Mart81
Fanka BB :)
Dzag widzisz, jeszcze nie przeczytałaś książki a już pomogło ;-) Żartuje oczywiście. Aż serce rośnie jak się czyta takie wieści :-) :-) :-) Może 6 tygodniowy skok dobiegł wreszcie końca...? Odnośnie kuchni ikeowskich, nie mam nic naprzeciwko, bo wielu znajomych ma, wyglądają fajnie i działają ok, my się prawie zdecydowaliśmy, ale nie do końca znalazłam tam to co chciałam, a poza tym teraz ceny w prywatnych firmach poszły tak w dół no i można negocjować, więc zdecydowaliśmy się na kuchnię na zamówienie. Finalnie wyszło cenowo tak prawie Ikeowsko, bo w pierwszej chwili wychodzi tanio w Ikei, ale jak się doda wszystkie drobiazgi które trzeba kupić jak prowadnice, klamki, kosze, uchwyty i inne takie, do tego płatny montaż to wcale nie jest tak tanio jak na początku się wydaje. No i w Ikei są konkretne wymiary szafek i często trzeba zamontować ekran maskujący/zaślepkę jeśli długość ściany kuchennej nie jest sumą proponowanych przez Ikeę sumą szerokości szafek. No i jeszcze taka uwaga subiektywna, mój TZ jest typem technicznym i do tego ma fioła na punkcie jakości (żadnego robotnikowi w domu nie przepuścił nawet minifuszerki), i oglądaliśmy kuchnię ikeowską u znajomych a teraz jak nasza została zamontowana, to powiedział że bez porównania jest jakościowo ta robiona na zamówienie, jeśli chodzi o wykonanie w najmniejszym szczególe, o prowadnice, siłowniki do górnych szafek itd. w ogóle wszystko. Ja tego nie widzę bo się nie znam, ale piszę co usłyszałam. Oczywiście Asia ma inne doświadczenie jeśli chodzi o kuchnię na zamówienie, bo wiadomo, można trafić lepiej lub gorzej. My robiliśmy kuchnię u gościa który robił 2 kuchnie u znajomych i je widzieliśmy, więc niewiele ryzykowaliśmy w sumie. Najważniejsze to żeby nie wchodzić do drogich "studii kuchni" bo tam ceny powalają na kolana, i różnice mogą być 3 krotne w stosunku do Ikei, a w normalnych skromnych firmach wykonujących kuchnie które walczą o klienta z korporacyjną Ikeą można zrobić naprawdę niedrogo. Najlepiej wtedy znaleźć zdjęcie kuchni marzeń, w katalogu, internecie i taką sobie zamówić. Napisałam to bo mam po prostu nieco inne zdanie, ale absolutnie nie neguję pomysłu zamówienia kuchni w Ikei. No i jeszcze zależy jakiego kto ma pier...lca na punkcie pomieszczenia jakim w domu jest kuchnia. Bo ja mam megalitycznego. To dla mnie najważniejsze miejsce w domu. Ale półki i regały do spiżarni będę kupowała w Ikei. Meble łazienkowe i umywalki z bateriami też mamy w Ikei kupione, komody dla nas, szafka pod TV i pokój Stasia będzie z Ikei.
Asia tak się narobić i wszystko porozdawać ;-)? Ja bym jadła przez tydzień po minikawałeczku.
Asia tak się narobić i wszystko porozdawać ;-)? Ja bym jadła przez tydzień po minikawałeczku.
Ostatnia edycja: