reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Tygrysku specjalnie dla ciebie mój przepis na szarlotkę. Ja najbardziej lubie na kruchym cieście i taki podaję.

Składniki:
* 500 g mąki krupczatki
* kostka margaryny
* 100 g cukru pudru
* 4 jajka
* 2 łyżki śmietany
* szczypta soli
* cukier wanilinow
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 kg jabłek
* trochę bułki tartej (potrzebna wtedy gdy jabłka są bardzo soczyste)
* cynamon

Mieszam mąkę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję kostke zimnej margaryny i wszystko szatkuję (tak żeby margaryna była pokrojona na drobniutkie kawałeczki). Dodaję 4 zółtka i śmietane i jeszcze chwilę szatkuję a następnie wyrabiam szybko ręką żeby skłądniki sie połączyły a z ciasta powstała taka zlepiona kula. Dzielę ją na dwa kawałki i wstawiam do zamrażalnika.
Jak ciasto sie mrozi obieram jabłka i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Ubijam pianę z białek, łączę z jabłkami i dodaje dużo cynamonu.
Duża blachę smaruje olejem, układam na niej ciasto (nie lubię wałkowac więc kroje w cienkie plasterki, rozkładam na blaszce a pożniej uklepuję, żeby pokryc całą albo scieram ciasto tarce i pozniej uklepuje ręką żeb nie było dziur), nakładam jabłka i znowu ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) i pieke jakieś 45 min (tak zeby było rumiane na górze).

Jak dla mnie i mojej rodzinki pychotka ale to pewnie kwestia gustu i smaku.

reklama
serdeczne dzięki za przepis nie wiem czy zdąże przed weekendem upiec a jak nie to po niedzieli przygotuję no i muszęmakę krupczatke zakupic bo chwilowy brak w domowym zapleczu

hej dziewczynymacie moze jakies szybki latwe przepisy na makaron,gotowany, zapiekany jakikolwiek bo tak jakos juzdawno niejedlismy zadnej potrawyz makronu

a co powiesz na świderek w serek jak w reklamie lubelli, na smietance dusisz 3 rodzaje sera żółty topiony i pleśniowy i podajesz to z gotowanymi świerkami.

ja lubię spagetti bolognese albo jakikolwiek makaron z takich grubszych do którego podaje duszone pieczarki w sosie śmietanowym, no i wydało się skąd ja mam nadwage :(

Ja uwielbiam zapiekankę z makaronu.
Do ugotowanego makarony (grubszego) dodaje wędlinę pokrojoną w kosteczkę, ze 2 jajka surowe, może być cebulka przesmażona i duużo sera. wszystko mieszam i zapiekam. Można na wierzch posypać startym serem to nie dość że będzie dobrze smakowało to jeszcze dobrze wyglądało ;-)

Dziewczyny mam zamiar dzis zrobic udka na obiad moze znacie jakies fajne przepisy jak przyzadzic smaczne udko kurczaka...

reklama
Co prawda to nie sałatki ani lekkie przekąski ale za to sa przepyszne i idealne jak przychodza do nas goście ;-)

Kuleczki czekoladowo-karmelowe
(wg przepisu Nigelli)

4 batony Mars (albo podobne)
pół kostki masła
2 szklanki płatków kukurydzianych

Marsy pokroić i wsadzić do garnka, dodać do nich masło i rozpuścić na bardzo małym ogniu. Jak juz wszystko będzie płynne oddać płatki kukurydziane. Wszytsko bardzo dobrze wymieszać. Formowac małe kuleczki i wstawic do lodówki na kilka godzin (ja dla ułatwienia zawijałam kulki w folie aluminiową i poźniej przed podaniem ja ściągałam)

Mus jabłkowy (wg przepisu Pascala)

1 kg jabłek
wanilia albo cukier waniliowy
ok 400 ml śmietany kremówki
kilka ciastek korzennych

Jabłka (najlepiej Szara Reneta) obrac ze skórki, pokroić na drobne kawałki, dodac odrobinę wody oraz laske wanilii (ja miałam cukier z prawdziną wanilią) i udusić na jednolity mus. Ostudzić i rozlozyć do pucharków. Ubić bitą śmietanę i nałożyc na mus jabłkowy. Posypać bardzo drobno rozkruszonymi ciasteczkami (ja je zmiksowalam zmiksowałam). Wsadzic na kilka godzin do lodówki. REWELACJA!!!

Do góry