reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sen i spanie

reklama
Wojciaszek pierwszy raz spał dziś na nowym materacu i nie byo kłopotów (tzn. np nie wstał wnocy do zabawek :-p).
Śmiesznie było tylko wieczorem, jak go położylismy, to chyba nie chciał uwierzyć, że ma tu spać, bo szybko wstał i ... chooduuu... Ale Marcin go zaraz złapał, położyliśmy go jeszcze raz, przykryliśmy kołdrą, daliśmy w łapki dwa szczury. Powiedziałam mu, że pora spać i że teraz tu będzie miał łózko. I już było dobrze. Zasnął szybko i spał do rana. A rano nawet nie wstał (tak jak myślałam), tylko leżał w łózku, ściskał radośnie dwa szczury i machał sobie nogą.:-)

No to zuch z Wojciaszka!

A u nas tragedia z dziennym spaniem. Od ponad tygodnia Julek ie chce spac w dzien i wyglada tez na to, ze tego nie potrzebuje. W sumie zmuszam go do spania ale udaje sie na sile polozyc dopiero kolo 15 w rwzultacie czego wieczorne spanie tez nam sie przesuwa (21-21.30) z czego juz zupelnie nie jestem zadowolona. No i tak zastanawiam sie czy dac sobie spokoj i pozwolic muszalec do wieczora a o 19 wpakowac w lozko czy nadal walczyc popoludniami? Napiszcie czy wasze maluchy jeszcze spia w poludnie bez problemow czy jest z tym problem - czy moze wogole juz nie spia? Wiem,ze Noemi tez juz raczej nie sypia w dzien ale jak inne maluchy. Czy taki prawie dwulatek moze zrezygnowac juz z drzemki?

Ola to też najchętniej by nie spała, ale kłaę ją tak 11-12 i zasypia różnie, czasem 10 min. a czasami nawet 1,5 godziny. Ale wie, że zanim się nie prześpi to nie wstanie i raczej działa. A śpi tak 1,5-2,5 godziny wię drzemka jest jej potrzebna.

No brawo Wojciaszku!!!
Cicha u nas to samo! Jak wstanie bardzo wcześnie - koło 6 - to jest szansa, że położy się w ciągu dnia, a jak wstanie o 8, to nie ma szans - walka na całego:confused2:

Kasia ale nadal usypiasz na sile, nawet przez walke? Czy dajesz za wygrana i gania caly dzien?

No dobra dziewczyny, to ja juz się nie powtarzam o mim śpiochu, który nadal przeważnie śpi dwa razy dziennie. Choć coraz częściej z jednego spania w dzień rezygnuje.
I niezależnie od czasu spanai w dzień ładnie zasypia wieczorem.

Ja ostatnio Olę znalazłam spiącą na podłodze z naszym psem. Bardzo się polubiły i nie widzą zycia bez siebie. Wracając do spania. Ola wstaje po 6 więc spi w ciągu dnia około 2-3 godzin. jednak jak wstanie póxniej nici ze spania. Ola przesyła buziaczki dla Wojciaszka ... tak dalej chopie... Łożko jest fajne... tyle miejsca do wałkowania.... :)

reklama
Cicha, nie walczę na siłę, bo jest histeria:confused2:Wtedy pada wieczorem jak mucha.
Dziśn np. wstał o 6, tzn. został obudzony i nie spał aż do 16.20 - teraz smacznie śpi. Zobaczymy jak będzie z wieczornym spaniem - pewnie sie przeciągnie. A jak tak uwielbiam jak śpi już po 20...

Do góry