reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

MieMie- blog domowe-gotowanie.pl jest super. Ja często tam zaglądam i coś gotuje...częściej zaglądam niż gotuje :-p
A ja zrobiłam te leniwe i poprasowałam. Jestem z siebie dumna. Dzis znowu M usypial Gapka i było spokojnie i bezproblemowo. Teraz idę się kąpać i spać...a za 2h wstaje ściągać mleko.
Jutro gotuje krupnik. MieMie- z czasem ta kuweta stanie się łatwiejsza do ogarniecia :-) ech...dziś w to wierze,a jutro znowu będę płakać,że nie daję rady.

reklama
MieMie, jak chcesz prosto i pewnie to chyba najlepiej z kurczakiem zawalczyć :-). Chyba nie jest możliwe, żeby kurczak się nie udał. Jak nie chcesz standardowo ćwiartek, to zrób kotlety z piersi. Ja ostatnio wcisnęłam do piersi kawałek żółtego sera, troszeczkę masła, nasypałam pietruszki i było pycha, mimo że to niby prostackie kurczakowe mięcho :-p. A jeśli chodzi o bardziej oryginalne przepisy, to ja osobiście uwielbiam stronę Kwestia Smaku - Wyjątkowo na co dzień - Przepisy kulinarne . Możesz wyszukać na co masz ochotę i potem szukać na to przepisów.

A ja dzisiaj pofrunęłam z radości pod sufit w centrum handlowym :-D. Przy okazji zakupów w Rossmanie poszłam sobie puścić Totka. Podaję kobiecie kupony a ona na mnie zerka i pyta "czy pani jest pełnoletnia?" :laugh2:. Szok. Ja jej na to, że już nawet dość długo jestem pełnoletnia, bo 29 lat mam, a za miesiąc 30-tka stuknie. Jej mina - bezcenna :laugh2:. Musiałam się wylegitymować bo mi nie chciała uwierzyć, że mam 30 lat. Podziękowałam jej za najlepszy komplement jaki mi się trafił od baaaaardzo dawna :-D. Opowiedziałam to mężowi, no i chyba żeby nie być gorszym od pani stwierdził, że nowa fryzura mnie odmłodziła :-p. Boshe... Aż mu dzisiaj pozwolę zjeść obiad (tak tak, obiad) w naszej salono-sypialni i nasmrodzić jedzeniem :-p.

Również polecam kwestie smaku, gotuje już z Asią z KS od 5 lat. Chociaż nigdy do końca nie trzymam się przepisu tylko się inspruję, ugotowałam z jej ztrony chyba już z 300 dań jak nic. Lubie jeszcze PieprzczyWanilia, Trufle taki bardziej o ecco gotowaniu. No i ja gotuje dużo z ksąźek J. Oliviera, Nigelli, G. Ramseya, Super są zeszyty z Wyborczej Place lizać.
Ja proponuje jakąś poledwice jak mamy fundusze to koniecznie wołową, a jak nie mamy to wieprzową. Super przepisy są na stronie kuchni.tv.
Dobry jest jeszcze podobno kotlet.tv, tam są też filmiki.

Ostatnia edycja:
LeRemi pewnie! Jak dziecko chce jesc to tabelki nie wazne. A dasz mi te wyliczenia. Moj maly chyba ma jakis gorszy czas z jedzeniem bo najpierw 2 tyg temu jadl juz 150ml a niby powinien 120ml, a teraz ledwo zjada 115ml i to po 60ml,sa przerwy,placz i sztuczki zeby jadl ale ogolnie jest pogodny, dobrze spi.
Dziewczyny dajcie mi rade jak wrzucic na luz bo zwariuje. Tak przez te szpitale martwie sie o malego ze szok, a to ze je za malo, a to za duzo, ze kupa za rzadka, za twarda, mikroskopijny sluz, za slizga itp o wszystko!
Sorki ze sie nie odniose ale pisze z kom bo mi laptop padl:-(

Ale sie wneeeeeerwilam:wściekła/y: Ebay mi nie dziala, nie chce sie logowac czy ki ***j?! KATASTROFA!!!

Milionka wlasnie doczytalam. A wez nie wpychaj na sile i zobacz na jak dlugo mu wystarczy. Moja wypijala 120 i ledwo do 3h wytrzymywala, stad wiedzialam, ze to jej za malo. Ale dzieci roznie pija, to moze nawet od pory dnia zalezec. Ale jak Szymek robi kupy to znaczy, ze ma czym:-) znaczy najada sie:tak: No i mowisz, ze spi i jest pogodny, to brzuszek na bank najedzony. Spokojnie mamuska, synek ma sie wysmienicie:tak: A jaka rozpiske Ty chcesz ode mnie? Ja mam taka na pudelku mleka ktore kupuje dla Malej, to o tako chodzi?

Ostatnia edycja:
Dziekuje LeRemi - pisze bo w kom nie moge klikac.
Tak o taka z pudelka bo ja mam taka ale odnosi sie do wieku a ciekawa jestem jak jest z waga bo maly to raczej do kruszynek sie nie zalicza-tydz temu 6600g wazyl.

Milionka to moja tez tydzien temu tyle wazyla i bywalo, ze 90 jej starczalo na 3h, a teraz 120 to juz za malo, wiec ja sie kieruje najbardziej jej reakcjami, tabelki to tylko orientacyjnie. No a na moim pudelku jest tak:
3.5kg - 90ml - 6 karmien/24h
4kg - 120ml - 6karmien
5kg - 180ml - 5karmien
6.5kg - 210ml - 5karmien
7.5kg - 240ml - 4karmienia
Mi sie troche wydaja zawyzone te liczby,a moze tutaj mm jest troche inne niz w Pl. Moja dzis do poludnia 150 jadla, po poludniu i na noc 180, kiedy konczyla to nie bylo wiskow znaczy, ze tyle jej bylo trzeba do najedzenia. Ale za pare dni moze chcec mniej, albo jeszcze wiecej, nie ma co sie trzymac tylko norm. Mam nadzieje, ze cos pomoglam.

Dzięki:-) ale fakt te normy wydają się być ciut zawyżone a może to i wina mleka. Mi już nawet mama na chłopski rozum wbijała do głowy mówiąc 'a czy ty zawsze masz apetyt?' :-)

Kurka...ale patrząc na te normy to chyba powinnam na stałe wprowadzić karmienia mm... bo ja z cyca ściągne 120ml i to zjada,a może musi więcej... czy to się nijak ma do karmienia swoim mlekiem z butli? Kacper teraz jakieś 6,5kg waży i je co 2,5- 3h..

reklama
Gorgusia patrz na przyrost dziecka, jak Ci dobrze rośnie, to jest wszystko ok, po co masz zaburzać dobre karmienie? ja mam tylko cycek i kompletnie nie wiem ile zjada Nina, ale widzę że ładnie rośnie i pediatra też jest z nas zadowolona :tak: też jemy co 3 h

my jutro jedziemy do teściowej, mąż musi zacząć sprawy spadkowe załatwiać, piątek ma wolny, ja się średnio dalej czuję i trochę ze względu na mój sprzęt treningowy nie chce mi się jechać, 2 dni mi wypadną :no: no ale może mnie na jakieś zakupy zabierze :tak:

Do góry