reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

witam :*

Ja tak troszke poza tematem. Mam pytanko jakie witaminki bierzecie? Jakie zalecił wam lekarz? Bo mi kazał tylko jesc kwas foliowy i magnes. Nic wiecej nie jest konieczne? Niewiem wiec postanowilam was zapytac :* ;-)

Ja biorę Pregnavit od początku+ kwas foliowy-zalecenie lekarza.A od tej wizyty pewnie jakichs rozszerzony zestaw witamin-Prenatal.

reklama

Ja tak troszke poza tematem. Mam pytanko jakie witaminki bierzecie? Jakie zalecił wam lekarz? Bo mi kazał tylko jesc kwas foliowy i magnes. Nic wiecej nie jest konieczne? Niewiem wiec postanowilam was zapytac :* ;-)

ja biorę dalej kwas foliowy 400 , 1x, magnes 3x dziennie i progesteron dowcipnie na noc , magnes mam zwiekszona dawke i ten progesteron do tego z powodu klucia brzucha, no i mam przepisane krople jakby się pojawiły czasem wymioty i mdłości znów ...
za 9 dni dowiem się co dalej...

Jak mi lekarz nic nie zaleci to sama sobie jakies witaminki wybiore. dzieki :* ;-)a przez jaki czas zamiezacie brac kwas foliowy ?

W poprzedniej ciąży,no i pewnie tez tak będzie teraz ,mam kwas foliowy przez całą ciąże.Mój lekarz wychodzi z założenia,że połączenia nerwowe i rozwój komórek nerwowych powstaje przez całą ciąże(i nie tylko),więc kwas foliowy jak najbardziej wskazany.A po za tym kwas foliowy jest potrzebny...
" Do procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, do podziału komórek i do regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Z jego udziałem powstaje serotonina, działająca kojąco i uspokajająco (zdrowy sen!) oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za naszą aktywność i energię"
Choć wielu lekarzy zaleca jedynie do 12 tygodnia.

Ja brałam po jednej tabletce kwasu foliowego (Folik) od czasu jak zaczełam się starać o dzidzię, przestałam brać w 12tyg, bo w tabletkach dla kobiet w ciąży też jest kwas foliowy teraz biorę Falvit wcześniej brałam jakieś inne ale nie pamietam nazwy. Witaminy biorę od początku ciąży.:-)

Jak mi lekarz nic nie zaleci to sama sobie jakies witaminki wybiore. dzieki :* ;-)a przez jaki czas zamiezacie brac kwas foliowy ?

ja zamierzam brac tak długo jak lekarz będzie mi zalecał...

Choć wielu lekarzy zaleca jedynie do 12 tygodnia.

właśnie u mnie leci już 13 tc, a lekarz dalej mi przepisuje, ciekawe jak będę mieć na kolejnej wizycie:tak: ale czuje ze będę go brac dalej

A ja nie biorę żadnych witamin-ginka kazała wszystko odstawić-kwas foliowy też:tak: Powiedziała, że witaminy są w owocach, warzywach i te mam jeść, także stosuję się do zaleceń:tak:

No właśnie dziewczyny-z kwasem foliowym trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo zazwyczaj te wszystkie preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży są z kwasem foliowym i tym samym juz nie trzeba brać osobno-ja tak miałam z Femiferalem...

Ostatnia edycja:

No właśnie dziewczyny-z kwasem foliowym trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo zazwyczaj te wszystkie preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży są z kwasem foliowym i tym samym juz nie trzeba brać osobno-ja tak miałam z Femiferalem...

No widzisz,co lekarz to inna opinia.Mi powiedział,że potrzebujemy więcej kwasu niz jest w witaminach dla kobiet i mam brać,a nie dyskutować,bo tez pytałąm,czy ne za duzo.
A że mam cudownego mądrego synka,z którym ciąża tak samo była prowadzona,to nie dykutuje z lekarzem,ale go słucham.;-)

reklama
No widzisz,co lekarz to inna opinia.Mi powiedział,że potrzebujemy więcej kwasu niz jest w witaminach dla kobiet i mam brać,a nie dyskutować,bo tez pytałąm,czy ne za duzo.
A że mam cudownego mądrego synka,z którym ciąża tak samo była prowadzona,to nie dykutuje z lekarzem,ale go słucham.;-)

Ja tez jeszcze musze pogadac z lekarze. Ale tak mysle zeby dalej jest ten kwas. No zobaczymy. Kazda z was ma troche racji ;-)

Do góry