reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Skladniki:
* 5-6 duzych jabłek lub mus jablkowy
* 1 kostka masla
* 5 zółtek
* 4 łyzki cukru pudru do ciasta i 1 szklanka do piany
* 2 łyzeczki proszku
* 1 łyzka oleju
* 2,5 szkl. mąki
* cuker waniliowy
* 1 ksiel cytrynowy do piany
Przygotowanie:
Jablka zetrzec na grubych oczkac i ugotowac. Jezeli sa kwasne dodac cukier.
Kostke miekkiego masla utrzec z cukrem i zoltkami. Dodac make, proszek do pieczenia i olej. Zagniesc ciasto i podzielic je na dwie czesci. Jedna mniejsza wlozyc na 15-20 minut do zamrazalki. Druga wieksza czesc wylozyc na blaszke. Na niej wylozyc podduszone jablka lub mus jablkowy. Na jablka zas ubite na sztywna piane bialka z cukrem pudrem i cytrynnowym kislem (ja dodalam malinowy, bo tylko taki mialam). Z zamrazalki wyciagnac mniejsza czesc ciasta i zetrzec na grubych oczkach bezposrednio na piane. Piec w temperaturze 200°C ok. godziny​

Wyprobowany bardzo dobry :-)​
 
reklama
klavell sorki za glupie pytanie ale ten kisiel to ma byc w proszku czy juz zrobiony??

i do piany mam dodac cala szklanke cukru pudru???
kisiel w proszku,zeby piana sztywniejsza byla, a cukier ja osobiscie da bialek daje krysztal, lepsza wychodzi

a przepis na juz potrzebujesz,czy wieczorem moze byc,bo u mamy teraz jestem?
 
majandra podawalas kiedys przepis na mieso marynowane i gotowane doslownie 10 minut. gdzies go zgubilam a chcialabym na swieta znowu zrobic taki karczek. masz go moze gdzies pod reka? nie chce mi sie wertowac wszystkich przepisow na bb :cool2:
 
Iza jak znajdziesz to podaj przepis bo ja uwielbiam takie marynowane mieska i jeszcze gotowane w 10 minut:-)
 
reklama
Jako że się w pracy nudzę postanowiłam Was wyręczyć i znalężć ten przepis;-) tym bardziej że mnie samą zaciekawił i wypróbuję na Święta:tak:
Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!
 
Do góry