reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2012

Mart mojej koleżanki syn też niby płakał z głodu i takie ilości wsuwał tylko na rok ważył 17 kg :szok: Uwierzę w to że dziecko wcześniej domaga się kolejnego posiłku jak zje za mało ale nie po. Po takiej ilości bardziej bym podejrzewała płacz przejedzeniowy a nie głodowy. Popatrz jak my zjemy pół obiadu to głód przestajemy czuć chociaż na pół godziny możemy znów sięgać do lodówki. Myślisz że dzieci mają inaczej. Jasne że po podaniu 60 można zauważyć że dziecku mało ale po 180 :szok: każdy robi jak uważa ja bym nie podała. A napisałam o tym roku bo Maks w życiu tyle nie zjadł nawet w drugim roku życia maks 160 mu robiłam

Gorgusia nie wiem ale wydaje mi się, że tak. Będzie duży pewnie z tego wyrośnie ale może być mu trudniej siadać, raczkować, wstawać. Chude dzieci są ruchliwsze. Mojej koleżanki synek wcześnie zaczął chodzić ok 9 miesiąca do tego byl konkretną kuleczką nogi ma od tej nadwagi jak na beczce prostowane. Uwielbiam go tak smiesznie wyglądają takie krótkie krzywe nózki ale czy on tak samo będzie myślał za kilkanaście lat ...

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mojemu daje zgodnie z przepisem na opakowaniu. 130 zjada, ale za 2 dni, ma już 170 zjeść. Czasem chcę mu ciut więcej zrobić, przed spacerem 150 jak zrobiłam, to nie zjadał, zaczynał się smokiem bawić... Nie chcę go utuczyć teraz, bo niestety jest tak, że jak za dziecka jest się grubasem, to potem całe życie trzeba walczyć...

Teraz Kacper nie jest raczej grubiutki. Jest długi, ale nie jakiś szczególnie pulchny. Waży 6200g i mierzy coś około 63cm (urodzeniowe 3100g i 51cm). Będę obserwować to jego jedzenie, bo takie wyskoki z tymi 200ml dopiero dwa się zdarzyły. Poza tym je normalnie- po spacerze zjadł 80ml i mu starczyło. Teraz śpi, a po spaniu zobaczymy ile wsunie. Trochę się zmartwiłam...

K8 dokładnie tak mówi moja lekarka, że te utworzone teraz komórki tłuszczowe zostają na cale życie :-( i najczęściej dają o sobie znać gdy metabolizm zwalnia po 40-tce choć Ty masz lepiej mężczyźni z zasady mają lepszy metabolizm.
Żeby nikt nie zarzucił odchudzania niemowlaków bo o tym nie mam mowy ale o zastanowieniu się 10 razy czy na pewno chodzi o jedzenie i na pewno są przypadki które muszą jeść 200 na 3 miesiące ale są też takie które nie muszę tylko rodzicom się tak wydaje. Ten chłopczyk 17kg byl ewidentnie utuczony bo nie raz wspólnie spędzaliśmy czas i widziałam zachowanie mamy.

Gorgusia nie martw się tylko obserwuj. Kacek rzeczywiście waży ok. Ola kg mniej (przy tej samej urodzeniowej) ale to laska która dba o linie :)) w rodzicielstwie trzeba się trochę wysilić o obserwować dzieci

Ola śpi na tarasie od 12.30 moich rad nie słuchajcie bo ja wyrodna matka jestem :)

Ostatnia edycja:
k8libby, ja nigdy nie kupuję mięsa już zmielonego i nigdy w markecie to dla mnie jak kupować starty parmezan, nie wiadomo co tam starli. Nie mam maszynki ale wszytko miele hurtowo u mamy i mrożę.
No a co do wagi, myślę, że u mnie to nie tyle geny co efekt wielu lat regularnego uprawnia sportu i dobrych nawyków żywieniowych, no i ja Wam w ciąży zazdrościłam słodyczy bo ja przecież trzymałam dietę cukrzycową. No ale brak rozstępów to genetyka chyba bo niczym się nie smarowałam.
No a u nas basen 500 zł za 12 wejść! i już nie ma miejsc więc idziemy od styczni na nową grupę.
My teraz z M wymieniamy się on chodzi na siłownie dwa razy w tyg, a ja na mój ukochany spinning i powiem Wam, że bałam się, że dziś reką nie ruszę, a ty nie mam w ogóle zakwasów, nie jest tak źle moją kondycją:-D

