reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Skladniki:
* 5-6 duzych jabłek lub mus jablkowy
* 1 kostka masla
* 5 zółtek
* 4 łyzki cukru pudru do ciasta i 1 szklanka do piany
* 2 łyzeczki proszku
* 1 łyzka oleju
* 2,5 szkl. mąki
* cuker waniliowy
* 1 ksiel cytrynowy do piany
Przygotowanie:
Jablka zetrzec na grubych oczkac i ugotowac. Jezeli sa kwasne dodac cukier.
Kostke miekkiego masla utrzec z cukrem i zoltkami. Dodac make, proszek do pieczenia i olej. Zagniesc ciasto i podzielic je na dwie czesci. Jedna mniejsza wlozyc na 15-20 minut do zamrazalki. Druga wieksza czesc wylozyc na blaszke. Na niej wylozyc podduszone jablka lub mus jablkowy. Na jablka zas ubite na sztywna piane bialka z cukrem pudrem i cytrynnowym kislem (ja dodalam malinowy, bo tylko taki mialam). Z zamrazalki wyciagnac mniejsza czesc ciasta i zetrzec na grubych oczkach bezposrednio na piane. Piec w temperaturze 200°C ok. godziny​

Wyprobowany bardzo dobry :-)​

reklama
klavell sorki za glupie pytanie ale ten kisiel to ma byc w proszku czy juz zrobiony??

i do piany mam dodac cala szklanke cukru pudru???
kisiel w proszku,zeby piana sztywniejsza byla, a cukier ja osobiscie da bialek daje krysztal, lepsza wychodzi

a przepis na juz potrzebujesz,czy wieczorem moze byc,bo u mamy teraz jestem?

majandra podawalas kiedys przepis na mieso marynowane i gotowane doslownie 10 minut. gdzies go zgubilam a chcialabym na swieta znowu zrobic taki karczek. masz go moze gdzies pod reka? nie chce mi sie wertowac wszystkich przepisow na bb :cool2:

Iza jak znajdziesz to podaj przepis bo ja uwielbiam takie marynowane mieska i jeszcze gotowane w 10 minut:-)

reklama
Jako że się w pracy nudzę postanowiłam Was wyręczyć i znalężć ten przepis;-) tym bardziej że mnie samą zaciekawił i wypróbuję na Święta:tak:
Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania

WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!

Do góry