reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

cosya chetnie kupie taka kaszke , ale nie wiem czy moge już podawać przypomne ze my dopiero zaczynamy jesc cos innego oprócz mleka i normalnie nie wiem co dawac uzgodnilam z lekarka zeby dawac owoce , jablko go uczula , po gruszce dostal biegunki , ma zaparcia wiec marchew opdada więc ... ?
może wy mnie jakoś natchniecie

marii i u mni tak było z kupkami gdy młody był tylko na piersi

ja daję marchewke pietruszkę, seler, ziemniak i brokuł. Za 2 dni dodam fasolki :) a na deserem na albo śliwki suszone z Gerbera są najlepsze bo mają w składzie wodę i sliwki albo jakiś deserek z jablkiem. Nie daje banana bo u nas uczula i tez zatyka.

cosya herbatki owszem młody pije nawet 180 ml ,
on marchewki tak naprawde jeszcze nie dostal bo uznałyśy z lekarką że skoro ma zaparcia to lepiej nie dawać , śliwek też nie jadł , a może dam mu marchew, a w razie zaparcia gruszki lub te śliwki ,
kaszka mówisz hm , nawet nie wiem jaką tą kaszke miałabym mu podać skoro dostaje mleko dla alergików nutramigen , normalnie jestem, jakaś osowiała nie wiem co i jak w sumie to lekarka rzeczywsićie coś więcej powinna mi była podpowiedzieć , a ja tez jakoś nie dopytałam, za bardzo sie na tych owocach skupiłam :wściekła/y:
pozatym ja cały czas nie wiem co go wtedy w tym grudniu tak bardzo uczuliło , walczyłam z tym 2 mce dopiero teraz ma lepszy brzuszek choć wcale jeszcze nie jest idealny

moj nawet 20 ml nie wypije:(

reklama
Natka - jest sinlac(nestle) moze zacznij od niej,bo czytalam ze podaja ja mamy dzieciom z alergiami,ja ostatnio zrobilam ja Miloszkowi bo dostalismy w paczce z 2 etapu zywienia i smakowala mu zreszta jemu to wszystko smakuje:-)

marii no właśnie mu podałam do mleka , ale nie wypił mleka coś dzisiaj ma kiepski humor chyba przez zęby

Pajeczko ja podaję herbatkę albo bardzo rozcieńczony soczek w trakcie jedzonka, do popicia i ładnie wciąga, na początku nie chciał ale się przyzwyczaił i teraz te 100ml wypije w trakcie jedzenia. Mikołaj trochę marudzi przy jedzeniu, więc jak już jest kryzys, wtedy daję mu parę łyczków herbatki, jest słodsza niż te wszystkie papki, więc ładnie mu wchodzi :-)
Natko Mikołaj ma skazę białkową i jest na Bebilonie Pepti, ale ekspozycję na gluten ładnie przechodzi już od 5 miesiąca, więc znalazłam tę kaszkę, która nie zawiera mleka, dopiero dodaje się ją do modyfikowanego.
Nasz pediatra powiedział, że ważniejsze są obiadki, bo one mają jakąś wartość odżywczą, a deserki są po to by maluch poznawał nowe smaki. My próbowaliśmy po kolei po odrobince: samą marchewkę, samego ziemniaczka, samą pietruszkę, samego brokuła. Za każdym razem odrobinka i przez dobę obserwowałam czy nic się nie dzieje. Jak nic się nie działo, to stweirdziłam że nie uczula. MArchewka nas na początku baaardzo zatykała, ale jak zaczęłam dawać dużo picia, to przestała, tylko, że marchewka jako składnik dania, a nie marchewka w ilości np. 150ml. Teraz już gotuję obiadki marchewka+pietruszka+ziemniak+por+mięsko+kaszka manna (mięsko gotowane osobno)+odrobina oliwy z oliwek to dzielę na kilka garnuszków i do nich dodaję do jednego fasolkę, do drugiego brokuła, do trzeciego kalafiorka. Teraz będziemy próbować nowych warzyw Przepisy-dla-dzieci.pl - Żywienie od 6 miesiąca

hej mamuski

podczytuję, ale nie mam czasu odpisać :/

ja tylko tak na szybko. Gabyryś wczoraj był ważony i mierzony w przychodni. 8750 i 74 cm :) chociaż mam wrażenie, że kiepsko ostatnio przybrał, 4 tygodnie temu miał 8400 i 73 cm. no i z tym "wzrostem", ledwo centymetr, babka mówiła, że nawet niecałe 74 cm, ale że się strasznie wierci, to ciężko jej go zmierzyć :p

no teraz to juz dzieciaki tak szybko nie beda rosly. z tego co mi pediatra mowila, to teraz sie znacznie kosci wzmacniają, wiec nie idzie w ilosc tylko w jakosc :-)
jupi, Łukaszowi sie udało kupic Pampki i kaszki w tej promocji :D

Ostatnia edycja:
reklama
hmm, w sumie fakt, najwięcej przybrał w obwodzie klatki piersiowej. zreszta i tak kluska z niego jest :p

no i chyba mamy nocnikowy sukces. juz od tygodnia korzystamy z nocnika i jeszcze ani razu nie zdarzyło się, żeby kibelek po posiedzeniu był pusty. na dodatek trwają one nie dłużej niz 5 minut, serio! jak na razie tylko 2 kupki wylądowały w pieluszce, reszta w nocniku, a mamy teraz tak maksymalnie po 2 kupki dziennie, i to takie bardziej konkretne. chyba złapaliśmy rytm :) ok 9 jest sniadanko, z reguły jabłuszko albo inny owoc, czasami z kleikiem, potem cyc i tak 10/11 widzę, że coś się dzieje. siadamy na kibelek, chwilka i muzyczka gra :) dzisiaj już jestesmy po sesji, siusiu i kupka złapane. przed chwilą dostał cyca i zasnął :)
mam wrażenie, że Gabryś wie o co chodzi z kibelkiem, zawsze coś zrobi. może po prostu ma dobrego czuja, ale on jak tylko ląduje na nocniku robi "yyyyyaaa" i tym podobne dźwięki :p jestem z niego taka dumna! :)

Do góry