reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

Poli, u mnie kardiolog przy echu zaniepokoil sie, ze u malego tetno skoczylo wlasnie do 170. Kazal to obserwowac. Powwiedzial tez, ze tetno nie powinno przekroczyc 200, bo inaczej chcialby jeszcze raz obejzec malucha. Ale uspokoil mowiac, ze tak tez moze byc, bo w trakcie badania maly byl bardzo ruchliwy, jak nigdy. Takze jesli Twoja mala ciagle sie rusza to byc moze od tego jest takie tetno.

reklama
Ale mam pytanie do mamuś, które mają chłopców- powiedzcie mi jak to jest z pielęgnacją napletka u malucha???Coś tam mu trzeba odciągać skórkę, a ja nie wiem na jakiej zasadzie to się odbywa i od kiedy ? I w ogóle jak? Trochę mnie to przeraża
Na zajeciach ze szkoly rodzenia mowiono, ze podczas kapieli nalezy delikatnie napletek zsunac, ale nie odciagac. Tak dosunac, by pokazalo sie ujscie cewki moczowej. I tyle. Odciagac to trzeba bedzie jak maly skonczy 2 lata. ;) A tak, jak sie odsunie, to mocno zwilzonym wacikiem "skroplic" to ujscie cewki (wacik trzymac nad siusiakeim i scisnac jak gabke wacik, by z niego poleciala woda), wymyc do okola pachwinki i pod siusiaczkie i jaderkami i wsio. ;)

Polianno nie mam sily dzisiaj czytac wszystkich postow ale po twoim ostatnim wnioskuje,ze martwi cie wysokie tetno malenkiej.Powiem tak moj maly ma zazwyczaj w granicach od130-150 ale w zeszlym tygodniu spanikowalam,ze slabo sie rusza i zrobiono mi KTG tak sobie lezalam i patrze a tu 170,190,180 ale przewaznie 180-190 oczywiscie tez kilka razy spadlo do 140-150 jak przyszla polozna to byla zachwycona bo powiedziala,ze to b.dobrze.Zapytalam dlaczego tak wysoko a ona na to,ze takie pomiaryu sa b.porzadane i jakos to okreslila podala termin medyczne ale powiem szczerze nie wiem dokladnie nie zrozumialam co to oznacza ale wim jedno byla zachwycona takimi pomiarami wiec sie przestalam martwic;-)Mysle,ze czasmi troche wszystkie panikujemy a lekarze napewno maja wiedze i doswiadczenie:-)
dodam tylko,ze zawsze tetno skakalo jak maly sie krecil i w monencie skurczu,ktorych mozesz nie czuc

Ostatnia edycja:
Polianno uspokój sie i PRZESTAŃ CZYTAC TEGO NETA!!!!!!! Nie nakręcaj sie kochana!!!!
Zobacz jakie mamy temperatury na dworzu!!!!! Jest upał, Twoje nerwy i wystarczy, aby dziecko miało wyzsze tetno tym bardziej ajk sie wierciła!!!!!

Fiuu na pewno wszystko będzie Ci mówiła położna i w szpitalu wypytaj dokładnie, bo z siusiakiem no nie taka bajka.
Mój Adi miał nadrywany napletek w szpitalu, taki szybki zabieg chirurgiczny miał robiony i od razu do domu, także trzeba troszkę naciągac, ale to z czasem nie od razu i róznie bywa z efektami....niestety:((((

Dzięki..tak też sobie to tłumaczę,że mala była bardzo ruchliwa i w dodatku ta czkawka,która zawsze wywołuje u niej rewolucje i fikołki. Tak czy siak pojadę na ktg raz jszcze może już w poniedzialek żeby się trochę uspokoić. Pewnie spory wpływ na moj stres miał ten nowy lekarz. Gdyby mój powiedzial,że jest ok pewnie bym uwierzyła. :-/

koralowa - ufff...dobrze,że dziewczynki nie mają żadnych napletków ;)

Wracam po krotkiej drzemce:) obudzilam sie doslownie jak by mnie ktos wiadrem wody oblal :wściekła/y:

kasia2506
- Gratuluje udanej wizytki:)Moj maly tez niby do gigatow ma nie nalezec
taka kruszynka bedzie:)

Marulka-Gratuluje udanej wizyty:) Super ze wszystko ok ::)Tylko sie cieszyc:)

navijka
-Supcio ze wizyta udana:) Ja ie wiem wiekszosc z was ma te KTG a ja nie mialam
ani razu....

Witam popołudniowym skwarem:D

No więc od kilku dni zdarza mi się zasnąć po południu, bo do późna w nocy źle się czuję, no i dzisiaj zapomniałam powiedzieć Darkowi, że idę spać, wyciszyłam tel. i kurcze wbił niedawno zestresowany, że coś mi się dzieje, dostałam spory opiernicz.:D...nieodebranych na kom. 16:D, a ciekawe jakby wszedł do domu jakbym mu nie otworzyła, nawet kluczy nie wziął - taki myślący ten mój mąż:D

Bombusiu przez te upały mi się porypało:D żona mojego brata:D:D:D No kochana widzę, że Twój mąż śmiga na rowerze, jejciu jak ja dawno nie jeździłam na rowerku....

Ewelinko słońce tak jak wyżej:D:D:D:D hehehehe:D

KAsiu2506 uuuu to zmartwiło mnie to troszkę co napisałaś, echhh, być może jeszcze szyjka się skróci, a co do wagi Twojej to naprawdę piękna....Słońce mojego gienka też ma nie być, że też sobie urlop zaplanował na okres mojego rozwiązania....

Żanetko oj ten upał:D już z głową czlowiek ma problemy:D:D:D:D a może to ucisk na jakąś tętnicę mózgową:D

Ehtele, a ja mam czasem wrażenie, że tak piszę i ktoś sobie może pomyśleć - włazi bez wazeliny, ale naprawdę piszę, to, co czuję. I tak będzie:) tak jak już wróżyłam kilka stron wcześniej dla cIebie:)

Moniczko373, a czemu nie chcesz iść na wizytę?

MArulka oj to siłacz będzie:D:D:D no ładnie ładnie, a przecież nie jadłaś witaminek codziennie:D:D:D no to pięknie, cieszę się strasznie, że z wami oki:) i dobrze, że z wynikami w porządku, nic tylko maluszek zabiera Ci energię:D:D:D

Niuunia to nie ma reguły na zadowolenie pacjentek, ja przeczytałam ostatnio takie opinie o moim, że mało zawału nie dostałam...:D ale będę dzielna, a jak mi jakaś Pani położna podskoczy to albo ja ją zrównam (choć wątpie) albo Darek zrówna:D:D:D

Bogusia007 piec kurczaka:D? ło matko, ja odsmażyłam wczorajsze łazanki, bo zrobiłam jak dla kompanii wojska i mam w nosie więcej:D:D:D

Madziujka współczuję CI bidulko, a męczy Cię tak dniem, czy w nocy? Kurcze ja w dzień oki, zaczyna się ściemniać i jazda z brzuchem, czyżbym nosiła wampirka w brzuszku czy jak:D:D:D

Koralowa ja biegam w kostiumie po domu, z tym, że zakładam górę od kostiumu, a dół to takie gacie dla większej Pani bo kupiłam sobie większe, żeby mi było wygodnie i jak ktoś zapuka to nie wiem gdzie się schować...

Navijko łożesz, ale się rozpisałaś, podziwiam:D oj to ładne skurczyki już masz:) Gratuluję braku paciorka:) Co do ułożenia dzidzi, to moje dupcię ma pod żebrami, ale stópki już niżej sobie dziadulek wypycha:) A powiem Ci słońce, że zdążeniem do szpitala w ogóle się jakoś nie stresuję, mam taki cichy plan, źe jak zauważę, że skurczyki się nasilają, bo na razie zaczynają się regularnie w nocy, ale bez jakiegokolowiek nasilenia, to sobie wezmę piłkę, poskaczę i jak zacznę wyyyyć z bólu, to mój mąż za torbę, za mnie i wio:D łatwo się pisze, a wiadomo zycie płata różne figle:)

Cayruś ja też podrzymałam, ale nie mam arbuza, mam melona, ale to nie to samooooo:D

Fiuuu ja też ostatnio zasypiam nawet nie wiem kiedy...:) Co do napletka to ja też mam, miałam nie wiem - z tym problem, jedni mówią naciągać, inni nie naciągać, a ja naciągnę tyle ile się da, żeby wymyć dokładnie, nie będę jakoś nim targać:D:D:D z resztą pierwsze kąpiele będą należały do tatusia i niech on tam robi co wie:D

Shyla, ale przynajmniej wiesz bólu sobie zaoszczędzisz, no może potem będzie trudniej (chociaż to też nie jest powiedziane) :) nic tylko czekać na termin ustalenia CC, powodzenia:)

Polianko ja też bym się nie martwiła kochana, ta czkawka malutkiej, wysoka aktywność to wiele tłumaczy, z resztą miałaś USG genetyczne, wtedy wyłapują jakies poważne wady.....nie martw się słoneckzo, zobaczysz na następnej wizycie czy to się utrzymuje itp.

całusy

polianno- myślę, że powinnaś zaufać lekarzowi. u mnie syn ma za każdym razem 140. Ale z tego co się orientuję to trzeba się martwić jak jest zbyt niskie tętno bo wtedy dziecko może być niedotlenione.
fiu- nam na szkole rodzenia mówili, żeby wogóle napletka nie ściągać i nic przy siusiaku nie majstrować. Ogólnie przemyć wodą i mydłem i spłukać.

A mi w posiewie wyszła candida, nie wiem skąd bo zupełnie nie mam żadnych objawów. ALe mam brac tabletki dopochwowe przez 8 dni. Mam nadzieję, że to nic groźnego bo lekarka mi zupełnie nic więcej nie powiedziała oprócz przepisania recepty.

Alaa w taki upał to grzyby rosną jak po deszczu. Być może ulokował się bardzo wysoko przy szyjce i z resztą nie obficie. Jaki lek masz kochana? Ja też mam przepisany lek na candidię gynofemidazol....po nim mnie w środku piecze więc jakoś niechętnie go zacznę brać

reklama
Alaa candidia to nic innego tylko grzybica.Grzybki sobie urosly bierz leki i nie martw sie w ciazy to normalne ja sie z tym mecze od maja i mam praktycznie co 2 tyg nawroty ale nie jest to grozne.W ciazy zmienia sie ph pochwy i jest wydzielana wieksza ilosc sluzu,te czynniki powoduja przerost grzybka

Do góry