reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kręcęnie sie i stekanie przez sen dwutygodniowego noworodka

KarolinaZales

Aktywna w BB
Witam drogie mamy mój dwutygodniowy noworodek od zawsze ok 4-5 rano w śnie się strasznie kreci, stęka, pręży się za to w dzień jak już zaśnie spał twardo i spokojnie. Od dwóch dni ciężko go położyć na drzemkę w ciqgu dnia dodatkowo jak już zaśnie to pośpi może z pół godziny izaczyna się stukanie, przeciaganie, prężenie. Sen jest niespokojny on się szybko wybudza i potem jest marudny. Karmie go piersia. Co może być przyczyną niespokojnego snu.

reklama
Witam drogie mamy mój dwutygodniowy noworodek od zawsze ok 4-5 rano w śnie się strasznie kreci, stęka, pręży się za to w dzień jak już zaśnie spał twardo i spokojnie. Od dwóch dni ciężko go położyć na drzemkę w ciqgu dnia dodatkowo jak już zaśnie to pośpi może z pół godziny izaczyna się stukanie, przeciaganie, prężenie. Sen jest niespokojny on się szybko wybudza i potem jest marudny. Karmie go piersia. Co może być przyczyną niespokojnego snu.

Przyczyną jest życie poza brzuchem matki.

Poczytaj o 4 trymestrze, o dyschezji niemowlęcej, o niedojrzałości układów u noworodka.
Unormuje się plus-minus koło 3 miesiąca życia.

Przy KP dobrze sprawdzają się drzemki kontaktowe.

Rady - dużo tulenia, miłości, cierpliwości i jeszcze raz tulenia.

Potwierdzam, moja córka tez tak spała przez pierwsze miesiące, zreszta do dziś się kręci w nocy, ale to nie to samo co na początku, a było to wiercenie, stękanie, podnoszenie nóżek i tak tez w ciągu dnia. Z czasem minęło. Ja w ciągu dnia kładłam córkę w wózku lub łóżeczku baby hug i gdy widziałam, że zaczyna się kręcić i wybudzać to chwilę bujałam i jeszcze dosypiała, a wtedy i humor był lepszy. Teraz na 9 miesięcy i śpi tylko w swoim łóżeczku, a w ciagu dnia jedna drzemka ma nawet 2-3 godziny.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U mnie problem właśnie od 4:00 na śnie się bardzo wierzga ale u nas już 2 miesiące ma 🤷‍♀️aczkolwiek do 7-8 dospi tylko gorzej ze mną 🤣

Prawdopodobnie zaczynają się problemy brzuszkowe - zbieranie gazów w jelitach.
U mojego synka to był koszmar dosłownie bo krzyk I płacz od 4 rano póki bąki nie wyszły.
Oto co pomagalo:
Drzemki na mnie (dzieciątko na brzuszku spalo)
Masażyk brzuszka I Love You
Gimnastyka nóżkami (rowerek, nóżki do brzuszka, krezenie kółek obiema nóżkami na raz)
Masażyk w kąpieli
Jak najczęściej kładź na brzuszku maluszka
Glęboka fasolka też pomagała
Noszenie na lekarka

Powodzenia.

reklama
U nas było podobnie ok 3 tygodnia. Zapewne to brzuszek (nie muszą być kolki, po prostu jelita pracują a dziecko nie zna jeszcze do końca tego uczucia i mu przeszkadza), w dzień tzw. IV trymestr - potrzeba bliskości, tulenia, problemy z usypianiem, zbliża się też pierwszy skok rozwojowy.

Do góry