reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Cornelka ale skoro sa na to leki to spokojnie, jeszcze nie ma sie co zalamywac. Jutro na wizyte biegusiem i lekarz juz bedzie wiedzial co robic, dostaniesz tablety i powoli wszystko wroci do normy. Glowa do gory bedzie dobrze!

Len mam dzis strasznego, a tu przede mna lezy sterta rzeczy do prasowania, i to na dzis:eek: Ale jakby zaliczyc to na poczet aktywnosci fizycznej to moze jednak warto sie zmobilizowac;-)

Przeczytalam przed chwila co jest napisane pod moim suwaczkiem i az mi ciarki przeszly po plecach. Juz bym tak chciala zobaczyc mojego groszka i przekonac sie ze ladnie rosnie... A tu jeszcze 8 dni czekania!A w ogole to ja juz zaczelam 10 tydz, zaczyna mi delikatnie migotac swiatelko nadzieji w tunelu:tak:

Blonka witaj! Dawno Cie tu nie bylo u nas. Jak sie trzymasz? Co do badan to ja Ci nie poradze, bo nie mam pojecia:sorry: Ale co to Ci sie pojawilo obok suwaczka, taki sliczny dzidzius, az serce rosnie, gratulacje!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Z tego, co wiem, to 3D to tylko bajer. Badanie robi się w 2D i tak.
Ja dziś rozmawiałam z moją panią dr. Poprzednio ona mi robiła dokładnie usg ok. 12-14 tygodnia. I teraz też na tym poprzestaniemy. Będę mieć pełny opis fizycznego rozwoju Maluszka, ale bez oceniania, że np. prawdopodobieństwo wystąpienia takiej a takiej wady jest takie a takie. Nie zakładam żadnych wad :)

no ja wad tez nie zakladam, Boze jak by mojej dzidziuni cos bylo chyba bym wpadla w depresje ale wlasnie chcialabym wykluczyc pewne rzeczy albo jak by cos wyszlo niedaj Boze chron nas.. to mozna leczyc dzidzie w brzuszku...
ja za badanie w moim miescie bede placic niecale 200 zł , szkoda ze nie jest refundowane..

Błonka...chodzi o USG tzw "Genetyczne" nie? Po 12 tyg wykonuje się pomiary płodu w celu zasygnalizowania ewentualnych wad genetycznych. Na pewno warto zrobić je na dobrym sprzęcie by były wiarygodne. Teraz lekarze w prywatnych placówkach mają tylko takie sprzęty i są to USG 3 d lub 4d. Ale USG genetyczne i tak się robi na "płasko" czyli w 2d (dwa wymiary). Nie ważne ile D tylko by sprzęt nie miał 100 lat :D. Ja chodzę na NFZ sprzed do bani, ale jednocześnie na ważniejsze wizyty chodzę prywatnie. Normalnie wizyta ciążowa kosztuje 120 zł. USG 4d. Dodatkowo można robić testy Pappa ale w sumie nie ma po co jeśli nie ma typowych wskazań. Ogólnie nie ma co szaleć na dodatkowych badaniach jeśli nie ma podstaw
I jezeli chodz\i o to USG to jest refundowane

dziewczyny jestem wkurzona na maxa, siedzialam ponad godz i odpisywalam wam na posty, powklejalam linki i jak nacisnelam wyslij to mi strona na bialo sie wyswietlila i amba! chyba rozumiecie moja frustracje?? wrrrrrrr

kruszki ty chyba pytalas o doppler ja mialam Sonoline B, kupilam na Ebayu Fetal doppler heart monitor.LCD 3MHZ PROBE Orange new | eBay

tu filmik o tym dopplerze i ogolne info jak szukac,gdzie szukac i jak rozroznic bicie serca od szumu wlasnej krwi
Fetal Doppler Review and Demonstration - YouTube

a tu filmik z prawdziwym biciem serduszka My baby's heartbeat at 12 weeks on Sonoline B fetal Doppler - YouTube

Aia, Mart81 warszawianeczki bede sie z wami kontaktowac na priv w sprawie stolycy ;)

anulka zazdroszcze zimy i gratuluje 3 cm szczescia ;)

cornelka nie stresuj sie kochana, idz do lekarza,zobaczymy co powie. jesli nie bedziesz go pewna to zmien na dobrego speca, moze warto wybrac sie do endokrynologa. tarczyce w ciazy sie leczy, trzeba ja kontrolowac i ciaze dobrze sie koncza. i tak bedzie u ciebie. pewnie lekarz zleci ci zbadanie ft3 i ft4 oraz powtorke tsh, bo ogolnie to tsh w ciazy nie jest za bardzo dobrym miernikiem,wiarygodniejsze sa ft3 i 4. powodzenia jutro, daj znac jak bylo

cornelka będziesz musiała sobie oznaczyć jeszcze ft3 i ft4. Ja też mam mega stresa bo wczoraj odebrałam wyniki tarczycy. tsh w normie, ale za to ft4 poniżej dolnej normy. Podwyższone TSH to pierwszy marker niedoczynności tarczycy. Oznacz sobie te rzeczy, o których pisałam wcześniej i idź szybciutko do endokrynologa. Pewnie dostaniesz Euthyrox i wszystko szybciutko wróci do normy. Nie stresuj sie bo to pewnie kwestia doboru tabletek. Dobrze, że wykryłaś to tak wczesnie :) Uszy do góry!!!

Myślałam, że już nikogo o tej porze nie będzie, a tu proszę, ruch całkiem, całkiem:-)

Byłam dzisiaj pierwszy dzień w pracy po miesięcznym zwolnieniu...Ciężko, ale powiem Wam szczerze, że się cieszę. Jakkolwiek irracjonalnie to nie zabrzmi, to się trochę odstresowałam ;-) Jakoś dziwnie chora się czułam siedząc w domu. Kupa czarnych myśli mnie nawiedzała co i rusz, na które podczas pracy po prostu nie mam czasu . Trochę się lękam, że może nie powinnam wracać (bo wirusy, bo praca w ciągłym ruchu, na nogach, forsująca) i lepiej bym zrobiła błagając o to L4, ale zawierzam twardo mojemu lekarzowi. "Nie ma żadnych przeciwwskazań", to widocznie tak jest. Psychicznie w każdym razie mi lepiej, a przecież to też wskazanie na plus dla maleństwa:-)
Radość dzieciaków w każdym razie zrekompensowała mi z rana godziny obaw:tak: To zawsze takie miłe, jak ktoś na nas czeka!

juditka polecam się na przyszłość. Jakbyś miałam jakiekolwiek pytania, wal do mnie jak w dym! :-)

cornelka niestety nie dopomogę z wynikami...Lekarz ustawi Cie na lekach i będzie dobrze. Nie zadręczaj się na zaś tyko szybcikiem na konsultacje. Głowa do góry!

Błonka Ja jestem umówiona na USG prenatalne 26 stycznia. Z tego co wiem będzie to zwykłe 2D, na takim da się porobić wszystkie potrzebne wyliczenia...Nie wiem jeszcze co PAPPem zrobić? Wy się decydujecie? Mam mieszane uczucia...

Dobrejnocki kochane, kororowych snów :-D

Cornelka jeżeli nie miałaś do tej pory kłopotów z tarczycą to może lepiej jest powtórzyć badanie i zrobić dodatkowo FT3 i FT4, bo skąd nagle tak zły wynik? Ja miałam taką sytuację w pierwszej ciąży, że miałam tak słabe wyniki krwi, że moja lekarka (do czego dopiero później się przyznała) była przekonana że mam białaczkę!:szok: Dopiero wizyta u hematologa i powtórka badań pokazała, że coś z tymi pierwszymi badaniami było nie tak. Hematolog stwierdził, że musiała się im krew skrzepnąć w laboratorium i stąd takie złe wyniki. Ale co się strachu przez to najedliśmy to nikomu nie życzę :no:.

reklama
Błonka na wątku wizyty u lekarza już o tym dyskutowałyśmy. USG 3 i 4d to bajer. Najlepszy specjalista na śląsku (jest taki jeden w katowicach na placu wolności ale już nie zdążysz się umówić ;-) ) robi na 2d a kolejki ma na kilka miesięcy. Musiałabym się dowiadywać kto to jak Ci zależy:) Ja idę na zwykłe usg 2d i zapłacę ok 120zł myślę. Jeżeli wyjdzie coś niepokojącego moja gin mnie mam nadzieję do niego wciśnie po znajomości (bo tak z moją koleżanką zrobiła) i wtedy będę sie martwić. Na razie jestem spokojna o mojego maluszka :tak:

Do góry