karolina, moja gruba na pewno nie zacznie szybko chodzić, no ale o ile na butli jeszcze można jakoś to kontrolować to jak ograniczać dziecku mleko z piersi jak się karmi na żądanie?, je ile jej potrzeba i mnie te jej pucki cieszą, przyjemnie się je całuje:-D Ja też taka bylam, potem nazywano mnie tadek nie jadek i do dzisiaj oprócz ciąży nigdy nie ażylam więcej niż 51 kg. Wszytskie dzieci moich koleżanek i kuzynek na cycyku takie ludziki Michelin. Poza tym ta właściwa tkanka tłuszczowa wykształca się ok. 2 roku życia, wtedy może dziecku zostać nie teraz.

Ostatnia edycja:
Asia ja też wiele lat regularnie 6 razy w tygodniu uprawiałam sport, nawyki mam dobre i co i dooopa geny geny :rofl2: a mięsa pomielonego też bym nie kupiła w ogóle mięsa z marketu. Mi mieli Pani w mięsnym :)
A co do wagi dzieci to rzeczywiście na cycu to trudno kontrolować. Choć moja pediatra mówi, że dużo kłopotów z tego karmienia na żądanie obserwuje. Dużo rodziców na każde zakwilenie reaguje cycem i potem mówi się o epidemii otyłych dzieci. Nie mówię oczywiście o Uli bo jesteś mądrą mamą ale nie wszystkie niestety takie są. Ta niemowlacza tkanka tłuszczowa też już zostaje. W ogóle z moim lekarzem dużo o tym rozmawiałam bo ona się tym żywieniem zajmuje.
Aaa i ten mój ukochany grubasek od koleżanki zaczął chodzić jak miał 9 miesięcy więc to też nie reguła. Z dziećmi nie ma reguł

kurczę chyba pojdę po to dziecko bo zamarznie. U nas dziś mróz był rano koniec pisania

Kakakarolina moja siostra młodsza była mega pulpetem jako niemowle, a odkąd ruszła na własnych nogach wszystko zrzuciła, teraz ma 24 lata i jest laseczką, nigdy nie miała dziecięcej nadwagi ani jako nastolatka. A ja byłam jako niemowle mała, urodzona 2700, jako dziecko mega niejadek, jako nastolatka normalna, a teraz, może nie mam jakiejś nadwagi, ale jestem "grubokostna", niewysoka, i mam tendencję że jak się zaniedbam to będę gruba. Teraz mam jakieś 5-7 kilo do zrzucenia, żeby było dobrze. A synek mojej przyjaciółki nie domaga się więcej po zjedzeniu 180, ale 180 musi być. Ale za to śpi od 21:30 do 7 rano bez pobudek.

Piszę bo wniosłam ją do domu a ta dalej śpi:rofl2:
Mart po pierwsze są wyjątki od wszystkiego po drugie lekarka mi tłumaczyła, że konsekwencje beda po 40 nie teraz ;-)
No a jak synek koleżanki śpi całą noc znaczy omija inne posiłki i mu się wyrównuje to jest zrozumiałe. U Gorgusi po zjedzeniu dwóch setek obudził się tak samo stąd moje pytanie i cale durne wywody ;-)

karolina, no pewnie ale moja jak nie głodna to nie będzie ssała tylko potrzyma cycek. Poza tym popatrzcie największa fala otyłości jest wśród Amerykanów, gdzie 3/4 dzieci jedzie na mm! Ja myślę, że na piersi nie da się dziecka przekarmić, bo moja na przykład jak jej M da butelkę z moim mlekiem to często zostawi połowe, nie je po próżnicy:tak: tylko tyle ile jej trzeba! No, a u mnie to chyba nie geny jednak bo moja mama ma wagę raczej ciężką i to otyłość brzuszną (jej mama też miała, siostra ma), z czym ja nigdy nie miałam problemu. No ale moja mama to raczej dobrych nawyków nie ma i je wieczorami, ja nie przełknę już nić po 19, nie dam rady, bez sniadania nie wychodzę z domu.

reklama
Do góry