reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

asia, musisz wybrać i jak ci zależy na 26 dniach to musi być bezpośrednio: macierzyński-wypoczynkowy-no i potem wychowawczy. jak zrobisz przerwę (powrót do pracy) to nie będzie Ci przysługiwało 26dni za bieżący rok, tylko za ułamek roku który do tej pory upłynął

o wszystkie urlopy musisz dostarczyć do pracodawcy wniosek o udzielenie urlopu takiego a takiego w terminie od do (trzeba to mieć policzone), w terminie do 14 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu (chyba 14?). to samo tyczy się urlopu macierzyńskiego dodatkowego który wybierasz po macierzyńskim zwykłym a przed wypoczynkowym. jeśli nie wracasz do pracy możesz sobie jeszcze tam gdzieś dni opieki nad dzieckiem wcisnąć, tyle że słyszałam że te opieki są "na spółę" z małżonkiem ale nie wiem jak to jest

reklama
Asia raczej Ci każą wybrać, bo Ci się nagromadzi tego zaległego, no i na urlopie Ci jeszcze zapłacą, a wychowawczy darmowy niestety, wielce nic nie robisz, tylko kadry informujesz, jakiś druk dadzą do podpisania :tak:

Gosha oj współczuję gorączki, ja nie mam , ale łeb mi pęka niemiłosiernie, dobrze, że Ninie nic nie jest, bo dwójka dzieci chora, to jest masakra :no:

Olga opieka na spółe, jak weźmiesz ty 2 dni, to mąż już nie może, no i Dzag mnie oświeciła, że bez względu na ilość dzieci, to tylko 2 przysługują

zakupy zrobione :) będę gotować "chińskie" danie z kapusty, wołowiny i sosu sojowego. chyba wrzucałam już na to przepis gdzieś na początku pyszności? upss zapomniałam zamówić ryż, muszę wrócić do sklepu :)

o widzisz irisson, a my z mężem chyba oboje wybraliśmy po 2, złamaliśmy prawo... :p

Ja właśnie miałam o to pytać w trybie pilnym
Czy jeżeli cały zeszły rok byłam na L4 i maciezynskiem to przysługuje mi 26 dni urlopu ??\
Czy jeżeli chcę iść na wychowawczy w tym roku to też mam 26 dni?
Bo wychodzi na to, że mam jeszcze 52 dni urlopu :szok:
jak ma takie podanie wyglądać w życiu nie pisałam

Weronka u mnie po polsku. Jak Twoja dieta??

też tomka namówiłam, i oczywiście idzie mu lepiej niż mnie. tylko ciągle do mnie dzwoni i pyta co może a czego nie może. i polubił jarmusz jakoś wybitnie, taki się zdrowo-odżywiający zrobił.

u mnie od tygodnia diety, w tym 6 dni fazy uderzeniowej, 2,5 kg na minusie. czyli w sumie tak jak być powinno. a u Cie???

My już na nogach. Lila właśnie relaksuje się w bujaczku, a ja nadrabiam forumowe zaległości :) My to rano mamy już taki rytuał, że jak ona się przebudza, to ją przebieram, gdy trzeba, przewijam, myję oczka, buzię, smaruję kremem, daję witaminki, jak akurat trzeba i trochę wybawię, dzięki czemu się nieco zmęczy. A to gwarantuje, że po karmieniu porannym na trochę jeszcze przysypia. Dziś kurier przywiózł mi kolejną porcję książek z empiku. Oooosssstatnią. Czas teraz wykorzystywać te wszystkie książki, a nie tylko zamawiać, bo popadnę w książkowy zakupoholizm, na zasadzie, mieć byle najwięcej a z czytaniem gorzej.
Śnieg niestety stopniał, a taka ładna się wczoraj aura dzięki niemu zrobiła.

