reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

siedząc czasem się garbi

studjujacamama

Fanka BB :)
Mój synek ma 15 miesięcy i siedząc ma czesto okrągłe plecy. Czy Wasze dzieci też tak mają? Stresuję się tym, zwłaszcza, że przez 3 miesiace z własnej głupoty woziłam go dość często w parasolce - bo wygodna... Teraz już wiem, że jest tylko na wyjątkowe sytuacje...

reklama
może głupie pytanie ale co to jest ta parasolka? znam dwa typy słoneczna i na deszcz ale z takim określeniem sie pierwszy raz spotykam.....

Oki znalazlam w necie.... to tak to sie nazywa w pl :zawstydzona/y:

Wlasnie od kiedy wozilas go w takim wozku i czy bylo z sztywnym czy miekkim podparciem? Bo miekke moze zle uformowac kregoslup. U mnie syn jezdzil od swoich pierwszych dni w foteliku samochodowym doczepianym do wozka a potem w spacerowce ale takiej z sztywnym podparciem- zadnych problemow nie ma.

Ostatnia edycja:
no co :zawstydzona/y: nie mieszkam w pl wiec nie wiem jak sie to nazywa ....od 6 lat zagramanica :) a dzieci dopiero tu wiec znam słowo buggy.
Ale ciesze sie ze sie moglas posmiac :-p

Miał rok jak jechał po raz pierwszy i w ciągu 2-3 miesięcy jechał w niej kilkanaście razy. Podparcie jest częściowo usztywniane, ale chyba jednak dość miękkie.
Ale najbardziej w moim pytaniu chodzi o to czy Waszym dzieciom zdarza się robić czasem lekko okrągłe plecy kiedy siedzą.
Bo znalazłam wątek innej mamy, której dziecko tak czasem robiło i tez sie martwiła, ale nie było odpowiedzi pod nim.
Pytałam jej czy woziła córkę w parasolce, napisała, że nie, więc to nie od tego. Powiem o tym ortopedzie na wizycie, w podręcznikach do pediatrii nic o tym nie ma.
Może to rozwojowe po prostu?
Wasze dzieci czasem garbiły się siedząc?

Raczej nie podejrzewałabym parasolki przy takiej czestotliwosci nawet w najgorszej nic sie nie powinno stac swoja droga wiele dzieci jezdzi w parasolkach i nie ma problemów. Moja córka tez czasami gdy jest zmeczona tak siada niedawno była u ortopedy i wszystko ok z kregosłupem.

Studjujacamama - mój Sebastian miał taki moment że się garbił, miał wtedy jakieś 13 miesięcy, akurat było spotkanie Aktywnej mamy z bb z rehabilitantką - stwierdziła, że to jeszcze nic złego, ale żeby pilnować, bo może mieć do tego tendencje (wysoki), pokazała jak i gdzie (nie wiem jak to wytłumaczyć - dłonią w dolnym odcinku kręgosłupa) poruszać mu po pleckach żeby się prostował jak siedzi. nie wiem czy to pomogło czy po prostu przeszedł ten czas, ale fakt że już się nie garbi :) zapytaj tutaj Porady rehabilitantki

reklama
Niestety krzywy kręgosłup to bardzopowszechny problem. U nas pomaga basen + ćwiczenia doradzone przezlekarza. A ostatnio w internecie natknęłam się na stronęentelo.pl gdzie mamy do czynienia z dobrym krzesłem które jestspecjalnie wyprofilowane i nie obciąża kręgosłupa. Chyba jekupię, bo czytałam kilka pozytywnych opinii, a Wy co myślicie? Maktoś?

Do góry