AgaS-78
Fanka BB :)
No to fakt, jak juz ws osmym mialas takie komplikacje wg. lekarz:/ smutne, musisz duzo odpoczywac, jak najwiecej w pozycji pochylej tzn. lezacej ale jednak nozki wyzej.Tak Aguś, to moja pierwsza ciąża. Pewnie dlatego lekarz nic nie wspomniał o szwie. Ale już kilka razy się pytał czy kiedyś roniłam... A w ósmym tc powiedział wprost, że wygląda jakbym miała poronić i czy aby na pewno nie plamię? bo miałam wtedy nie tylko krótką szyjkę, ale i miękką i otwartą (co jest nienormalne w tak wczesnym stadium ciąży). Pomogła mi luteina, dzięki której zrobiła się twarda i zamknięta. Mam kontrole co 2 tyg i zawsze wiążą się one ze stresem z tego co czytam u dziewczyn z problemami z szyjką są komplikacje od ok 20tc... tak było u ciebie przy tych dwóch ciążach?
Czyli urodziłaś przy trzecim "podejściu"? Widać cierpliwość popłaca, bo córeczka prześliczna :-) Oby i tym razem było tak samo!
Pajka gratulacje dla pierwszego sierpniowego chłopaka!!!
Polianna najlepszego!!!
Ja milam takie problemy w 21 tyg. obie ciaze zakonczylam w 22tyg. i 5 dniu.
Pozniej stwierdzono tutaj w stanach ze zaloza mi szew w 13 tyg. i pomoglo, chociaz nietrzymanie jest wada wrodzona mojej szyjki bo i tak w 21 tyg. szyjka sie zaczela rozwierac od wewnetrznej strony, dobrze ze szew byl bo to jednak wstrzymywalo wszelki bakterie;/ iszyjka stanela na 2.5cm, a pozniej jak juz pisalam po sterydach spadla do 0.5 cm i wtedy milam kompletny zakaz chodzenia przez 2 tyg. bo po tym czasie wrocila do 2.5cm. Udalo sie donosic ciaze a nawet musial wywolywac porod bo po zdjeciu szyjka sie otwarla na 2cm. ale nic wiecej a wrezultacie zaczela sie zamykac, taka ironia losu:/ I jeszcze tak jak w poprzedniej i w tej ciazy od 16 tyg. bede dostawc co tydzien konska dawke progesteronu w zastrzyku- progesteron dziala wlasnie na twardosc szyjki, ale z tego co wiem w Polsce nie podaja tego w takiej wysokij ciazy- tutaj jest to wprowadzone naukowo i daje efekty przy problemach z donoszeniem ciazy do 36 tyg. Pozniej najczesciej kobiety rodza zaraz a czasem jak w moim przypadku to sie przedluza. W kazdym razie mam zdrowa coreczke i mam nadzieje ze i teraz mi to pomoze))