reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sasiad stuka mlotkiem i boruje,czy to moze zaszkodzic ciazy?

Aniaanka

Fanka BB :)
Witam

Chcialam Was o cos zapytac.
Sasiad wczoraj stukal godzinami mlotkiem a dzis boruje. Moja ciaza ma teraz 24 tygodnie wedlug ostatniej miesiaczki i 24 tyg i 5 dni wedlug usg. Czy takie halasy moga zaszkodzic ciazy, uszkodzic sluch dzidzi?

reklama
Ja mam naprawde swietnego lekarza, tak mnie dobrze zoperowal ze endometrioza znikneala a w ciaze zaszlam bez orblemu. Nie jest nadwrazliwy, nie straszy niczym. Po prostu na moje pytanie o samolot powiedzial ze generealnie odradza, ze trzeba by brac zastrzyki przeciwzakrzepowe ale jak nie trzeba latac to osobiscie odradza. Ale nie powiedzial ze latanie jest wykluczone. Ciaze mam prawidlowa, mam chyba duzo wod plodowyc ale wszystko w normie. Tyle tylko ze mam wielkiego polipa szyjki macicy, musze unikac noszenia ciezkich rzeczy itp.

reklama
Ja mam naprawde swietnego lekarza, tak mnie dobrze zoperowal ze endometrioza znikneala a w ciaze zaszlam bez orblemu. Nie jest nadwrazliwy, nie straszy niczym. Po prostu na moje pytanie o samolot powiedzial ze generealnie odradza, ze trzeba by brac zastrzyki przeciwzakrzepowe ale jak nie trzeba latac to osobiscie odradza. Ale nie powiedzial ze latanie jest wykluczone. Ciaze mam prawidlowa, mam chyba duzo wod plodowyc ale wszystko w normie. Tyle tylko ze mam wielkiego polipa szyjki macicy, musze unikac noszenia ciezkich rzeczy itp.

Ja pytałam konkretnie o nowe meble, malowanie mieszkania. Jeśli on nie odradził, to ja odradzam. Jest to dużo poważniejsze zagrożenie niż jeżdżenie windą czy wiercenie sąsiada[emoji846]

Ja pytałam konkretnie o nowe meble, malowanie mieszkania. Jeśli on nie odradził, to ja odradzam. Jest to dużo poważniejsze zagrożenie niż jeżdżenie windą czy wiercenie sąsiada[emoji846]
Nie rozmawialam z nim o tym ale wstrzymalam sie z remontem, malowaniem scian, zrywaniem tynkow itp. Co do borowania czy mlotka u sisiada to jak mam migrene, a w ciazy nie moge wziasc aspiryny ani nic a takie dziady boruja lub stukaja mlotkiem od switu nawet w sobote to mozna miec dosyc i byc wscieklym.
Co do nowych mebli to rozumiem ze masz na mysli dzwiganie, oczywiscie wiem ze nie wolno dziwgac w ciazy ciezarow.

Nie rozmawialam z nim o tym ale wstrzymalam sie z remontem, malowaniem scian, zrywaniem tynkow itp. Co do borowania czy mlotka u sisiada to jak mam migrene, a w ciazy nie moge wziasc aspiryny ani nic a takie dziady boruja lub stukaja mlotkiem od switu nawet w sobote to mozna miec dosyc i byc wscieklym.
Co do nowych mebli to rozumiem ze masz na mysli dzwiganie, oczywiscie wiem ze nie wolno dziwgac w ciazy ciezarow.

Nie, jeśli chodzi o meble, nie mam na myśli dźwigania. Przy malowaniu i nowych meblach zapach szkodzi dziecku, powoduje on zaburzenia rytmu serca płodu. Brzmi absurdalnie, ale jest to realne zagrożenie.

Myśmy malowali pokój Gabrysi jak byłam z nią w ciazy i nic jej ani mnie nie było. I urządzaliśmy ten pokój meblami. Budowałam Ikee na podłodze w 35 tygodniu.
Śmiem twierdzić, ze to zależy od ciężarnej i ciazy. Jednym nie wolno ze względu na możliwe powikłania a innym wcale nie zaszkodzi.
Teraz farby są tak wysokiej jakości, ze praktycznie nie śmierdzą.
Co do latania to w trzecim trymestrze, chyba powyżej 34 tygodnia, żadne porządne linie lotnicze ciężarnej na pokład nie wpuszcza. Wcześniej, jeśli nie ma przeciwwskazań to można.

U nas było malowane całe mieszkanie jak byłam chyba w 3 czy 4 miesiącu... Nowe meble itd. Jakieś źródła o tym, że malowanie powoduje zaburzenia rytmu serca? Moja doktor nic o tym nie mówiła.

Nie, jeśli chodzi o meble, nie mam na myśli dźwigania. Przy malowaniu i nowych meblach zapach szkodzi dziecku, powoduje on zaburzenia rytmu serca płodu. Brzmi absurdalnie, ale jest to realne zagrożenie.
Zapach nowych mebli szkodzi ciazy? Brzmi prawde mowiac jeszcze bardziej absurdalnie jak winda i mlotek albo tak samo ;) i przeciez w sumie nowe meble nie maja jakiegos intensywnego zapachu

W artykulach strasza ze malowanie swieza farba szkodzi ciazy ale strasza doslownie wszystkim. NIe wiadomo ile w tym prawdy?
I jestem ciekawa czy jecie ryby w ciazy? Bo w tym samym artykule najpierw pisza ze powinno sie jesc ryby bo sa bardzo potrzebne a za chwile by ich unikac bo moga zawieraac grozny olow ktory moze uszkodzic plod. I badz tu madry co robic.

Teraz są farby bezpieczne dla ciężarnych i małych dzieci. Remont miałam w ciąży i po porodzie od podstaw nawet zdzierałam tapety no życie po postu. Czasami mysle, ze ciężarne najchętniej weszłyby do inkubatora i tak na całe 9 miesięcy żeby żadne czynniki zewnętrzne nie docierały do dziecka przypadkiem.
Zapach nowych mebli szkodzi ciazy? Brzmi prawde mowiac jeszcze bardziej absurdalnie jak winda i mlotek albo tak samo ;) i przeciez w sumie nowe meble nie maja jakiegos intensywnego zapachu

reklama
Ta przy pierwszym patrzyłam co jem przy drugim jadłam co chciałam wniosek taki że na jedno wyszło.... nie wolno przesadzać w żadna stronę z niczym
W artykulach strasza ze malowanie swieza farba szkodzi ciazy ale strasza doslownie wszystkim. NIe wiadomo ile w tym prawdy?
I jestem ciekawa czy jecie ryby w ciazy? Bo w tym samym artykule najpierw pisza ze powinno sie jesc ryby bo sa bardzo potrzebne a za chwile by ich unikac bo moga zawieraac grozny olow ktory moze uszkodzic plod. I badz tu madry co robic.

Do góry