reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

no tak Asia, mart - jak nie ma innego wyjścia to wiadomo... ale ja tego sobie nie wyobrażam, gdybym tak musiała to nie wiem co bym zrobiła - sprzedałabym mieszkanie? które nie jest moje bo dopiero od dwóch lat spłacam kredyt hipoteczny? nasze auto niewiele warte, musiałabym chyba sprzedać psy :p mart - ja mam debet 7,5 tysiąca :p i nie dostanę już ani grosza więcej od żadnego banku. oszczędzam na wszystkim na czym się da żeby na podstawowe rzeczy starczyło, nie kupiliśmy sobie z mężem nic do ubrania już chyba od roku... przysięgam, naprawdę... wszystkie ciuchy mamy stare, patrzymy jak kolejne się rozpadają :p pożyczam na zwykłe zakupy czy rachunki a potem martwię się co z tym dalej :(
na szczęście niedługo będzie lepiej, zacznę dostawać L4, pełną wypłatę a nie tylko dorabiać wieczorami tak jak przez ostatnie pół roku, coś się zmieni, nie pamiętam już jak to było kiedyś jak Natalii nie było i chodziłam normalnie do pracy i zarabiałam :p ale wtedy mieliśmy ciągle jakieś problemy i nigdy nie było kolorowo. Teraz mam nadzieję na poprawę i spłacenie długów które nie chcą same zniknąć...
lekarza mam dobrego, na NFZ, jak się wpisze jego nazwisko i moje miasto w google to wyskakują same rankingi typu dobry lekarz, znany lekarz i on na pierwszym miejscu, robiłam tak że od pierwszej ciąży zapisałam się na wizytę na NFZ która była kilka miesięcy naprzód, i do tego czasu chodziłam prywatnie (za 70zł) aż nastała ta wizyta i potem już na NFZ. Tak że mi się udało... na szczęście nie muszę robić żadnych wyjątkowych extra badań, mam nadzieję że nie będę mieć nigdy takiej konieczności...

co do witamin to 90 tabl za 30zł to naprawdę tanio, ja mówię o tych witaminach drogich typu femibion natal 1 i 2, centrum materna, rzędu 60-70zł na miesiąc, a jak się popatrzy ile składników ma ten femibion natal 2 - to jest żałosne, oszukiwanie ludzi, mało co tam jest za ogromne pieniądze... dla porównania z tej samej firmy femibion classic na dwa miesiące za 30zł z czymś, o wiele większa lista składników... mart, co to za baba pokazała ci same takie drogie witaminy... zwykły falvit mama jest 60 tabl za 30zł i skład ma całkiem całkiem... radzę samemu poczytać skład kilku preparatów, porównać, nie trzeba się na tym znać żeby zobaczyć różnicę, a lekarze polecają różne drogie rzeczy... widzę że apteki też... ja sprzedaję te drogie tylko na wyraźne życzenie, zresztą nie ma ich za wiele u nas na półce, zawsze u nas w aptece doradzamy rozsądnie i z sercem... lepiej odłożyć pieniądze na rzeczy i dobre jedzonko dla dziecka i samej dobrze się odżywiać niż wydawać je niepotrzebnie tam gdzie można oszczędzić... ja na przykład zainwetsowałam w porządny materac dla dziecka, wszystkie moje koleżanki kupują jakieś za 50zł, ja kupiłam za 250 bo uważam że porządny materac to ważna rzecz dla rozwoju dziecka... koleżanki karmią dzieci kleikami ryżowymi z bobovity bo tanie i na długo starczają... ja daję kaszki wielozbożowe pełnoziarniste bez cukru z nestle, 10zł leci w kilka dni ale wg mnie warto by dziecko jadło wartościowe rzeczy a nie sam ryż dzień w dzień... czytam dokładnie skład wszystkich produktów, wybieram te wartościowe, staram się by moje dziecko obecne i przyszłe miały wszystko co najlepsze, ale bardzo nie lubię wydawać pieniędzy na coś zanim się nie dowiem czy naprawdę warto...

nie mam uwag do tych z Was które nie mają wyjścia i muszą tyle wydać. Ale większość z Was pisze że ciąża kosztuje was tysiące zł, i że tak to jest, że tak trzeba, że warto dla dziecka... Jak ma się dużo kasy, to może i warto. Ale jak się kasy nie ma to naprawdę warto się zainteresować czy jest jakieś inne wyjście niż płacić 70zł miesięcznie na same witaminy... a nie odejmować sobie chleb od ust i płacić bo tak trzeba i tyle...

o, jeszcze mi się przypomniało - Asmag to zwykły magnez, w dawce 20mg w 1 tabletce. Dawkowanie - garść tabletek dziennie, cena chyba jakieś 8zł? starczy na ile? kilka dni? inne magnezy 60, 100, 300mg w 1 tabletce, często w promocji za kilka złotych. Po co zapychać żołądek masą tabletkową asmagu? zażywanie 1-2 dziennie to tyle co nic... trzeba więcej. kilka razy słyszałam od pacjentów o bólach żołądka po tej garści tabletek. Naprawdę nie warto tego kupować...

