reklama
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
Gosia a w tym przepisie na ciasteczka ze skwarek to o jakie skwarki chodzi?? smalec czy słoninka nieprzetopiona
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
hmmmm... ale rozumiem, ze bez tego tłuszczu, tylko same skwarki wyłowićz przetopionej słoniny zostają skwarki i te skwarki musisz zmielić ;-)
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
- Dołączył(a)
- 19 Kwiecień 2007
- Postów
- 10 598
Dzięki o to właśnie chodziło.;-)Rozalka ja mam takie:
2szkl.mąki
2dkg drożdzy
1 płaska łyżeczka cukru
0,5szkl wody
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
ale jak robie na moją całą rodzinkę to raczek korzystam z tego przepisu:
1kg mąki
1 opakowanie drożdzy
1szkl mleka ( troszkę z tej szklanki biorę do zrobienia rozczynu z drożdzy)
z 4 łyzki oliwy (tak na oko leję)
trochę cukru z 3 łyzeczki( też sypie na oko)
troszkę soli z 2 łyżeczki
z tego drugiego wychodzą mi z 3 nieduże blaszki lub jak chce cieńsze ciasto to nawet 4 i wolę to bo na mleku
a z pierwszego robiłam kiedyś jak dla mniejszej ilości ludzi to wychodziła blaszka takie cienkie ciasto a z podwójnej porcji grubsze ;-)
dzięki dziewczyny
irtasia27
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
- Dołączył(a)
- 6 Luty 2007
- Postów
- 6 697
Ja wlasnie znajomej powiedzialam ze jutro robie ten placek z truskawkamito smacznego
...następna mi apetyt na nie robi ja odmrażam truskawki jutro zrobię placek ten co dałam przepis prawidłowo to jest przepis na jabłecznik zamiast truskawek kładzie sie jabłka z cynamonem ale z truskawkami jest też pychaaaa ;-)
MURZYNEK
Składniki:
1 margaryna
pół szklanki mleka lub wody
mniej niż 2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
aromat
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę.
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i aromat. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.
Można dodać bakalie obsypane mąką, jest jeszcze lepszy. Nie pamiętam jaki aromat dodawałam, ale chyba rumowy.
Składniki:
1 margaryna
pół szklanki mleka lub wody
mniej niż 2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
aromat
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę.
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i aromat. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.
Można dodać bakalie obsypane mąką, jest jeszcze lepszy. Nie pamiętam jaki aromat dodawałam, ale chyba rumowy.
Rozalka, dopiero teraz zauważyłam pytanie przepis jest na dużą blachę
Mam do Was pytanie, czy jak mam w przepisie w składzie łyżeczkę sody to mogę ją zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia czy nie za bardzo
Mam do Was pytanie, czy jak mam w przepisie w składzie łyżeczkę sody to mogę ją zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia czy nie za bardzo
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 13
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 26
- Wyświetleń
- 16 tys
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 16 tys
Podziel się: