reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

HIP HIP HURA Kuba zasnął a raczej padł ze zmęczenia :-D
Pajkaawypytaj dokładnie o co chcesz lekarz nie robi ci łaski i musi odpowiedzieć przedewszystkim musisz mieć satysfakcje z wizyty :tak:to on jest dla ciebie nie ty dla niego :tak:bedzie ok :tak:
Kiniusia nie moge wejść nic sie nie chce otworzyć :wściekła/y:nie mam pojecia co jest :no:

Zgadzam się!!! PAJKA pytaj co Ci na duszy leży.Ja mam zawsze wypisane na karteczce co chcę sie spytać (aby nie zapomnieć) i moja ginek. mówi "proszę o wszystko pytać" jak wyciągam tą ściągę, trzeba śmiało bez obaw i dobrze pójdzie, może poprostu nie jest wylewny i trzeba go pociągnąć za język!!!

reklama
Bardzo przyjemnie jest wejść na forum i czytać same dobre wiadomości:) Cieszę się, że Wasze wizyty się udały!
Co do badań genetycznych, ja też ich nie miałam, choć chodzę do lekarza prywatnie i płacę za każdą wizytę. Jednak lekarz zawsze dokładnie ogląda usg (mam robione na każdej wizycie) i mówi co i jak. Myślę, że niektórzy lekarze nie przepisują badań gene. jeśli nie widzą do tego podstawy, inni pewnie przepisują i robią je z reguły.
A swoją drogą jestem ciekawa czy częste usg ma wpływ na dziecko????
Czy któraś z Was wie coś na ten temat???

No i jestem po wizycie ;)
dzidzia rośnie , ma około 10cm:-)
serduszko bije jak oszalałe:-), niestety miedzy nóżki zajrzeć się nie dało bo maleństwo leżało tak jak nie trzeba ;-)
no ale tym się nie martwię ,jak nie teraz to następnym razem ;-)
Przed wizyta niestety przywitałam się z muszelka :-(
po czym na wizycie okazało się ze spadam z wagi ,lekarza to zaniepokoiło i miałam robiona infuzje z witamin itp...żeby później nie mieć czasem anemii...
i tak będę mieć przez 3 dni ;-)
zdjęcia mam ,ale jedno nie za bardzo wyraźne,ale wkleję je troszkę później a teraz idę coś zjeść...
buziaczki kochane i dzięki za trzymanie kciukasów :-);-):tak:

Shyla gratulacje !! Jak cudownie czytać takie wspaniałe nowiny :-D A tym, ze nie poznałaś płci się nie przejmuj - ważne, że Maluszek zdrowy :-)

a ja sobie tak mysle, ze jutro nie zwroce mojej lekarce w ogole uwagi i nie bede zadawała pytan powstrzymam sie i zobacze czy mnie zbada na fotelu i czy przepisze badania - a jak nie to papa pojde do innej

Uważam, że robiąc tak postąpisz bardzo słusznie. Jeżeli Cię nie zbada na fotelu będziesz miała czarno na białym, że kobieta po prostu bagatelizuje całą sytuacje.

HEJ!!! Już jestem po badaniach genet. zdjęcie wstawiłam tam gdzie trzeba.
Wyniki takie: Pojedyńczy, żywy płód, dł. 74mm, BPD 23 mm, 13 tyg. ciąży, FHR 158, NT 1,7 mm, kości nosowe widoczne dł. 2,8mm-wartości prawidłowe. Budowa morfologiczna płodu prawidłowa w obrazie USG, markerów wad nie stwierdzam (przepisałam to oczywiście z opisu USG są jeszczeinne pomiary, ale nie pisze już). Jestem przeszczęsliwa, oszalałam itp.
Pobrali mi krew ( dalsze badania genet.) za 2 tyg. wyniki, a 29. 03 ostatnie USG genet. jak wszystko będzie dobrze.
Byłam na FNZ i byłam załatwiona baaaardzo dobrze, fakt troche musiałam poczekać (pół godz.dłuzej), ale obsługa super, wszystko mi ładnie wytłumaczono, nie wyszłam ZIELONA.
KINIUSIA zgadzam się, że jest tam ok.
Ponadto informuję, że dzidziuś się bardzo kręcił i nie moglli go "złapać", wierzgał cuuudownie nogami i rączkami. No wyć mi się chce ze szczęscia.

Bombusia najszczersze gratulacje ! Bardzo się cieszę, że wszystko w porządku :-) Ahh chciałabym poczuć takie szczęście jak Ty ... Ale już jutro ! ;-)

Ja chodzę do gin prywatnie. Jestem z niej niezwykle zadowolona :tak: Niestety nie mogłam iść na NFZ bo u mnie w miasteczku przyjmuje taki dziadek, który zatrzymał się w czasie i po prostu strach do niego iść ... A za wizytę u swojej gin płacę 60 zł. Za każdym razem bada mnie na fotelu, robi usg, rozmawia z Nami, poświęca tyle czasu ile Nam potrzeba - jednym słowem jestem bardzo zadowolona :tak:

Bardzo przyjemnie jest wejść na forum i czytać same dobre wiadomości:) Cieszę się, że Wasze wizyty się udały!
Co do badań genetycznych, ja też ich nie miałam, choć chodzę do lekarza prywatnie i płacę za każdą wizytę. Jednak lekarz zawsze dokładnie ogląda usg (mam robione na każdej wizycie) i mówi co i jak. Myślę, że niektórzy lekarze nie przepisują badań gene. jeśli nie widzą do tego podstawy, inni pewnie przepisują i robią je z reguły.
Zgadzam sie z tobą ze niektórzy lekarze nie przepisują genetycznego bo nie ma do tego wskazań jeśli chodzi o usg to jak chodziłam w pierwszej ciąży słyszałam że za często nie powinno się robić bo ma to wpływ na dzidziusia wydaje mi sie promieniowanie itp dlatego lekarze na cała ciąże przepisują 3 -4 razy usg jeśli wszystko jest ok i nic sie nie dzieje nie trzeba częściej

Mama Aneta no to teraz mnie troszkę wystraszyłaś, bo ja miałam już 3 wizyty i zarazem 3 razy usg dzidziusia. Czytałam już trochę na temat szkodliwości usg, ale jak zwykle sa tacy, którzy uwazają, że nic nie szkodzi, a i tacy, co myślą, że szkodzi bardzo:/ Wiadomo, że przesada w każdą stronę jest niedobra:(

A Wy jak często macie usg?? Tak jak ja na każdej wizycie, czy rzadziej??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
mi też gin. na każdej wizycie robi usg.pochwowe, póki co. jedynie tak mogę pooglądać mojego skarba :-). O genetycznym nic nie wspomniała, dopiero tu na forum się o tym dowiedziałam. Też się zastanawiałam czy to usg ma wpływ na dziecko, myślę, że złego nie ma, bo by tyle nie robili. No ale może sobie tak tłumaczę....

Ja w pierwszej ciąży też miałam usg na każdej wizycie( ze 2 razy nie robił, ale jak częściej chodziłam),córcia jest zdrowa:-D. Teraz też robi na każdej wizycie usg,mocz na każdą wizytę mam robić,a morfologię tym razem mam odpuszczoną bo wyniki były dobre. Może masz rację, że jak jest wszystko dobrze to nie robią genetycznego.

reklama
może i nie ma czym się martwic ,ale mój lekarz od razu reaguje niż później miałoby być za późno ;-)
I bardzo dobrze, że od razu reaguje :tak::-)

HEJ!!! Już jestem po badaniach genet. zdjęcie wstawiłam tam gdzie trzeba.
Wyniki takie: Pojedyńczy, żywy płód, dł. 74mm, BPD 23 mm, 13 tyg. ciąży, FHR 158, NT 1,7 mm, kości nosowe widoczne dł. 2,8mm-wartości prawidłowe. Budowa morfologiczna płodu prawidłowa w obrazie USG, markerów wad nie stwierdzam (przepisałam to oczywiście z opisu USG są jeszczeinne pomiary, ale nie pisze już). Jestem przeszczęsliwa, oszalałam itp.
Pobrali mi krew ( dalsze badania genet.) za 2 tyg. wyniki, a 29. 03 ostatnie USG genet. jak wszystko będzie dobrze.
Byłam na FNZ i byłam załatwiona baaaardzo dobrze, fakt troche musiałam poczekać (pół godz.dłuzej), ale obsługa super, wszystko mi ładnie wytłumaczono, nie wyszłam ZIELONA.
KINIUSIA zgadzam się, że jest tam ok.
Ponadto informuję, że dzidziuś się bardzo kręcił i nie moglli go "złapać", wierzgał cuuudownie nogami i rączkami. No wyć mi się chce ze szczęscia.

Ponadto nie zgadzam się, ja jestem zadowolona z mojej ginek. na NFZ ( to ona wszystkiego pilnuje nie ja) i z badań NFZ również!
Wszystkim Wam dziękuję za wsparcie, bałam sie jak cholera!!!!!
Bombusiu, gratulacje!!! Super, że wszystko w porządku :tak::tak::tak::-)
Cieszę się ogromnie :-D
A powiedz mi jeszcze, do której lekarki chodzisz?

HIP HIP HURA Kuba zasnął a raczej padł ze zmęczenia :-D
Pajkaawypytaj dokładnie o co chcesz lekarz nie robi ci łaski i musi odpowiedzieć przedewszystkim musisz mieć satysfakcje z wizyty :tak:to on jest dla ciebie nie ty dla niego :tak:bedzie ok :tak:
Kiniusia nie moge wejść nic sie nie chce otworzyć :wściekła/y:nie mam pojecia co jest :no:
To może spróbuj się wypisać z grupy, a ja Ci jeszcze raz wyślę zaproszenie, może tak zadziała?

Witam dziewczyny i pozdrawiam, ja ostatnio nie mam czasu znow tutaj zagladac ale mam nadzieje ze sie poprawie:))
Dzisiaj tez zmykam ,bo mam wizyte u lekarza i juz za chwilke wychodze, a jeszcze 40min. jade do kol. odstawic mala do pilnowania:)))
Trzymajcie sie cieplutko i zycze kazdej milego popoludnia i wieczorku.:-):-):-)
Pozniej Was poczytam, moze zdaze jeszcze wrocic przed Wasza 22.00:)):tak:
Aguś, najważniejsze, że choć na chwilę do Nas zaglądasz :tak::-)
Jak wrócisz to daj znać jak po wizycie u lekarza :tak::-)

Do góry