3timeangel ciezka decyzja przed toba... sama wiesz najlepiej czego chcesz, serce najlepszym przewodnikiem. Dbaj o siebie!
k8libby o mamo ale przeszlas! DObrze dla ciebie ze tak szybko podjelas decyzje o rozstaniu, teraz przynajniej masz spokoj i wsparcie. Pzdr! ps co znaczy twoj nick?
Amna co z twoimi szwami? bylas u lekarza?
Exotic jak po wizycie? mialas usg?
doti12 trzymaj sie jakos, wiem ze ciezko a do tego tesciowa nie pomoze, odzywaj sie
kruszki w UK wyglada to tak: jesli idziesz na sick'a to firma przez jakis okres placi ci 100% (zalezy od firmy- jest to od 6 dni do kilku mcy nawet, zalezy). Jesli firma zdecyduje przestac ci juz placic 100%, to wtedy zaczynasz dostawac SSP (Statuatory Sick Pay-to jakby odpowiednik polskiego zusu) ktory wynosi niecale £100 tygodniowo.
Maternity w UK mozna zaczac najwczesniej 11 tyg przed planowanym terminem porodu. I wyglada on tak:
- jako pracownik mas zprawo do 52 tyg maciezynskiego
- urlop maciezynski podzielony jest na : ordinary maternity leave (pierwsze 26 tyg) i Additional maternity leave (kolejne 26 tyg)
- pierwsze 6 tyg urlopu maciezynskiego jest platne 90% twojej pensji wyliczonej z ostatnich 8 tygodni(tu musisz byc ostrozna-jesli pojdziesz na sicka przed pojsciem na maciezynski to oczywiscie i srednia wyliczona z wyplat bedzie nizsza)
-kolejne 33 tyg sa platne ok £135 funtow tygodniowo
-ostatnie 13 tyg sa bezplatne, ale podczas tych 13 tyg masz mozliwosc robienie KIT days,czyli Keep in Touch. Masz max 10 dni ktore ustalasz z pracodawca kiedy mozesz przyjsc,sa one 100% platne wg stawek w twojej firmie. To takie jakby powolne przyzwyczajanie sie do powrotu do pracy
)
Ja w piatek mialam spotkanie z babka ode mnie z Human Resources. Moja syt jest trudna,stracilam dziecko w poprzedniej ciazy z powodu niewydolnosci szyjki, wiec w tej ciazy musze lezec. Wiec od nast poniedzialku ide na sick'a. Bede na sicku przez kilka tyg. Pozniej wykorzystam moj urlop czyli 25 dni ( 5 tygodni). Babka z HR powiedziala mi ze dolicza mi do urlopu tez wszystkie Bank Holidaye z calego roku wiec bedzie wiecej urlopu. Pozniej dopiero zaczynam maciezynski, czyli wyliczona srednia z ostatnich 8 tyg nie bedzie zla
Uff ale sie napisalam, przepraszam niezainteresowane za zasmiecanie watku, pozdrawiam!!! xx