reklama
Miśka 5
Mamy lutowe'07
my mamy jak zwykle święta u rodziców i teściów, więc w domu tylko piekę słodkości, dziś własnie upiekłam dwa rodzaje muffinków i kruche babeczki, zrobię z kajmakiem i z masą karpatkową. Wyjeżdżamy jutro rano to zdążę jeszcze mamom pomóc przy róznych potrawach
Miśka 5
Mamy lutowe'07
Możesz zrobić sama, pytanie czy masz czas czekać kilka godzin:
200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
100 ml słodkiej śmietanki 12%
Creme fraiche przygotowuje się co najmniej dzień wcześniej. Podgrzać na małym ogniu śmietanę i śmietankę do 60 °. Przelać do dzbanka i częściowo przykryć. Zostawić na 6-8 godzin do zgęstnienia i wychłodzenia. Zamieszać, przykryć i umieścić w lodówce. Przechowywać do dwóch tygodni. Można używać jako dodatek do deserów, zup, sosów, przybrania sałatek.
Z grubsza crème fraîche jest odpowiednikiem naszej zwykłej, gęstej (30%) kwaśnej śmietany .
200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
100 ml słodkiej śmietanki 12%
Creme fraiche przygotowuje się co najmniej dzień wcześniej. Podgrzać na małym ogniu śmietanę i śmietankę do 60 °. Przelać do dzbanka i częściowo przykryć. Zostawić na 6-8 godzin do zgęstnienia i wychłodzenia. Zamieszać, przykryć i umieścić w lodówce. Przechowywać do dwóch tygodni. Można używać jako dodatek do deserów, zup, sosów, przybrania sałatek.
Z grubsza crème fraîche jest odpowiednikiem naszej zwykłej, gęstej (30%) kwaśnej śmietany .
karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2006
- Postów
- 4 626
ja właśnie robię a raczej czekam znalazłam przepis
1 część kremówki 30%-36%
1 część maślanki
zmieszkać wlać do polemnika zakryć folią wstawić do większego naczynia nalać wrzątku zostawić w cieple ok 4 godzin później wstawić na 20 h do lodówki i na górze powinno być creme fraiche
kurcze że w mojej mieścinie nie ma czegoś takiego no
1 część kremówki 30%-36%
1 część maślanki
zmieszkać wlać do polemnika zakryć folią wstawić do większego naczynia nalać wrzątku zostawić w cieple ok 4 godzin później wstawić na 20 h do lodówki i na górze powinno być creme fraiche
kurcze że w mojej mieścinie nie ma czegoś takiego no
Kasiu,daj przepisik na chlebek
CHLEB Z ZIARNAMI
½ kg mąki krupczatki
½ litra wody
¼ kostki drożdży (100gramowej)
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
½ szklanki otrąb pszennych
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki dyni
Z drożdży, cukru, części wody i odrobiny mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę składników i krótko wyrobić łyżką.
Prostokątną foremkę posmarować olejem i wyłożyć do niej ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia (ale nie za dużo, ciasto nie powinno podwoić swojej objętości, im więcej wyrośnie, tym większe dziurki będzie miał chleb). Nagrzać piekarnik do 230 stopni, piec 50 minut. W piekarnikach elektrycznych nie używać termoobiegu, ani samego wiatraczka, najlepiej włączyć tylko górną i dolną grzałkę.
Smacznego!
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
na zyczenie Joasi: Sałatka GYROS:-)
- piersi z kurczaka (ja na miskę sałatki zwykle biore 3-4)
- przyprawa do gyrosa
- majonez
- ketchup
- 2-3 ząbki czosnku
- kapusta pekinska
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
a ja robie bardzo podobnie tylko dodaje jeszcze ogorek i kukurydze i układam warstwai uwielbiam ta sałatke
Jateż(a właściwie moja siorka,bo znalazła ten przepis)
reklama
karolina77
mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
- Dołączył(a)
- 5 Październik 2006
- Postów
- 4 112
a ja robie bardzo podobnie tylko dodaje jeszcze ogorek i kukurydze i układam warstwai uwielbiam ta sałatke
I ja tez:-):-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 26
- Wyświetleń
- 16 tys
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 16 tys
Podziel się: