pamelcia pisze:
to taką krówkę chyba dzag miała albo ewa
O ja! Ty to masz pamięć...
MieMie pisze:
Ja zastanawiam się nad kupnem dla niej kocyka z metkami - pamiętam, że któraś z Was kiedyś o nim pisała - podoba mi się taki z lwem - znakiem zodiaku Lili o taki:Kocyk- przytulanka LEW z metkami - 0+ (2882187789) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Czy któraś z Was ma coś takiego?
Ja kupiłam Tymkowi taką przytulankę Label Label. Z resztą u tego samego sprzedającego. Tymek ma zeberkę. Kocyk to zdecydowanie nadużycie
, ale rzeczywiście fajne jest toto. I Tymek chyba też lubi. O, takie to duże jest:
milionka, no i super że na takiego mądrego neurologa trafiliście. Ekstra :-).
kakakarolina, ciężki czas masz
. Może trzymaj się tego, że gorzej już chyba nie będzie
. Na pocieszenie powiem, że standardowo Tymek śpi do 7:00 maksymalnie, ale pierwszą drzemkę po nocy ma też już dopiero po 3 godzinach od przebudzenia. Tyle, że jęczeć przestał jakiś czas temu...
katjusza, Twoje relacje czyta się jak przekomiczną powieść
. Zawsze mi mało
. A ja ostatnio też zadziałałam w podobny sposób - po trzech wstawaniach do Tymka nad ranem w końcu czwarte przeleżałam. W końcu Tymek ma też tatę oprócz mamy
. M zwlókł się z łóżka po 10-ciu minutach i w końcu go wziął. Następnego dnia mnie za to zaskoczył, bo sam do niego ruszył, ja obróciłam się na drugi bok i zasnęłam. Obudziłam się po półtorej godzinie, a moi panowie już dawno w kuchni buszowali, śniadanko zrobili, rosołek na obiad...:-)
kakakarolina pisze:
Czy jeżeli cały zeszły rok byłam na L4 i maciezynskiem to przysługuje mi 26 dni urlopu ??\
Czy jeżeli chcę iść na wychowawczy w tym roku to też mam 26 dni?
Bo wychodzi na to, że mam jeszcze 52 dni urlopu
jak ma takie podanie wyglądać w życiu nie pisałam
Za czas urlopu macierzyńskiego i zwolnienia chorobowego normalnie urlop przysługuje. Niestety za czas przebywania na urlopie wychowawczym lub na urlopie bezpłatnym nie należy się urlop wypoczynkowy. Tak więc po dodatkowym macierzyńskim (o który musisz złożyć wniosek przynajmniej 7 dni przed jego rozpoczęciem) możesz od razu wybrać urlop zaległy za poprzedni rok, następnie możesz też wybrać urlop wypoczynkowy należny Ci za ten rok do momentu zakończenia wybierania zaległego urlopu, potem możesz wybrać 2 dni opieki (żeby Ci nie przepadły) i przejść na wychowawczy. Raczej żaden pracodawca nie jest takim jeleniem, żeby z góry za cały rok dać Ci urlop na jego początku
. Jeśli więc wybieranie zaległego urlopu skończy Ci się w lutym to za ten rok jeszcze możesz wziąć 4 dni urlopu (jeśli przysługuje Ci 26 dni urlopu). A podanie o urlop to jedno zdanie, np. "Proszę o udzielenie mi zaległego urlopu wypoczynkowego w dniach od ... do ..., to jest bezpośrednio po urlopie macierzyńskim". Na ten drugi urlop i dwa dni opieki wypisz osobne wnioski. Z resztą... pewnie w kadrach mają swoje druczki
.
Agnieszka pisze:
asia8783 przed pójściem na wychowawczy trzeba wykorzystać wypoczynkowy bo jak nie - to Ci go proporcjonalnie zmniejszą, tzn o 1/12 za każdy miesiąc wychowawczego. Ma to znaczenie dla dziewczyn, które chcą iść na wychowawczy tylko na kilka miesięcy. Jeśli teraz przysługuje Ci za 2013 26 dni urlopu wypoczynkowego i poszłabyś na wychowawczy od razu po macierzyńskim to po powrocie przysługiwałoby Ci tylko 13 dni urlopu wypoczynkowego.
No obniżą, zgodnie z prawem
. Inaczej się nie da. Wątpię, żeby którykolwiek pracodawca dał z góry urlop za cały rok. Szczególnie, jeśli będzie wiedział (lub czuł), że zaraz mu pracownica śmignie na wychowawczy. Ale jeśli się uda - to zazdroszczę pracodawcy-jelenia
.
Może inaczej - wnioskować to my zawsze możemy. Od tego są wnioski. Ale pracodawca nie musi się do wniosku przychylić i nie mamy się o co obrażać - takie jego prawo. Byłby stratny sporo kasy, gdyby udzielił gratisowo dwudziestukilku dni urlopu.
bejbi pisze:
mama mi mówła, że można na tydzień przed koncem mac. złożyć taki wniosek, a urlop wypoczynkowy nie przepada od tego roku, bo dawniej było tak, że trzebabyło do marca wykorzystać, bo przepadał, wiec ja na razie nie korzystam
Nigdy nie było tak, że niewykorzystany do marca urlop przepadał (no chyba że 15 lat temu...
Nie znam starych przepisów). Prawo do urlopu przedawnia się po trzech latach. Ale każdy pracodawca chce mieć porządek w papierach i logiczne jest, żeby wykorzystać zaległy urlop zaraz po macierzyńskim obojętne czy przechodzi się później na wychowawczym czy wraca do pracy. Chociaż teraz, kiedy można wykorzystywać zaległy do sierpnia włącznie, to nie ma ciśnienia.
Ja się tylko na szybko pochwalę - mamy pierwszy ząbek
. Jeszcze wczoraj pani doktor przy badaniu przed szczepieniem "straszyła" że ząbki to na dniach się pokażą. Z resztą ja też już to czułam, bo takie białe dziąsełka miał, jakby mu w nie ktoś wepchnął za duże zębiska
. A tu dzisiaj - proszę. Lewa dolna jedynka, a niedługo i prawa do koleżanki dołączy
. Jesu, co z tymi zębiskami teraz robić