Ostatnia edycja:
reklama
kruszki bidulko wspolczuje, nie chodzi tu o dobra materialne bo to wszystko jest do odkupienia ale ile nerwow i strachu musialo cie to kosztowac.. trzymam kciuki!

dziewczyny tak pobieznie przejzalam dzis forum i jestem w szoku ile kosztuje was wszystko co zwiazane z ciaza.. te wizyty,leki itp..szok. W UK wyglada to troszke inaczej. W moim przypadku,czyli ciaza po poznej stracie dziecka mam opieke przez NHS(odpowiednik NFZ) zupelnie za darmo. Od 13 tyg ciazy co tydzien mam wizyte z usg i spotkanie z senior consultant (to jakby polski profesor?). Poza tym przez cala ciaze i bodajze rok po urodzeniu dziecka wizyty u stomatologa sa zupelnie za darmo. Darmowe sa tez leki w aptece,przec cala ciaze i po urodzeniu dziecka przez rok! Takze lekarz moze przepisac foliki,witaminy,srodki na zgage (tak na marginesie Gaviscon w plynie najlepiej na mnie dziala) itp itd. Takze w okresie ciazy nie wydaje w sumie na nic co z ciaza zwiazane... ale gdybym musiala zrobila bym to bez mrugniecia okiem! A z drugiej strony placicie w PL na ubezpieczenie itp i w sumie chodzicie prywatnie. Ciagle nie moge sie z tym pogodzic.

Malinkaizi i mart gdybym nie mieszkala w UK to moze psotkaly bysmy sie na porodowce ;) Ja napewno wybralabm aby moja ciaze prowadzil prof Czajkowski (wtedy rodzilabym na karowej). Choc duzo dobrego slyszalam o szpit bielanskim,a do tego nasze mieszkanie kupilismy wlasnie na bielanach wiec moze i tam bym rodzila?? ;) Jak nie na porodowce, to moze kiedys na kawie sie spotkamy,jak juz wroce na dobre do PL ;)

pozdrawiam cieplo wszystkie mamusie

TZ to skrót od Towarzysza Życia :tak: to określenie na naszych facetów, ja pierwszy raz spotkałam się z tym na portalu Dogomania.
w kwestii witamin, jutro idę do apteki i zobaczymy co tym razem mi polecą...
czy którejś z Was drętwieją ręce jak śpi na boku?
mnie bolą piersi jak wstaję po nocy, ale tylko od strony pach, taki ciągnący się ból...jeszcze nie urosły znacząco, tylko stały się takie pełniejsze :tak:
a ja się zastanawiam nad przeprowadzką na czas ciąży i miesięcy po porodzie do rodzinnego Radomia , miałabym mamę pod ręką, w Wawie jestem sama :no:

juditka Czajkowski jest chyba najlepszym profesorem w Wawie ja się do niego wybieram jak wróci z jakiś tam konferencji bo teraz we Włoszek bodajże jest ale co do szpitala to koleżanka tam właśnie leży i mówi,że na korytarzu już dziewczyny lezą takie oblężenie więc chyba sobie odpuszczę i już zostanę przy Bielańskim.
stokrotka.af a nie łatwiej i wygodniej,żeby to mama do ciebie przyjechała?Ja sobie nie wyobrażam żeby miało mojej nie być przy mnie przynajmniej przez pierwszy miesiąc i ugotuje i posprząta i na spacer zabierze wiem,,ze mnie nie zawiedzie:* Z dzieckiem sobie poradzę ale miło jest mieć własną mamę przy sobie i powspomina jak to było kiedy jeszcze ja byłam taka maleńka;)
A ja spać nie mogę tylko nie krzyczcie,znów,że post o 4 rano ale przed dzisiejszym USG mam po prostu stracha a do 9 jeszcze tyle czasu;((

Witajcie dziewczynki!

