reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Same pyszności...-------PRZEPISY

reklama
my mamy jak zwykle święta u rodziców i teściów, więc w domu tylko piekę słodkości, dziś własnie upiekłam dwa rodzaje muffinków i kruche babeczki, zrobię z kajmakiem i z masą karpatkową. Wyjeżdżamy jutro rano to zdążę jeszcze mamom pomóc przy róznych potrawach:tak:
 
dziewczyny czy jeśli nigdzie nie mogę dostać creme fraiche to mogę to zastapić serkiem maskarpone??albo zwykłą kwaśną smietaną 18%
 
Możesz zrobić sama, pytanie czy masz czas czekać kilka godzin:

200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
100 ml słodkiej śmietanki 12%

Creme fraiche przygotowuje się co najmniej dzień wcześniej. Podgrzać na małym ogniu śmietanę i śmietankę do 60 °. Przelać do dzbanka i częściowo przykryć. Zostawić na 6-8 godzin do zgęstnienia i wychłodzenia. Zamieszać, przykryć i umieścić w lodówce. Przechowywać do dwóch tygodni. Można używać jako dodatek do deserów, zup, sosów, przybrania sałatek.

Z grubsza crème fraîche jest odpowiednikiem naszej zwykłej, gęstej (30%) kwaśnej śmietany :tak:.
 
ja właśnie robię a raczej czekam znalazłam przepis
1 część kremówki 30%-36%
1 część maślanki
zmieszkać wlać do polemnika zakryć folią wstawić do większego naczynia nalać wrzątku zostawić w cieple ok 4 godzin później wstawić na 20 h do lodówki i na górze powinno być creme fraiche

kurcze że w mojej mieścinie nie ma czegoś takiego no :baffled::crazy::angry::eek:
 
Kasiu,daj przepisik na chlebek

CHLEB Z ZIARNAMI
Składniki:
½ kg mąki krupczatki
½ litra wody
¼ kostki drożdży (100gramowej)
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
½ szklanki otrąb pszennych
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki dyni

Z drożdży, cukru, części wody i odrobiny mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę składników i krótko wyrobić łyżką.
Prostokątną foremkę posmarować olejem i wyłożyć do niej ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia (ale nie za dużo, ciasto nie powinno podwoić swojej objętości, im więcej wyrośnie, tym większe dziurki będzie miał chleb). Nagrzać piekarnik do 230 stopni, piec 50 minut. W piekarnikach elektrycznych nie używać termoobiegu, ani samego wiatraczka, najlepiej włączyć tylko górną i dolną grzałkę.
Smacznego!
 
na zyczenie Joasi: Sałatka GYROS:-)
  • piersi z kurczaka (ja na miskę sałatki zwykle biore 3-4)
  • przyprawa do gyrosa
  • majonez
  • ketchup
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kapusta pekinska
piersi pokroic w paseczki, polać oliwą i posypać duz ilością przyprawy do gyrosa, najlepiej odstawic na jakiś czas do lodówki, żeby ładnie przeszło. Potem usmazyc na patelni i przełozyć do miski. Zrobic sos: ketchup+majonez+ czosnek i polac mieso. Kapuste pekińską pokroić i posypac na wierzch(grubsza warstwa). Nakładajac wszystko sie wymiesza na talerzu;-)SMACZNEGO:-)
 
reklama
Do góry