katjusza77
szczęśliwa mama :-)
ja też nie wiem ile Wito z cyca sciąga i chwała bogu - o jeden stres mniej!
a Kwestię Smaku uwielbiam, też zrobiłam z niej mnóstwo dań, może dlatego, że uwielbiam włoską kuchnię, a tam jest jej dużo. Mają też wiele świetnych pomysłów na sałatki - np. rukola z truskawkami, czy gruszka z serem roquefort..
ja bym nie polecała polędwicy jak ktoś rozpoczyna przygodę z gotowaniem, łatwo ją zepsuć i stracić motywację ;-) rozpocznij od czegoś prostszego - np. kup gotowe kotlety z indyka/kurczaka, lekko rozbij, przypraw pieprzem i odrobiną soli, ułóż na nich ser feta i suszone pomidory ze słoiczka w zalewie, zawiń w roladkę, zepnij wykałaczką, smaż na oliwie z oliwek pod przykryciem aż mięso zrobi się całkowicie białe, polewaj powstałym sosem, podaj z ziemniaczkami pieczonymi z tymiankiem (wyszoruj ziemniaki, nie obieraj, pokrój na ćwiartki, wrzuć na osolony wrzątek na 5 minut, wyjmij, ułóż na sreberku na blasze piekarnika, posól, popieprz, dodaj suszony tymianek i polej lekko oliwą i włóż na ok 25-30 minut do piekarnika 180st, pod koniec pieczenia możesz podnieść temperaturę i przełączyć piekarnik na grzanie od góry, do tego mix sałat (do dostania w hipermarkecie) z sosem vinegre (2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz) lub z mizerią (ogórki, rzodkiewka, koperek, śmietana z łażeczką musztardy krem z gorczycy z miodem, pieprz), lub surówka z pomidorów, czerwonej cebulki, polana kwaśną śmietaną i posypana szczypiorkiem - BĘDĄ CIĘ UBÓSTWIALI!
a Kwestię Smaku uwielbiam, też zrobiłam z niej mnóstwo dań, może dlatego, że uwielbiam włoską kuchnię, a tam jest jej dużo. Mają też wiele świetnych pomysłów na sałatki - np. rukola z truskawkami, czy gruszka z serem roquefort..
ja bym nie polecała polędwicy jak ktoś rozpoczyna przygodę z gotowaniem, łatwo ją zepsuć i stracić motywację ;-) rozpocznij od czegoś prostszego - np. kup gotowe kotlety z indyka/kurczaka, lekko rozbij, przypraw pieprzem i odrobiną soli, ułóż na nich ser feta i suszone pomidory ze słoiczka w zalewie, zawiń w roladkę, zepnij wykałaczką, smaż na oliwie z oliwek pod przykryciem aż mięso zrobi się całkowicie białe, polewaj powstałym sosem, podaj z ziemniaczkami pieczonymi z tymiankiem (wyszoruj ziemniaki, nie obieraj, pokrój na ćwiartki, wrzuć na osolony wrzątek na 5 minut, wyjmij, ułóż na sreberku na blasze piekarnika, posól, popieprz, dodaj suszony tymianek i polej lekko oliwą i włóż na ok 25-30 minut do piekarnika 180st, pod koniec pieczenia możesz podnieść temperaturę i przełączyć piekarnik na grzanie od góry, do tego mix sałat (do dostania w hipermarkecie) z sosem vinegre (2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz) lub z mizerią (ogórki, rzodkiewka, koperek, śmietana z łażeczką musztardy krem z gorczycy z miodem, pieprz), lub surówka z pomidorów, czerwonej cebulki, polana kwaśną śmietaną i posypana szczypiorkiem - BĘDĄ CIĘ UBÓSTWIALI!
Ostatnia edycja: