam wpisane 41:szok::szok: dobrze ze dziewczynki urodziłam tak samo w 39tc i 4dni.. tylko ze jak teraz znów chłopak i mi taki numer zrobi to ja chyba się pochlastam!!!!!!!!!!!!!!!!

ok zjadłam zupke z kalarepki (nawet młodemu smakowało) i lece po reszte do przedszkola i na poczte..

u nas dzis cały dzien wietrznie i chłodno... ja mam w portfelu 20zł do piątku.. i myśle co by tu wykombinować...;-)

Irrison spróbuj zmywaczem do paznokci chyba ze masz z materiału to użył vanishu

Do góry