reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Witam,
Zamierzam kupić sobie na allegro spodnie ciążowe bo czuję, że mogą niedługo stać się potrzebne. Mam problem z rozmiarem i proszę o pomoc. Wszystko idealnie wskazuje, że pasuje w rozmiar M, ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić ciut większe, wiadomo w biodrach pewnie przybędzie, a może nie?

reklama
Hej dziewczyny, mam pytanie.
Czytacie jakieś gazetki dla przyszłych mam? Zastanawiam się nad jakąś prenumeratą, patrzę na "M jak mama" ale może polecacie jakąś inną gazetę?

Karen, ciężko powiedzieć - każdy inaczej przybiera na wadze w ciąży. Mnie ostatnio poszło STRASZNIE w biodra, w związku z czym moje ciążowe spodnie mogę teraz mniej więcej do szyi dociągnąć ;)
Może kup sukienkę. Albo jakąś rozszerzaną spódnicę - to nie będziesz mieć problemu z biodrami, a w brzuchu i tak jest gumka :)

Sopelek, ja nie czytam. Przychodzi mi darmowa jakaś od czasu porodu, raz czy dwa w ciąży poprzedniej kupiłam z ciekawości M jak Mama. Za dużo reklam, a za mało treści jak dla mnie ;) Jak chcę sobie coś poczytać, to szperam w internecie.
A z książek ciążowo-dzieciowych polecam "W oczekiwaniu na dziecko" i "Pierwszy rok życia dziecka" - cegły, ale rewelacyjne. Nie ma obrazków i kolorowych bajerów, ale za to jest mnóstwo ważnej treści.
Jeśli chodzi o pielęgnację dziecka, to polecam też książkę Zawitkowskiego, a szczególnie płytę, na której pokazuje jak młode przebierać, podnosić, nosić, kąpać, ubierać itp. Dzięki tym filmikom czułam się jakby Franek był moim ósmym dzieckiem ;) Żadnych problemów z takimi manualnymi czynnościami nie miałam. No i wszystko robiłam bezpiecznie dla dziecka (np. nie podnosiłam go nigdy za same stopy przy zmianie pieluchy itp.).

Witam,
Zamierzam kupić sobie na allegro spodnie ciążowe bo czuję, że mogą niedługo stać się potrzebne. Mam problem z rozmiarem i proszę o pomoc. Wszystko idealnie wskazuje, że pasuje w rozmiar M, ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić ciut większe, wiadomo w biodrach pewnie przybędzie, a może nie?
Te ciążowe spodnie no. z H&M są elastyczne, więc nawet jak troszkę w biodrach przybędzie to się elegancko zmieścisz :) polecam wycieczkę d sklepu, mierzenie tam a zakupy na allegro. Ja w ten sposób stałam się posiadaczkom 2 par dżinsów :)

Jeśli chodzi o pielęgnację dziecka, to polecam też książkę Zawitkowskiego, a szczególnie płytę, na której pokazuje jak młode przebierać, podnosić, nosić, kąpać, ubierać itp.).
Dziękuję Ewa za odpowiedź. Tego Zawitkowskiego to chodzi o pozycję " Mamo tato co ty na to"? czy coś innego masz?

karenm - chyba każda z nas jest inna, więc trudno mi powiedzieć jak u Ciebie będzie z biodrami. Ja pomimo, że w poprzedniej ciąży przybrałam dodatkowe 17kg, do końca ubierałam moje spodnie sprzed ciąży, takie biodrówki, jedynie nie dopinałam guzika i nie zasuwałam zamka, a ratowałam się paskiem, na to jakaś tuniczka i było git. Oczywiście nie we wszystkie dżinsy weszłam, raczej te które pewnie z laycrą były, bo tu i ówdzie przybyło jednak brzuszek miałam bardzo konkretny :laugh2:
Miałam jedne fajne spodnie ciążowe, takie dość zgrabne, ale jedne rybaczki co kupiłam masakryczne były pomimo że to rozm. S-ka była, w pasie niby ok, ale nogawki to masakra jakaś, jakbym worek jakiś nosiła. A wiadomo pomimo ciąży dalej chcemy wyglądać jakoś fajnie, modnie i atrakcyjnie, choć trochę :sorry2:
Na twoim miejscu kupiłabym tą M, jeśli nie ryzykujesz dużo kasy, ale trudno mi powiedzieć jak długo je ponosisz. Wrzuć linka co ciekawego znalazłaś ;-)

