reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

Oj Bombusia gratulacje:) naprawdę cudowne wieści.
Co do szkodliwości, brak :)
To jest nic innego jak fala ultradźwiękowa, czyli dźwięk o innej słyszalności (my go nie słyszymy, ale zwierzęta podobno tak).
Promieniowanie z komórki jest szkodliwe i z telewizora oraz z nieszczelnej mikrofali...
Aga trzymam kciuki za wizytę:)

reklama
Pajkaa jeszcze jedno mi przyszło do glowy jeśli masz zamiar o nic nie pytać i zobaczyć jak postąpi lekarka to ja na twoim miejscu na koniec wizyty zadala bym jej pytanie dlaczego nie zbadała cie na fotelu , i tak bedziesz miała już jasną sytuacje ale chociaż zobaczysz jej mime jak niech nie bedzie za bardzo pewna niekturych trzeba przykrucić powodzenia trzymam kciuki że jednak ta wizyta bedzie dla ciebie satysfakcionująca

milusia83 o to dobrze słyszeć, że usg nie jest szkodliwe. A poza tym być może częste robienie usg może wykazać jesli dzieje się coś złego z dzidziusiem i wtedy w porę można coś zaradzić - więc jeśli na to patrzeć w ten sposób to jest bardzo dobre:)

Boziu jak ja nie znoszę badania na fotelu, spinam się cała, pocę ze strachu, lekarz nie może mnie zbadać, z ledwością rozchyla wziernik, ale robi to za każdym razem i obserwuje szyjkę
I myślałam, że będę miała USG dopochw tylko do 12 tc, on ma taką zasadę, że do końca wykonuje 2 rodzaje USG, ze względu na obserwacje szyjki i jajników. Sprawdza i zmienia na brzuszek, żeby obserwować dzidzię.

Bambusia ciesze sie ze i u Ciebie wszystko dobrze :-)
Jeśli chodzi o USG, czyli badanie ultrasonograficzne często mylnie utożsamiane jest z prześwietleniem rentgenowskim.
Prawdopodobnie to właśnie to przeświadczenie powoduje, że przyszłe mamy boją się o jego wpływ na zdrowie dziecka.
Tymczasem zapominamy, że obraz USG uzyskuje się za pomocą niesłyszalnych dla człowieka fal dźwiękowych, a nie promieniowania.
Badanie ultrasonograficzne jest badaniem nieinwazyjnym i całkowicie bezpiecznym dla dziecka.
Jak już zostało wspomniane, badanie USG nie ma złego wpływu na rozwój dziecka. Z tego względu przyszłe mamy nie powinny się martwić, jeżeli lekarz zleci większą ilość badań USG.
USG przeprowadzane jest u każdej ciężarnej kobiety przynajmniej trzy razy w trakcie ciąży, jednak ich ilość ustalana jest dla każdego przypadku indywidualnie.

Ostatnia edycja:
Mama Aneta no to teraz mnie troszkę wystraszyłaś, bo ja miałam już 3 wizyty i zarazem 3 razy usg dzidziusia. Czytałam już trochę na temat szkodliwości usg, ale jak zwykle sa tacy, którzy uwazają, że nic nie szkodzi, a i tacy, co myślą, że szkodzi bardzo:/ Wiadomo, że przesada w każdą stronę jest niedobra:(

A Wy jak często macie usg?? Tak jak ja na każdej wizycie, czy rzadziej??
Nie chciałam cie wystraszyć ja tak słyszałam w 1 ciąży wiec prawie 4 lata temu wszystko idzie do przodu ja powtarzam nie jestem pewna :sorry:nie przejmuj sie lekarzwie co robi

Kochane,
Nie pojawilam się z rana i juz tak ciężko jest Was nadrobić:-D
Jak zerknęłam na swój suwaczek to aż mną wstrząsnęło..oczywiście tak pozytywnie, po pierwsze to już 18 tydzień, bo drugie naszę pod sercem maleństwo, które wszytsko słyszy, czuje, denerwuje się ze mną i cieszy się ze mną...niesamowite...taki maly człowieczek...muszę uważać co i jak mowię;-)

Agas 78 Anecia Pajeczko Shiraa i Polianno trzymam baaardzo mocno kciuki za wasze dzisiejsze i jutrzejsze wizyty...oczywiście zazdroszczę bo przede mna jeszcze tyle dni oczekiwania...czekamy na relacje...;-);-)

fiuufiuu moje ciśnienie niestety niskie i np wcozraj miałam po kawie itd. 100/51, czasem 80/49, albo 100/49... czy moje ciśnienie jest za niskie? Czy może to jakoś wpłynąć na dziecko i poród ? doradzcie mi dziewczyny...

polianno u mnie z ruchami podobnie, w sb były porządne a teraz cisza...no cóz chyba jeszcze musimy cierpliwie poczekać...

Mama Aneta może nie zaakceptowalaś jeszcze zaproszenia, które dostałaś? Tylko to może być powodem, że coś nie działa...

Shyla cudownie, że wszytsko w porządku i że dziecie tak ekspresowo rośnie...rzeczywiście duże te Twoje maleństwo...a ile poszlaś kg w dół? Dobrze, że masz lekarza, który tak ekspresowo zareagował...:-)

Bombusia i Tobie gratuluję i oczywiście cieszymy się Twoim szczęściem...

Olu mam USG na każdej wizycie i nie ma udowodnionych przeciwskazań...to są tylko słowa starej szkoły ginekologicznej...zresztą sprzęt do USG jest już znacznie rozwinięty...więc ja sie nie martwię, wręcz przeciwnie jestem szczęśliwa że mogę się z dzidzia widzieć co miesiąc:-D:-D

ufff skończyłam:tak::tak: Dziś wybrałam się na mały spacerek...mam postanowienie, że codziennie gdzies tam dupkę ruszę bo sie trochę zasiedziałam...byłam na małych zakupach kupiłam sobie sweterek... i żarełko do domu...teraz muszę troche mieszkanko ogarnąć bo rano była u mnie na śnaidanku koleżanka z pracy i zostawilyśmy bałagan..:-D No i obiadek czas ugotować u mnie dziś pieczone ziemniaczki, schabowe z buraczkami...;-);-)

ściskam Was wszytskie mocno...

Ehtele Twój suwaczek wygląda cuuudownie, zazdroszczę, aż mam ochotę zmienić swój na wiek według USG, które pokazuje 3/4 sierpień:D Wczoraj robiłam zdjęcia i dzisiaj postanowiłam, że wieczorkiem będę molestowała Darka żeby wrzucił mój brzuchol:)

reklama
Dziewczynki jak zrobić łączone posty? Za cho**re mi nie wychodzi:zawstydzona/y:
Połączyć posty może moderator. Ja łączę, gdy ktoś pisze posta pod postem, nie przestrzegając regulaminu, lub gdy się zapomni ;-)

Kochane,
Nie pojawilam się z rana i juz tak ciężko jest Was nadrobić:-D
Jak zerknęłam na swój suwaczek to aż mną wstrząsnęło..oczywiście tak pozytywnie, po pierwsze to już 18 tydzień, bo drugie naszę pod sercem maleństwo, które wszytsko słyszy, czuje, denerwuje się ze mną i cieszy się ze mną...niesamowite...taki maly człowieczek...muszę uważać co i jak mowię;-)

Agas 78 Anecia Pajeczko Shiraa i Polianno trzymam baaardzo mocno kciuki za wasze dzisiejsze i jutrzejsze wizyty...oczywiście zazdroszczę bo przede mna jeszcze tyle dni oczekiwania...czekamy na relacje...;-);-)

fiuufiuu moje ciśnienie niestety niskie i np wcozraj miałam po kawie itd. 100/51, czasem 80/49, albo 100/49... czy moje ciśnienie jest za niskie? Czy może to jakoś wpłynąć na dziecko i poród ? doradzcie mi dziewczyny...

polianno u mnie z ruchami podobnie, w sb były porządne a teraz cisza...no cóz chyba jeszcze musimy cierpliwie poczekać...

Mama Aneta może nie zaakceptowalaś jeszcze zaproszenia, które dostałaś? Tylko to może być powodem, że coś nie działa...

Shyla cudownie, że wszytsko w porządku i że dziecie tak ekspresowo rośnie...rzeczywiście duże te Twoje maleństwo...a ile poszlaś kg w dół? Dobrze, że masz lekarza, który tak ekspresowo zareagował...:-)

Bombusia i Tobie gratuluję i oczywiście cieszymy się Twoim szczęściem...

Olu mam USG na każdej wizycie i nie ma udowodnionych przeciwskazań...to są tylko słowa starej szkoły ginekologicznej...zresztą sprzęt do USG jest już znacznie rozwinięty...więc ja sie nie martwię, wręcz przeciwnie jestem szczęśliwa że mogę się z dzidzia widzieć co miesiąc:-D:-D

ufff skończyłam:tak::tak: Dziś wybrałam się na mały spacerek...mam postanowienie, że codziennie gdzies tam dupkę ruszę bo sie trochę zasiedziałam...byłam na małych zakupach kupiłam sobie sweterek... i żarełko do domu...teraz muszę troche mieszkanko ogarnąć bo rano była u mnie na śnaidanku koleżanka z pracy i zostawilyśmy bałagan..:-D No i obiadek czas ugotować u mnie dziś pieczone ziemniaczki, schabowe z buraczkami...;-);-)

ściskam Was wszytskie mocno...
Ehtele, ja także mam niskie ciśnienie, ale zawsze tak miałam i mam i wszystko jest w porządku :tak: Wiem, ze wysokie ciśnienie jest niedobre.

Do góry