Olga, rzeczywiście fajny taki spontaniczny wypad do sklepu :) Jak śnieg wokół, mróz, to od razu się człowiek stawia na równe nogi :) Jak dobrze, że są jeszcze sklepy całodobowe. My z M sprawdziliśmy, że ani Tesco ani Alma nie dostarcza zakupów pod nasze skromne wiejskie progi. Prysło więc marzenie o wypróbowanie internetowych zakupów spożywczo-chemicznych ;)

Katjusza, ja to już kiedyś miałam pisać, jak czytałam (zdaje się) relację z Twojego porodu, że masz świetny styl i bardzo zajmująco piszesz. Trudno się wręcz od tego oderwać. Może pomyślisz o pisaniu jakiś opowiadań lub historii? :O)

mAtma właśnie tak mi się wydaje, że u Lili te krostki to nie tyle potówki, to uczuleniowe. I chyba domyślam się, że albo przesadziłam ostatnio z czekoladą (na pewno przesadziłam), albo z pomarańczami, choć tych nie jadłam dużo, zaledwie kilka plastrów. Czekolada chyba na razie musi pójść w odstawkę, na szczęście będę miała motywację, żeby po nią nie sięgać. A co do chorób dzieci, to rzeczywiście, lepiej o raz więcej pójść i się uspokoić, niż odpuścić, a potem mieć do siebie pretensje. Choć z dziećmi jeśli o zdrowie chodzi to już zawsze się człowiek będzie martwił. Oby miał do tego jak najmniej powodów :)

Kakakarolina współczuję tych wczesnych poranków. Nie wiem,czy Ty z grupy rannych ptaszków (tak jak Asia), ale ja zdecydowanie nie. Już nie raz pisałam, że moja godzina, od której zaczynam być jako tako komunikatywna to 9.Wcześniej chodzę jak wrak człowieka. Oby Ola zaczęła wydłużać te pory snu.

Asia, postaram się dziś wrzucić na wątek kulinarny przepis na ciasteczka z masłem orzechowym, mam nadzieję, że Ci podpasuje, bo udało mi się go znaleźć :)

Gorgusia, jak tam samopoczucie Kacka? Lepiej już u Was?

Mart, jesteś? Jak mieszkanie w domku? Jak Staś się w nim czuje? Jak znajdziesz chwilę, napisz parę słów :)

Irisson, Gosha, zdrówka Wam życzę :)

OK, moja mała drzemie w bujaczku, to chyba rozpakuję te nieszczęsne książki, które zamówiłam. Aha, Olga, może Ciebie zainteresuje, bo wydaje mi się, że czasem podczytujesz "Zwierciadło", a w tym styczniowym jest dużo fajnych (jak dla mnie), artykułów. Wam wszystkim polecam tekst "Wszystkie chcą mieć córkę": Wszystkie chcą mieć córkę | Zwierciadlo.pl Niestety na stronie Zwierciadła jest jedynie fragment, ale ciekawy tekst :)

Ostatnia edycja:
oj zwolnił się mąż z pracy, masakra 40stopni i zipie, dobrze, że Laura u mamy zostanie do jutra :no:

Olga uważaj, żeby się zus nie doliczył :-p a zus chyba pamięta do 10 lat, he he he

MieMie, dzięki :) ja zwierciadło czytałam u gina w poczekalni i kupiłam jeden numer, ale że go nie przeczytałam to nie kupowałam więcej. ten na pewno kupię :) niestety w e-tesco nie ma :p
posprzątane, ugotowane, zalegam całe rano przed kompem... założyłam natalii pieluchę pants i próbuję jej pokazać zdejmowanie i wkładanie...

reklama
Olga fajne są z pampersa z Dorą, za 25 zł chyba 25 sztuk, ale moja to cały dzień jedną nosiła, bo łatwe w odpinaniu były i ładnie na nocnik zdążała :tak:

mąż w domu, to mogę iść na lumpa, dzisiaj 75% taniej :rofl2:

Do góry