reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

a wiesz co mogłoby być smaczne batony obtoczone w cieście naleśnikowym i smarzone na głębokim tłuszczu jak t robiła Nigella, chętnie bym spróbowała ale to na pewno bomba z kaloriami :)
 
reklama
Podaje przepis na pilaw w wersji uproszczonej. Mąż Klavel pewnie stwierdzi że nie jest on turecki bo trochę go zmodyfikowałam ale tak ryż na sypko robi moja siostra, która mieszka w Turcjii ;-):

Skladniki:
ryż sypki lepszej jakości
olej lub oliwa
woda,
sól, pieprz
kurkuma
ja dodaje jeszcze pierś z kurczaka i marchewkę pokrojone w drobną kostke

Najpierw nalezy przebrać ryż i bardzo dobrze go umyć, nawet poszorować trochę, żeby woda sciekająca z niego nie była biała a przezroczysta (ryż nie będzie się wtedy sklejał).
Do garnka o grubym spodzie należy wlać trochę oleku (mniej niż 2 łyżki) i go rozgrzać. Wrzucić wyszorowany mokry ryż i smażyć aż ryż wyschnie i będzie lekko sie przyklejał do dna. Następnie zalać ryż gorąca przegotowaną wodą. Woda ma być na poziomie ryżu, nie powinno jej być za dużo. Przyprawić solą i odrobiną kurkumy, żeby zabarwiło się na żółto. Ja wtedy wrzucam marchewkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu. Jak już ryż będzie się gotował nalezy przestawić na bardzo mały ogień, przykryć przykrywką i pozostawić na 10-15 min w tym czasie nie mieszać!! Po tym czasie ja wrzucam podduszonego kurczaczka. Pozostawić garnek pod przykryciem jeszcze 10 min żeby ryż doszedł do siebie i gotowe!

Prawdziwy pilaw robi się trochę inaczej. Na początku w tym oleju wysmaża się mięsko, ale ja się boje o garnki teściowej, żeby nic nie przypalić :-D
 
Nie martw sie moj maz nic nie powie bo on nawet jajk augotowac nie potrafi...oonie wiedzialam ze twoja siostra w turcji mieszka
 
mieszka już chyba od ponad 3 lat, do tego umie i lubi gotować więc mam sporo tureckich przepisów tylko że moja książka kucharska jest u rodziców bojeszcze miesiąc temu tam mieszkaliśmy.
Klavell masz szczęście że mieszkasz w Niemczech, tam są sklepy z żywnością turecką i można kupić świetne przyprawy i potrawy. baklawa... mmmm
 
a u nas w mieście obok jest kebab turecki i robia tam takie rolowane w takim placku jak dla mnie pycha, no i czasem sama robie w domku coś w rodzaju kebaba z piersi z kurczaka
 
Tygrysku pisałaś, że po uboju robiłaś kebaby - jak to robiłaś, bo my się szykujemy na ubój w tym roku, zamrażalkę mamy w planach sobie sprawić :-) Masz jeszcze jakieś pomysły na przygotowanie mięska aby można było go zamrozić?

Iza - a jak się na początku mięsko wysmaży w tym oleju to potem się w tym garku z mięskiem na dnie dodaje ryż, zalewa wodą i gotuje?
 
Carioca - taką świnkę przy pomocy rodziców i brata rozbieramy na części (kurcze to nie jest prostej jak nie wie się co gdzie jest, nie ma to jak w sklepie Pani ci poda to co powiesz) zawsze tą głowę i skóry zostawiam mamie ona to obgotowuje i ma dla psów(3 owczarki niemieckie) jak już mam na stole poszczególne części (schab, kości, żeberka, łopatkę, karkówkę, boczki, szynki no i słoninka i polędwiczka aha i golonka) ja robie z tego porcje max. 4 osobowe, np. schab tak porcjuje żeby było od 4 do 8 kotletów pisze karteczkę i do woreczka i do zamrażary, podczas rozbierania zostaje dużo takiego mięska co nadaje się na mielone albo gulaszowe i do mielonego trzeba dodać trochę tlustości z tej świnki, my teraz namieliliśmy baardzo dużo chyba z 10 kilo i porcjuje po 0,5 kilo, szynki i boczki zapeklowaliśmy (sól peklo, czosnek, zwykła gruba sól, majeranek odrobina cukru troszkę ziela angielskego i liść laurowy i trzymam z chłodnym miejscu do tygodnia a potem mozna piec w piecyku albo do wędzarni) a z jęzorka, płucek i serca no i z odrobiny słoniny to przygotowuje sobie farsz na pierogi (gotuje to i miele i mroże jak znalazł potem)
 
reklama
Do góry