reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

witam :*

Ja tak troszke poza tematem. Mam pytanko jakie witaminki bierzecie? Jakie zalecił wam lekarz? Bo mi kazał tylko jesc kwas foliowy i magnes. Nic wiecej nie jest konieczne? Niewiem wiec postanowilam was zapytac :* ;-)

Ja biorę Pregnavit od początku+ kwas foliowy-zalecenie lekarza.A od tej wizyty pewnie jakichs rozszerzony zestaw witamin-Prenatal.

reklama

Ja tak troszke poza tematem. Mam pytanko jakie witaminki bierzecie? Jakie zalecił wam lekarz? Bo mi kazał tylko jesc kwas foliowy i magnes. Nic wiecej nie jest konieczne? Niewiem wiec postanowilam was zapytac :* ;-)

ja biorę dalej kwas foliowy 400 , 1x, magnes 3x dziennie i progesteron dowcipnie na noc , magnes mam zwiekszona dawke i ten progesteron do tego z powodu klucia brzucha, no i mam przepisane krople jakby się pojawiły czasem wymioty i mdłości znów ...
za 9 dni dowiem się co dalej...

Jak mi lekarz nic nie zaleci to sama sobie jakies witaminki wybiore. dzieki :* ;-)a przez jaki czas zamiezacie brac kwas foliowy ?

W poprzedniej ciąży,no i pewnie tez tak będzie teraz ,mam kwas foliowy przez całą ciąże.Mój lekarz wychodzi z założenia,że połączenia nerwowe i rozwój komórek nerwowych powstaje przez całą ciąże(i nie tylko),więc kwas foliowy jak najbardziej wskazany.A po za tym kwas foliowy jest potrzebny...
" Do procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, do podziału komórek i do regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Z jego udziałem powstaje serotonina, działająca kojąco i uspokajająco (zdrowy sen!) oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za naszą aktywność i energię"
Choć wielu lekarzy zaleca jedynie do 12 tygodnia.

Ja brałam po jednej tabletce kwasu foliowego (Folik) od czasu jak zaczełam się starać o dzidzię, przestałam brać w 12tyg, bo w tabletkach dla kobiet w ciąży też jest kwas foliowy teraz biorę Falvit wcześniej brałam jakieś inne ale nie pamietam nazwy. Witaminy biorę od początku ciąży.:-)

Jak mi lekarz nic nie zaleci to sama sobie jakies witaminki wybiore. dzieki :* ;-)a przez jaki czas zamiezacie brac kwas foliowy ?

ja zamierzam brac tak długo jak lekarz będzie mi zalecał...

Choć wielu lekarzy zaleca jedynie do 12 tygodnia.

właśnie u mnie leci już 13 tc, a lekarz dalej mi przepisuje, ciekawe jak będę mieć na kolejnej wizycie:tak: ale czuje ze będę go brac dalej

A ja nie biorę żadnych witamin-ginka kazała wszystko odstawić-kwas foliowy też:tak: Powiedziała, że witaminy są w owocach, warzywach i te mam jeść, także stosuję się do zaleceń:tak:

No właśnie dziewczyny-z kwasem foliowym trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo zazwyczaj te wszystkie preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży są z kwasem foliowym i tym samym juz nie trzeba brać osobno-ja tak miałam z Femiferalem...

Ostatnia edycja:

No właśnie dziewczyny-z kwasem foliowym trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo zazwyczaj te wszystkie preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży są z kwasem foliowym i tym samym juz nie trzeba brać osobno-ja tak miałam z Femiferalem...

No widzisz,co lekarz to inna opinia.Mi powiedział,że potrzebujemy więcej kwasu niz jest w witaminach dla kobiet i mam brać,a nie dyskutować,bo tez pytałąm,czy ne za duzo.
A że mam cudownego mądrego synka,z którym ciąża tak samo była prowadzona,to nie dykutuje z lekarzem,ale go słucham.;-)

reklama
No widzisz,co lekarz to inna opinia.Mi powiedział,że potrzebujemy więcej kwasu niz jest w witaminach dla kobiet i mam brać,a nie dyskutować,bo tez pytałąm,czy ne za duzo.
A że mam cudownego mądrego synka,z którym ciąża tak samo była prowadzona,to nie dykutuje z lekarzem,ale go słucham.;-)

Ja tez jeszcze musze pogadac z lekarze. Ale tak mysle zeby dalej jest ten kwas. No zobaczymy. Kazda z was ma troche racji ;-)

Do góry