Ja osobiście wolałam nosić spodnie, bo w sukienkach i spódnicach czułam się ogromnie wielka :dry:, w spodniach jakoś tak zgrabniej nogi się eksponuje, a na górę coś dłuższego i luźniejszego i ok było.
Zobaczymy jak tym razem będzie bo koniec naszej ciąży przypada na lato, więc nie wiem w czym wygodniej będzie mi chodzić :)).

Dziękuję Ewa za odpowiedź. Tego Zawitkowskiego to chodzi o pozycję " Mamo tato co ty na to"? czy coś innego masz?

Tak. Dostałam to od Rodziców pod choinkę ;) Ale krąży też w internecie jego filmik "instruktażowy" nie z tej książki (chyba "Co nieco o rozwoju dziecka"). Chyba nawet mam go na dysku. Jak chcesz, to mogę Ci przesłać, tylko podaj mi maila na priv. Z chomika można też to ściągnąć. Jest tego też sporo na youtubie.

O, np. zmiana pieluchy: http://www.youtube.com/watch?v=blTbNPn0pV0
Te obroty na boki są super - da się wytrzeć maluchowi pupę i plecy (a kupa po pachy to nie tylko przysłowie ;) na włosach nawet czasem ląduje ;)), nie podnosząc go do góry.

Ostatnia edycja:
O, np. zmiana pieluchy: Zmiana pieluchy - Paweł Zawitkowski - Mamo Tato co Ty na to? - YouTube
Te obroty na boki są super - da się wytrzeć maluchowi pupę i plecy (a kupa po pachy to nie tylko przysłowie ;) na włosach nawet czasem ląduje ;)), nie podnosząc go do góry.
Tak znalazłam te filmiki, tu też są jakieś porady różne happytv.pl - telewizja rodziców, wywiady z gwiazdami właśnie oglądałam o USG. Chyba kupię sobie 2 te książki z DVD, w sumie za 78zł są. Jakoś przełknę :-)

Ostatnia edycja:
Ewa ja też piekę z tej strony :)) moja ulubiona i też sama robię mięso. Podobnie jak KaMila nie kupuję takich gotowców
Karenm ja kupuję ten sam rozmiar co mam mnie się nie zmienił ale to chyba trudno przewidzieć jak będziesz tyla.
Sopelek w każdej z tych gazet w każdym numerze piszą to samo. Wszystkie te gazety należy spalic bo tylko frustrują młode mamy. Zastanów się nad tymi książkami które poleca Ewa. Niewyobrażam sobie nie mieć pierwszego roku życia dziecka i w oczekiwaniu na dziecko
Tam przynajmniej jest jakaś treść a nie same sponsorowane artykuły

A ja mam depresję. Zastanawiam się po jaką chol.....rę wpakowałam się w kolejną ciążę. Było już tak dobrze. Maks budził się w nocy tylko 3 razy więc w końcu zaczęłam się wysypiać. Dobrze się czułam. A teraz dno dno dno. Ciągle mi źle, niedobrze mi od rana do nocy. Nie mogę nic jeść. Wchodzą mi tylko jogurty, chleb i ziemniaki, Boli mnie głowa. A potem będę znów miała przewalone. Spanie po 4-5 godzin, monotonia dnia codziennego, stres....ech ciężkie życie

Dziś idę do kina może mi się poprawi ale film trwa 158 minut więc pewnie mój pęcherz nie da rady.
Wiecie jak długo nie sikam i nie piję to boli mnie głowa. Jest to normalne??? Czy ja juz całkiem zwariowałam??

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry