reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

ina21 gratulacje i zapraszamy to udzielania się na sierpnioweckach:-)

Puchatka przykro mi, że masz dobrych relacja z tatą...widać to nie jest tak jak mi sie wydaje, że pełna rodzina równa się szczęśliwa rodzina, różnie jest ale najważniejsze, że za chwilę będziemy rodzicami i mamy szansę stworzy dużo lepszą i piękniejsza rodzinę niż same mialyśmy:-D Więc smutne doświadczenia pokazuja jakich błędów nie popełnić...

cayra1984 mnie piersi nie bolą...ale coraz częściej mam takie mocne uciskowe bóle w brzuchu..uciska i puszcza...zaczynam rozważać czy może ruchy dziecko nie wywołują takiego delikatnego bólu...? Proszę doświadczone mamuśki o informacje czy to może być to?

marulka to masz szczęście, że nie pojawiły się rozstępy...czyli nie masz tendencji i w tej ciązy również się nie pojawiły...ja nie wiem jak jest u mnie, przy dorastaniu i dojrzewaniu pojawiły mi się drobne rozstępy na biodrach i pośladkach...czy to znaczy, że mam tendencję? nie wiem, ale z upartością i systematycznościa smaruje brzuch, żeby rozstępy się nie pojawiły!!! Wszędzie, ale chyba na brzuchu rozstępów nie przyżyję...:-(

Dziewczęta tyle piszecie o pysznościach...ja wczoraj na obiadek spagetti, potem lody cassate, a koleżanki mi kupiły truskawki, które były wprost boskie...czułam się jak słonica napchana po same boki...ale cóż...jeśli nie teraz to kiedy będę mogła sobie na takie rzeczy pozwolić??....:-)
Milego dnia dziewczynki...

reklama
Hej dziewczyny, mam problem.. wyskoczyła mi opryszka na wardze :-( Wyczytałam na necie, że może byc ona niebezpieczna w czasie ciąży... Czy któraś z Was ją miała i czy wiecie coś, że jest ona faktycznie niebezpieczna??:-:)-:)-(

z tego co wiem, to niebezpieczna jest opryszczka na narządach płciowych... taka wargowa nie ma znaczenia chyba - polecam maść Hascovir - kosztuje 5 zł i wysusza na wiór bąbelek (też mam skłonność)

Witam Panie:)

Dziecko moje chore, więc kwestia zwolnienia wyjaśniła się sama.
Rozstępy mam i będę miała zapewne gorsze pod koniec ciąży, ale może uda się tak, jak poprzednio i tylko uda <tylko to takie pocieszanie się> ucierpią i pośladki. Nie wiem, czy teraz smarowanie coś pomoże, zobaczymy.
W poniedziałek do gina, może fasolka pokaże swoją płeć:)
A moja ukochana córka mnie wymęczyła ostatnio. Ma teraz fazę, że tylko ja jestem odpowiednia do noszenia jej, przytulania, usypiania, etc. a 14kg przy ciąży, to niekoniecznie dobra gimnastyka. A ona nie do końca rozumie - ostatnio trochę lepiej, ale wciąż...
Ech:) Udanego poranka i reszty dnia.

znam temat... mój 13 kilowy klocek też życzy sobie mamę i "dalala" - co w wolnym tłumaczeniu znaczy "na rączki" ;-)

ina21 gratulacje i zapraszamy to udzielania się na sierpnioweckach:-)

Puchatka przykro mi, że masz dobrych relacja z tatą...widać to nie jest tak jak mi sie wydaje, że pełna rodzina równa się szczęśliwa rodzina, różnie jest ale najważniejsze, że za chwilę będziemy rodzicami i mamy szansę stworzy dużo lepszą i piękniejsza rodzinę niż same mialyśmy:-D Więc smutne doświadczenia pokazuja jakich błędów nie popełnić...

cayra1984 mnie piersi nie bolą...ale coraz częściej mam takie mocne uciskowe bóle w brzuchu..uciska i puszcza...zaczynam rozważać czy może ruchy dziecko nie wywołują takiego delikatnego bólu...? Proszę doświadczone mamuśki o informacje czy to może być to?

marulka to masz szczęście, że nie pojawiły się rozstępy...czyli nie masz tendencji i w tej ciązy również się nie pojawiły...ja nie wiem jak jest u mnie, przy dorastaniu i dojrzewaniu pojawiły mi się drobne rozstępy na biodrach i pośladkach...czy to znaczy, że mam tendencję? nie wiem, ale z upartością i systematycznościa smaruje brzuch, żeby rozstępy się nie pojawiły!!! Wszędzie, ale chyba na brzuchu rozstępów nie przyżyję...:-(

Dziewczęta tyle piszecie o pysznościach...ja wczoraj na obiadek spagetti, potem lody cassate, a koleżanki mi kupiły truskawki, które były wprost boskie...czułam się jak słonica napchana po same boki...ale cóż...jeśli nie teraz to kiedy będę mogła sobie na takie rzeczy pozwolić??....:-)

ehtele ja właśnie MAM rozstępy ;-) pojawiły mi się na brzuchu, ale przyznaję że niczym się nie smarowałam... teraz się smaruje i zobaczę czy znów się pojawią... Powiem Ci, że zrobily mi się na brzuchu własnie i na początku katowałam się tym strasznie... teraz zjaśniały na tyle, że wiem o nich tylko ja i ten komu powiem że "o tutaj zobacz jest taki jasny cień..." także nie ma bólu strasznego.. na udach też mi się teraz zrobiły, bo najpierw przytylam a gdy zaszłam w ciążę schudłam i buch - masz nowe pęknięcia.. i to dość głębokie... ale posmarowałam parę razy tym gerberem i ładnie zjaśniały i zrobiły się płytsze...

a te bóle brzuszka to może być wynik rozciągania się macicy i tych stawów/ścięgien (?) w miednicy, przygotowuje to do dalszej ciąży.. zmienia się środek ciężkości i kości się nieco rozchodzą, mój lekarz mówił mi (ja wylądowałam przez takie coś w szpitalu w 19 t poprzedniej ciąży) że te bóle mogą towarzyszyć właśnie rozciąganiu się i przygotowaniu ciała do zaawansowanej ciąży i dźwigania wielkiego brzusia - nie martw się dopóki ból nie jest regularny i silny...

Wpadłam się dzisiaj przywitać, ale tak wolno mi necik coś chodzi że siedzę tu już chyba z godzinę i ledwo doczytałam posty z wczorajszego popołudnia :wściekła/y: nie mam juz siły do tej telekomunikacji...

ja po ostatniej ciazy nie mam rozstepów, jak juz kiedyś pisalam używałam gerbera. Teraz jeszcze się nie smaruję, ale musze zacząc kupilam juz sobie jakiś zestaw dla przyszłej mamy z AA, akurat była promocja w aptece -20%.

trochę się przeziębiłam i od kilku dni mam tak zawalone zatoki że az głowa mi pęka, wyczytałam gdzieś że moge brać sinupret więc łykam i czekam na poprawę bo już nie daję rady:-(

teraz zmykam, synka eksportowałam do przedszkola to muszę jakoś dom ogarnąć i cosik poprasowac wrrr

miłego popołudni !!!

cayra1984 ja jestem w temacie opryszczki na bieżąco bo już miałam ją w ciąąży 3 razy. Jeżeli już kiedys miałaś opryszczkę to w ciąży jest ona zupełnie nie groźna, ale jeżeli masz pierwszy raz w życiu to trzeba prędko skontaktować się z lekarzem. Ja opryszczki wargowej nie smarowałam niczym w ciąży bo trochę się obawiałam, lekarka powiedziała mi , że można używać wszelkich maści typy Zovirax. I groźna jest też opryszczka na narządach płciowych ale to szczególnie przy porodzie , wtedy jest wskazanie do cc.
Wczoraj dodatkowo wyczytałam, że kilka dziewczyn uważa, że poroniło w pierwszych tygodniach ciąży własnie z powodu opryszczki. Ale podobno jest takie ryzyko tylko w 1 trymestrze. Doczytując w fachowej książce nie znalazłam uzasadnienia dla tej teorii. Więc nie ma co sie martwić :)
ehtele myślę podobnie jak marulka o tych bólach. mnie szczególnie wieczorem ciągnie brzuch i po boku. Tłumaczę sobie to tak, że przeciez tam wszytsko w expresowym tempie się powiększa więc chyba trzeba to trochę poczuć.

Ja jeszcze się nie smaruję żadnym kremem na rozstępy, tzn mam już kupiony ale po prostu mi sie nie chcę. I jakies mam obżydzenie do smarowania się czymkolwiek. Heh dziwne to trochę ale tak mam.

Shyla, zmieniłaś moją Dojlczlandię na Germany

a no zmieniłam,zmieniłam jakoś lepiej wygląda:-p

Shyla-na szczęście plamień nie ma:tak: Mam nadzieję, że nam to niedługo minie

to nie mamy czym się martwic;-) również liczę na to żeby to już przeszło,w poniedziałek popytam się lekarza co i jak:tak:

Witam
1455.gif

U mnie znowu lekkie mdłości :crazy:
w nocy miałam klucie w pochwie:eek:
a tak po za tym wszystko jest ok ;-)
na dworze u mnie 10 stopni i słoneczko się przebija :-)
aż żyć sie chce , jak ja tęsknie za wiosna :-):tak:

Dzień dobry dziewczyny, ja dopiero śniadanie jem, bo pospałam długo :zawstydzona/y::-D
też takie coś słyszałam. Sama chcę coś kupić i smarować, a czy będzie pamiętka to zobaczę później. Dziewczyny polecajcie tu nazyw kremów czy oliwiek, tylko proszę nie strasznie drogie :zawstydzona/y:
Panienka, jest do tego tematu odpowiedni wątek, gdzie już jest dużo opinii na temat różnych kremów i oliwek. :tak:

Super :-) Wieczór się udał i to najważniejsze :-)
Miłego dzionka :-)

Hej dziewczyny, mam problem.. wyskoczyła mi opryszka na wardze :-( Wyczytałam na necie, że może byc ona niebezpieczna w czasie ciąży... Czy któraś z Was ją miała i czy wiecie coś, że jest ona faktycznie niebezpieczna??:-:)-:)-(

Jeśli masz ją pierwszy raz powinnaś wziąć leki przeciwwirusowe. Jeśli kolejny raz - nie ma problemu :) Nie jest niebezpieczna. Przerabiałam w ciąży tą pierwszą wersję ale nie dostałam żadnych leków. Jak mała się urodziła była dodatkowo badana pod kątem uszkodzenia słuchu ale wszystko było ok.

Ehtele - nie pamiętam by ruchy bolały,ale jest to teoretycznie możliwe. Z drugiej strony w mojej mądrej książce piszą,że ok 15-16 tygodnia aż do 22 moga pojawić się bóle więzadła obłego bodajże które mogą być bardzo nieprzyjemne i promieniować nawet do pachwin...
Może inna mamuśka się wypowie,czy miała podobne co ehtele problemy....

Co do dekorowania pokoju dla dziecka ;)
Moja znajoma jak urodziła się córeczka cały pokój wystroiła w Kłapouchego . Mała miała chyba z 10 maskotek,wszystkie to kłapouchy, obrazki z Kłapouchym itd. Jak miała 2 lata mamie odbiło na punkcie Hello Kitty i wszystko zaczela kupować z Hello Kitty.OCzywiście dziecko na oczy nigdy ni widziało bajki ani z Kłapouchym ani z HK ;)

Moja 2 latka lubi różne bajki. Świnka Peppa, Fifi, Teletubisie, Noddy... ale nie wyobrażam sobie urządzać pokoju z jakimś bohaterem bajkowym. Będzie neutralnie.

ja mam zakaz noszenia na szczescie corka rozumie

co do bólu Ehtele czy uciskjest na srodku brzucha takie uczucie twardnienia na chwile?

bo boku jak ciagnie pokluwa to raczej rozciagajaco..

ja w pierwszej ciąży się nie smarowałam niczym i też mam "pamiątki"... teraz postanowiłam sprawdzić ile warte jest smarowanie... moja mama mówi, że jak się ma skłonną skórę do powstawania rozstępów to nie ma bata - czy smarujesz czy nie i tak się pojawią... pożyjemy, urodzimy i zobaczymy ;-)

to zależy od sklonnosci skóry. Ja mam rozstępy np na łączeniach pomiedzy nogami a brzuchem i nigdzie indziej - tez dziwne miejsce:-D

musisz powiedziec o tym ginowi. Najgorsza jest opryszczka na narządach płciowych wiec uwazaj

reklama
cześć dziewczyny ja też mam termin na sierpień a dokładnie na 19:-D
Witamy witamy i do udzielania się zapraszamy:)
milusia gratuluje synka :tak::tak:narazie mężczyźni w przewadze babeczki bardziej wstydliwe
Dzięki kochana:)
Nie przejmuj się Twój organizm walczy z nią i wytwarza p.ciała. Miałaś z nią wcześniej do czynienia?

Ehtele fajnie, że spotkanie się udało:) Też bym tak pobaraszkowała z koleżankami, no ale co zaproszę je do domu mojej teściowej:D Nie martw się tym bólem jeżeli jest nieregularny, w innym przypadku zgłoś to lekarzowi.

Dzisiaj przyjeżdża do mnie kuzynka z WArszawy i pójdę do domku spać:) na pewno sobie pogadamy za wszystkie czasy:)

Pisałyście dziewczynki o zachciankach, ja to tylko kocham ziemniaczki, ale wczoraj już nie smażyłam, bo mama mojego M zrobiła makaron z pysznym sosikiem pieczarkowo - warzywnym:)

Gratuluję udanych wizyt Krzynka i Ina:) Super, że z maluchami wszystko gra. A ja nie sądziłam, że ruchy będę tak czuła, teraz siedzę i mam wrażenie, że mi macica wyskoczy takie pulsowanie z bąblowaniem.
No cóż kobietki miłego dnia:) A dla Agi miłej nocy:D

Do góry