Marta, to spytaj następnym razem o prenatal classic, ma zalecane według najnowszych wytycznych PTG dawki żelaza i co bardziej było istotne w zimie dawki witaminy d3, witamina A tylko w postaci nie kumulującego się w organizmie beta karotenu no i cena 30 - 33 zł za 90 tabletek. Jeden minus dla Was, a dla mnie plus nie ma jodu dla mnie to super bo ja miałam podejrzenie nadczynności i teraz muszę czekać aż TSH dojdzie chociaż do 1.
Marta wiem, ja to jest z tymi debetami, my wydajemy z karty a potem spłacamy. Moi kochani rodzice zawsze mówią, że jak my byłyśmy małe to żeby mieć dla nas na jedzenie jeździli z makulaturą na skup, a obydwoje po studiach byli z dobrą pracą i że najważniejsze żeby dzieci były zdrowe i ja też tak uważam, ze wszystkim innym sobie człowiek poradzi.

Olga, co do asmagu no widzisz, a ja mam takie dawki, że nie mogę magnefaru taniego ładować 9 tabletek bo gin nie chce żebym przedawkowała witaminę b6, która mam w suplemencie i 3 magnefarach, wiec muszę asmag i aspragin. My też nic nie kupujemy, mężowi zerwał się pasek to dostał w spadku po moim tacie:tak:

stokrotka, ból i drętwienie palców lub całej dłoni najczęściej są objawami tzw. zespołu cieśni nadgarstka, który w czasie ciąży występuje dość często. Zespół ten pojawia się u kobiet ciężarnych na skutek zmian hormonalnych powodujących zatrzymanie wody w organizmie. Mi dopiero po tygodniu końskich dawek magnezu w jedzeniu i wodzie dopiero dziś nie złapał skurcz.
Ratina, no to mąż miał jadkę:-), ja też bym zabiła, ja się wkurzam jak mój przyjdzie ze spotkania z kolegami śmierdzący, a co dopiero w domu.

Juditka, Malinkaizi powodzenia na dzisiejszych wizytach.

Ostatnia edycja:
witam:-)

Ala ma zielony katar od soboty wiec do przedszkola nie poszła:no: ale pochodziła!! po tygodniu juz w domu... ale podaje jej sinupret na zmiane z elofenem, juvik i calcium i mam nadzieje ze w czwartek juz pójdzie.

Stokrotka mnie tez drętwieją dłonie jak spie na boku, straszne uczucie!!

Kruszki współczuje włamania!! mieliscie jakies ubezpieczenie??? i nie stresuj się..

Olga ja kupiłam w grudniu centrum materna za 60zl za 90tabl i do konca marca mam bo nie zawsze codziennie łykne bo zapominam! a Luteina na ryczałt juz kosztuje 13zł a wczesniej 3,20:wściekła/y:

a ile płacicie składke miesięcznie w tym LUX MEDZIE? ja chodze prywatnie do lekarza i płace zawsze 150zł i zawsze mam USG wizyta trwa ok 25min więc jestem zadowolona.

mnie chodziło o to że z tego co piszecie sama ciąża w Polsce kosztuje kilka tysięcy złotych. Gdyby tak było, niewiele osób było by na nią stać... dziwne to dla mnie. Wiem że niektóre z Was muszą - cieszcie się że Was na to stać... ale nie generalizujmy. Co do innych krajów to same tu pisałyście że w Anglii są dwa usg na ciążę, że ciąża liczy się dopiero po trzecim miesiącu, gdzieś tu na forum przeczytałam że w Holandii gdyby się dziecko w 26tc urodziło to nie miałoby szans bo nawet by go nikt nie próbował ratować... więc nie wszystko u nas jest takie be a za granicą tak kolorowo z tego co widzę

olga jak sama piszesz dziewczyny wydaja po kilka tys na ciaze.. system w uk bardziej mi sie podoba bo dostajesz to co konieczne za darmo, jesli nic sie nie dzieje po jaka ch..re chodzic do lekarzy pryw i wydawac te tysiace? a polki w uk nigdy nie beda zadowolone z opieki zdrowotnej bo przeciez przyzwyczajone do widzenia gina na zadanie... co do ratowania ciazy do 3mca oraz skrajych wczesniakow sie nie wypowiem. ale znam obie strony,zarowno podejscie naukowe,zdrowe i logiczne jak i te druga strone,strone matki i katolika. i wole sie nie wypowiadac

malinkaizi tak wiem prof Czajkowski to nawet sklonna jestem powiedziec ze jest nJlepszy w polsce. zloty czlowiek.

