Skladniki:
* 5-6 duzych jabłek lub mus jablkowy
* 1 kostka masla
* 5 zółtek
* 4 łyzki cukru pudru do ciasta i 1 szklanka do piany
* 2 łyzeczki proszku
* 1 łyzka oleju
* 2,5 szkl. mąki
* cuker waniliowy
* 1 ksiel cytrynowy do piany
Przygotowanie:
Jablka zetrzec na grubych oczkac i ugotowac. Jezeli sa kwasne dodac cukier.
Kostke miekkiego masla utrzec z cukrem i zoltkami. Dodac make, proszek do pieczenia i olej. Zagniesc ciasto i podzielic je na dwie czesci. Jedna mniejsza wlozyc na 15-20 minut do zamrazalki. Druga wieksza czesc wylozyc na blaszke. Na niej wylozyc podduszone jablka lub mus jablkowy. Na jablka zas ubite na sztywna piane bialka z cukrem pudrem i cytrynnowym kislem (ja dodalam malinowy, bo tylko taki mialam). Z zamrazalki wyciagnac mniejsza czesc ciasta i zetrzec na grubych oczkach bezposrednio na piane. Piec w temperaturze 200°C ok. godziny
* 5-6 duzych jabłek lub mus jablkowy
* 1 kostka masla
* 5 zółtek
* 4 łyzki cukru pudru do ciasta i 1 szklanka do piany
* 2 łyzeczki proszku
* 1 łyzka oleju
* 2,5 szkl. mąki
* cuker waniliowy
* 1 ksiel cytrynowy do piany
Przygotowanie:
Jablka zetrzec na grubych oczkac i ugotowac. Jezeli sa kwasne dodac cukier.
Kostke miekkiego masla utrzec z cukrem i zoltkami. Dodac make, proszek do pieczenia i olej. Zagniesc ciasto i podzielic je na dwie czesci. Jedna mniejsza wlozyc na 15-20 minut do zamrazalki. Druga wieksza czesc wylozyc na blaszke. Na niej wylozyc podduszone jablka lub mus jablkowy. Na jablka zas ubite na sztywna piane bialka z cukrem pudrem i cytrynnowym kislem (ja dodalam malinowy, bo tylko taki mialam). Z zamrazalki wyciagnac mniejsza czesc ciasta i zetrzec na grubych oczkach bezposrednio na piane. Piec w temperaturze 200°C ok. godziny
Wyprobowany bardzo dobry :-)