Tygrysku specjalnie dla ciebie mój przepis na szarlotkę. Ja najbardziej lubie na kruchym cieście i taki podaję.
Składniki:
* 500 g mąki krupczatki
* kostka margaryny
* 100 g cukru pudru
* 4 jajka
* 2 łyżki śmietany
* szczypta soli
* cukier wanilinow
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 kg jabłek
* trochę bułki tartej (potrzebna wtedy gdy jabłka są bardzo soczyste)
* cynamon
Mieszam mąkę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję kostke zimnej margaryny i wszystko szatkuję (tak żeby margaryna była pokrojona na drobniutkie kawałeczki). Dodaję 4 zółtka i śmietane i jeszcze chwilę szatkuję a następnie wyrabiam szybko ręką żeby skłądniki sie połączyły a z ciasta powstała taka zlepiona kula. Dzielę ją na dwa kawałki i wstawiam do zamrażalnika.
Jak ciasto sie mrozi obieram jabłka i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Ubijam pianę z białek, łączę z jabłkami i dodaje dużo cynamonu.
Duża blachę smaruje olejem, układam na niej ciasto (nie lubię wałkowac więc kroje w cienkie plasterki, rozkładam na blaszce a pożniej uklepuję, żeby pokryc całą albo scieram ciasto tarce i pozniej uklepuje ręką żeb nie było dziur), nakładam jabłka i znowu ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) i pieke jakieś 45 min (tak zeby było rumiane na górze).
Jak dla mnie i mojej rodzinki pychotka ale to pewnie kwestia gustu i smaku.
Składniki:
* 500 g mąki krupczatki
* kostka margaryny
* 100 g cukru pudru
* 4 jajka
* 2 łyżki śmietany
* szczypta soli
* cukier wanilinow
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 kg jabłek
* trochę bułki tartej (potrzebna wtedy gdy jabłka są bardzo soczyste)
* cynamon
Mieszam mąkę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję kostke zimnej margaryny i wszystko szatkuję (tak żeby margaryna była pokrojona na drobniutkie kawałeczki). Dodaję 4 zółtka i śmietane i jeszcze chwilę szatkuję a następnie wyrabiam szybko ręką żeby skłądniki sie połączyły a z ciasta powstała taka zlepiona kula. Dzielę ją na dwa kawałki i wstawiam do zamrażalnika.
Jak ciasto sie mrozi obieram jabłka i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Ubijam pianę z białek, łączę z jabłkami i dodaje dużo cynamonu.
Duża blachę smaruje olejem, układam na niej ciasto (nie lubię wałkowac więc kroje w cienkie plasterki, rozkładam na blaszce a pożniej uklepuję, żeby pokryc całą albo scieram ciasto tarce i pozniej uklepuje ręką żeb nie było dziur), nakładam jabłka i znowu ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) i pieke jakieś 45 min (tak zeby było rumiane na górze).
Jak dla mnie i mojej rodzinki pychotka ale to pewnie kwestia gustu i smaku.