asia85 dziekuje ze pamietalas o mojej dzisiejszej wizycie;)

Dzień dobry Laseczki (mój mąż tak do mnie ostatnio rano mówi i stwierdziłam,że to miłe,bo wielka się robię a on do mnie "laseczka":-D)

No opitoliłam za to palenie wczoraj,troszkę się mąż obraził na początku,ale później przeprosił i już poszedł na dwór palić...:tak:

Sempe z tym pakietem LUX MED to jest kilka do wyboru:

Prywatna Opieka Medyczna - Grupa LUX MED

Ja na razie mam tak,że część płaci moja firma,a ja dopłacam co miesiąc jakieś 40zł,ale po urodzeniu jak mi się skończy umowy "pakiet kontynuacja-czyli pełny dla osób którzy mieli z firmy kosztuje 1500zł rocznie".Na pewno wykupię bo to średnio ok 100zł miesięcznie a 80% badań i 90%specjalistów w cenie,po za tym święty spokój...

A z tymi porównywaniem Polski i UK/Holandii itp. to ja się nie zgadzam...To są 2 różne systemy:u nas nie jest idealnie,ale np można iść normalnie na l4 i dostaje się swoje pieniądze. Z tego co czytam większość ciężarnych w UK się męczy w robocie bo na l4 dostałyby 100F tygodniowo i tyle...Poza tym właśnie te USG(2-3 na całą ciąże to masakra) a to,że w większości przypadków chodzi się tak na prawde nie do lekarza tylko do położnej :szok: A gdyby się coś zadziało złego z dzidziusiem??No nie wiem czy położna jest odpowiednio przygotowana,żeby się poznać jakby co...

A przypomnę Wam dziewczyny,że w Polsce nie zawsze tak było...NFZ istnieje od ok 9lat(wielka reforma zdrowia Millera) a pamiętacie jak było wcześniej?? Były tzw. Kasy Chorych...Składało się deklarację w przychodni(państwowej lub prywatnej) i Nasze składki trafiały na konto tej właśnie przychodni...Skutek był taki,że ja od 18roku życia złożyłam deklarację w prywatnej klinice(wtedy to były początki) i wszystkich lekarzy miałam za darmo w tej przychodni....To było super rozwiązanie bo Kliniki chcąc pozyskać,pacjentów-pieniądze z naszych składek zaczynały oferować coraz wyższy standard...Niestety jakiś d.... wpadł na pomysł NFZ i mamy jak mamy...
Inna sprawa to te refundację leków...bałagan się z tym straszny zrobił...Ale mnie Pani Doktor uprzedziła,że duphaston kosztuje z 40zł i pytała delikatnie czy mam na niego,bo jak nie to przepiszę luteinę,ale ona osobiście uważa,że duphaston jest lepszym lekiem...
Piszecie o dr. Czajkowskim: z tego co słyszałam wizyta u niego kosztuję 250zł:szok:. Straszne pieniądze!!! Ale wiecie co nie dziwię się lekarzom też. Taki specjalista,ordynator, z 30/40 letnią specjalizacją powinien zarabiać z 30 tys. lekką ręką w szpitalu...Patrzcie księgowa w korporacji potrafi z 20-30 tys zarabiać,a lekarz,który ratuję życie/jeden z najlepszych specjalistów w Polsce może ma w tym szpitalu z 7 tys...żałosne...7tys. to zarabia sprzedawca samochodów....

No i taka ta Nasza Polska pełna bałaganu,ale gdzie nie ma bałaganu??...wszędzie jest tylko mnie lub bardziej odczuwalny...a najgorzej jest jak ludzie się przyzwyczają do nie wiadomo czego,a później nagle "coś" pęka (jak,np.: w Grecji,Hiszpanii,Włoszech).

reklama
ratina z , z reka na sercu,czy ty szczerze uwazasz ze wyplacanie kobietom w ciazy 100proc wyyplaty na L4 jest dobre dla kraju? bo dla ko iet napewno jest to dobre,ida na L4 nawet jesli nie musza,a robia to nagminnie,w ten sposob panstwowy system,jakikolwiek nie bedzie mial racji bytu w Polsce. i nie ma.

100 funtow tygodniowo nie boli, wychodzi ponad 400 funtow na miesiac. jest to ponad 2000 zl... mysle ze to czesto wiecej niz pensja na reke w Pl...

Ostatnia edycja:
Do góry